הסמארטפון שלכם שוב נתקע? זה לא בגלל שהוא גרוע, או שיש איזו קונספירציה של היצרניות לשתק אותו כדי שתקנו את הדגם הבא. לפי מחקר של מדענים מאוניברסיטת ונדרבילט, זה בגלל השמש.

אנשי מעבדת המחקר להשפעת קרינה על מכשירי חשמל באוניברסיטה מטנסי חשפו ביום שישי, במסגרת הוועידה השנתית של האיגוד האמריקאי לקידום המדע במסצ'וסטס, כי חלקיקים זעירים משבשים את פעילותם של מכשירים חשמליים, ותעשיית האלקטרוניקה לא ממש יודעת איך מלנוע את זה.

החלקיקים המדוברים נוצרים כאשר קרניים קוסמיות המגיעות משמשות פוגעות בחלקיקים המרחפים בחלל. בכל יום צונחים המוני חלקיקים כאלה לכדור הארץ, ומיליונים מהם פוגעים בכל אחד מאיתנו. אמנם, שכבת האוזון מפרקת אותם והופכת אותם ללא מסוכנים לגוף - אבל למכשירי חשמל הם עדיין מסוכנים, משום שהם גורמים לביטים של מידע להתהפך (כלומר: הופכים 0 ל-1 ולהיפך).

לפי החוקרים, חלקיקים כאלה גרמו ככל הנראה למכונת הצבעה בבלגיה לתת למועמד מסוים בבחירות 4,096 קולות יותר מכפי שקיבל - מספר שהיה גם גבוה מהרשומים להצבעה באותה קלפי, והוביל לחקירה. כמו כן, חושדים החוקרים כי חלקיקים קוסמיים גרמו גם לצלילה של מטוס קוונטאס האוסטרלית ולפציעת 11 נוסעים ודיילת ב-2008.

הבעיה הגדולה היא שרמת הפגיעות שלנו לחלקיקים האלה רק הולכת ועולה עם הזמן: המדענים מצאו כי ככל שהשבבים במכשירי חשמל מיוצרים בתהליכי ייצור מתקדמים יותר, עם יותר טרנזיסטורים על פחות שטח, גדל הסיכוי לפגיעת חלקיקים בטרנזיסטורים האלה. כמו כן, עצם העובדה שאנחנו נושאים היום הרבה יותר מכשירים מגדילה את הסיכוי לפגיעה. והכי גרוע: אין דרך להגן על המעגלים לחלוטין מפגיעה כזו, משום שהחלקיקים הקוסמיים יכולים לחדור 3 מטר של בטון.

עם זאת, טוענים במעבדה, עצם המודעות הגוברת לבעיה מסייעת לחשיבה על דרכים להתגברות עליה. כך, למשל, בכמה תעשיות כבר החלו להשתמש במנגנוני גיבוי נגד טעויות שנגרמות מחלקיקים קוסמיים, ועתה גם תעשיית השבבים לסמארטפונים מתחילה לחשוב על דרכים להפוך אותם לעמידים יותר מטעויות כאלו.