חייל - אילוסטרציה (צילום: רועי ברקוביץ')
צה"ל לא מציב גבולות, חלק מהחיילים לא מחפשים אותם. אילוסטרציה | צילום: רועי ברקוביץ'

הודעות הוואטסאפ החושפות מידע רגיש הן אחת הבעיות העיקריות במערכה הנוכחית בה נתונה ישראל. אמש אף נעצרו שלושה חיילים בצה"ל בחשד כי הפיצו את שמות ההרוגים באסון הנגמ"ש ואת תמונות הכנת ארונות הקבורה.

בצה"ל, כך לפי המידע שנמסר לתקשורת והופץ גם לחיילים ולאזרחים באמצעות ערוצי הפייסבוק הרשמיים, לוקחים את נושא אבטחת המידע ברצינות תהומית ומנסים למנוע את הפצת השמועות בנוגע למתרחש בעזה ובסביבותיה. אך האם הצבא עומד בקצב של הטכנולוגיה המתפתחת?

משיחות שקיימנו הבוקר עם מספר משרתי מילואים במבצע הנוכחי ובמבצעים הקודמים ("שובו אחים" ו"עמוד ענן"), עולה כי לא תמיד ברור לחיילים מהם גבולות המותר והאסור לגבי השימוש של המשרתים בטלפונים הסלולריים שלהם.

כל חיילי המילואים איתם דיברנו הדגישו כי בצה"ל פקודות ברורות האוסרות על הוצאת מידע לגבי פעילות צה"לית באמצעים אלקטרוניים מלבד אלה שמספק הצבא עצמו, כגון מערכות הקשר הצה"ליות. משתתפים בפעילויות מסוימות, הם אומרים, מחויבים להשאיר את הטלפונים בחוץ או לכבות אותם. לדוגמא: הלוחמים הנכנסים לתוך עזה לא יכולים לקחת איתם את מכשיריהם האישיים, מה שגורם לניתוק הקשר עם העולם ובמקרים רבים תורם לתחושה הקשה של משפחות שלא שמעו מאהוביהן במשך זמן מה.

הבעיה היא שהפקודות הצה"ליות כלליות מדי ואינן כוללות התייחסות למצבים בהם חיילים מצוידים בסמארטפונים - האם מותר לצלם "סלפי" ולשלוח אותו לאדם אחר או להעלותו לרשת חברתית? האם מותר להתכתב עם חבר בפייסבוק - אפליקציה השולחת בין היתר גם מידע על מיקומו של המשתמש? האם מותר לצלם ארון קבורה שהוכן עבור הרוג, בהנחה שכל מי שיקבל את התמונה יבין שישנו הרוג למרות שהדבר טרם הוכרז רשמית? כל ההחלטות הללו נשארות לשיקול דעתם של החיילים, שאמורים להבין לבד כי רוב הפעולות אסורות.

בנוסף, סופר לנו כי גם הנהלים הקיימים לא תמיד נאכפים. כך, לתדריכים אליהם אסורה הכנסת טלפונים נכנסים לעתים חיילים עם מכשיריהם, ופעמים רבות אף משמשים הסמארטפונים להעברת מידע מבצעי בזמן אמת, לעתים מחוסר ברירה כאשר אמצעי קשר צה"לי אינו זמין או אינו מספיק על מנת להעביר מידע מסוים הכולל צילומי סטילס ווידאו, כמו גם מידע גיאוגרפי, שאפליקציות כמו וואטסאפ מאפשרות להעביר בקלות.

נציין כי צה"ל מנהל קמפיין למודעות בנושא בטחון מידע. במסגרת הקמפיין עוברים חיילים תדריכים ומופצים חומרי הסברה על הסכנות שבמסירת מידע מבצעי. עם זאת, כפי שניתן לראות בתמונה הלקוחה מעמוד הפייסבוק של צה"ל, החומרים מדברים על מצבי קיצון כמו שיתוף מיקום באפליקציית מסרים או צילום חומרים בעלי אופי סודי ברור. מצבים כמו אלה שהכרנו בימים האחרונים עשויים להיחשב בעיני החיילים שהיו מעורבים בהם לפחות רגישים.

האם בכל זאת ייתכן פתרון לבעיית החוסר בשליטה מוחלטת על התקשורת של החיילים? בבסיסים מסוימים של צה"ל כבר קיימים נהלים לפיהם סמארטפונים אזרחיים נשארים בחוץ ובשנים האחרונות החלו חלק מהחיילים בבסיסים סודיים להסתובב עם סמארטפונים שהותאמו במיוחד לשימוש בצבא לאחר שיכולות מסוימות, כגון המצלמות שלהם, "עוקרו". בינואר הכריז משרד הביטחון על מהלך של רכישת סמארטפונים מוצפנים של מוטורולה, שיחליפו את הסמארטפונים האישיים של חיילים רבים במכשירים שהתקשורת בהם מאובטחת ומפוקחת, אך תהליך ההצטיידות במכשירים עשוי לקחת מספר שנים.

* תגובת דובר צה"ל: "עם כניסת הסמארטפונים לצה"ל, עודכנו פקודות ונהלי ביטחון המידע הרלוונטיים. גם במסגרת מבצע 'צוק איתן' נכתבו הוראות ייעודיות בנושא. נציין כי מתבצעת באופן שוטף הסברה ביטחונית נרחבת לכוחות בשטח וליחידות העורפיות ע"י נציגי ביטחון מידע, זאת בנוסף לפרסום באמצעי תקשורת שונים מחוץ לצבא, כמו רשתות חברתיות, רדיו ובאתר הרשמי של צה"ל. חקירת מצ"ח שנפתחה בנושא מתנהלת בחשד למסירת מידע וגילוי ידיעות תוך סיכון ביטחון המדינה ואי קיום הוראות מחייבות בצבא".