כתבה זו התפרסמה במקור באתר gadgetim.co.il


סדרת ה-N של נוקיה בסה"כ בת שנה, אבל הספיקה לצבור המון נקודות אצל הצרכנים עם מכשיריה הראשונים - בהם גם ה-N70. יורוקום-נוקיה קיוותה לשווק את ה-N70 בארץ ורמזה למפעילות שההפסד היה כולו שלהן - כשהמכשיר נהפך למכשיר הדור השלישי הנמכר ביותר בעולם. מבחינת ה-N73 - כבר אין התלבטות. זהו שדרוג מאסיבי ע"פ ה-N70, עם הפקת לקחים רצינית ממכשירי העבר. החסרונות מהסמארטפונים האיטיים והגדולים נעלמו, המפרט הורחב והשתפר, יכולות חדשות נוספו עם מערכת ההפעלה החדשה (S60), ובעצם, קשה לנו לחשוב על משהו שהמכשיר לא עושה.

בין אם תג המחיר יביא להצלחה או לא, קשה שלא להתרשם מהמפרט הארוך של ה-N73: מצלמה מהשורה הראשונה עם גלריה מתוחכמת, יכולות סמארטפון מתקדמות (המאפשרות הצגת כמעט כל סוג קובץ שיש), דפדפן האינטרנט הטוב ביותר שיש על כל מכשיר סלולארי, נגן מוסיקה ורמקולים סטריאופונים המפיקים צליל דינאמי, ועוד – הרשימה הזו פשוט לא נגמרת. אנחנו לא מדברים על עצם קיומם של הפונקציות האלו במכשיר (שכשלעצמם, מעלים אותו לראש הרשימה), אלא העובדה שה-N73 עושה כל פרט בה כמו מקצוען: בכמעט כל מבחן שעשינו למכשיר ובכל קטגוריה, ה-N73 צלח בלי להזיע בכלל.


יתרונות
+ מכשיר נודד (Quadband) בעיצוב מודרני
+ מסך מצוין באיכות גבוהה במיוחד (QVGA בגודל 2.4")
+ מערכת הפעלה פתוחה (סימביאן S60 החדשה) עם הדפדפן המתקדם; מעבד מהיר
+ חבילת יישומים נהדרת מותקנת מראש במכשיר, כולל תמיכה בקבצי אופיס, PDF ופלאש
+ רמקולי סטריאו טובים במיוחד, תמיכה בעשרות סוגי מדיה
+ כמעט כל הקישוריות שיש: בלוטות', IR, גלישה מהירה בדור השלישי או ב-EDGE
+ מצלמת 3.2 מגהפיקסל עם פוקוס אוטומטי; איכות צילום גבוהה במיוחד

חסרונות
- מקשים קטנים, קשים ודחוסים
- מערכת הפעלה קופאת לעתים
- המסך הוא מגנט לטביעות אצבע ולכלוך
- לא מגיע עם כרטיס זיכרון בערכה

מה בערכה
· סמארטפון GSM\WCDMA נוקיה N73
· מטען קלאסי של נוקיה
· נתב כוח קטן למטען
· סוללה נוקיה BP-6M (1100 mAh)
· דיבורית-אוזניות סטריאופוניות של נוקיה
· כבל USB
· תוכנת PC SUITE בדיסק, עם חבילת תוכנות של Adobe ועותק עם רשיון של Nokia LifeBlog.
· חוברות ועלונים לצרכן
· רצועה ומטלית


הקופסא ותוכנה. איפה כרטיס הזיכרון?

בולט בהיעדרו בערכה הוא כרטיס הזיכרון. מצד אחד, זהו חסכון של מספר דולרים בעת קניית המכשיר, וגם ככה סביר שתקנו כרטיס בנפח גדול בהמשך. מצד שני, היינו רוצים שיהיה לנו מההתחלה כמות יפה של זיכרון גמיש. ללא הכרטיס – שליצרנית עולה פחות מגרושים לכלול בערכה – אין לנו יכולת להנות מהמכשיר בלי לדאוג לזיכרון.



עיצוב וארגונומיה
מעוצב ברוח צעירה יותר מאחיו הבוגר (ה-N70), הN73 מגיע במספר סכמות צבעים מרעננות: אדום-לבן, חום-לבן, וסגול-כסוף (הגרסה שברשותנו). העיצוב הוא קאנדיבאר מודרני, כאשר המעצבים השכילו להשאיר את המכשיר נוח במידה שווה גם כאשר הוא מוחזק לרוחב. הדבר הראשון ששמים אליו לב הוא המסך הענקי שנמצא בחזית. זהו אחד המסכים הטובים ביותר שראינו - בגודל 2.4" וברזולוציית QVGA (מציג 262 אלף צבעים). מפרט המסך לא מרשים כמו המסך של הנוקיה 6131 (עם 16.7 מיליון צבעים), אבל מערכת ההפעלה מנצלת היטב את הגודל והרזולוציה: תמונות נראות מדהימות ע"ג המסך; טקסט, אימיילים והדפדפן מראים מאות פרטים בבת אחת. מרשים.


מסך מדהים

המכשיר בנוי כטרפז, וצידו האחורי עשוי מפלסטיק קשיח וחלק. הפלסטיק ומבנה המכשיר קצת מרתיעים ממבט ראשון, אבל כשמחזיקים את המכשיר הנוחות מעלימה את כל הדאגות. ה-N73 יושב מעולה בכף היד, והפלסטיק נעים למגע ומרגיש חזק וסולידי. מכסה המצלמה חזק יותר מזה שהיה ב-N70, ומכסה את כל יחידת המצלמה ואת העדשה. לא נתקלנו בבעיה עם המכסה החדש – הוא חזק מספיק בשביל לא להפתח בכיס.


יושב טוב ביד

המצלמה היא מצלמת 3.2 מגהפיקסל (חיישן CMOS) עם צמצם מכני. אפשר לראות את הצמצם נפתח כשניה וחצי לאחר שפותחים את מכסה המצלמה. עדשת המכשיר תחת מותג קארל זייס היוקרתי, הכלול בכמעט כל מצלמת Cyber-Shot של סוני. למרבה האירוניה, ל-K800i של סוני אריקסון (המתחרה העיקרי של המכשיר) אין עדשה כזו. קארל זייס הוא מותג שבעיקר עוזר לנוקיה לבסס את מעמדה כמנהיגה בתחום הצילום הסלולארי יותר מאשר להגביר את איכות הצילום. עדשה ג'נרית באיכות גבוהה תיתן את אותה התפוקה.




רמקולי סטריאו בצד העליון והתחתון של המכשיר

מעל המסך ממוקמת מצלמת VGA לשיחות וידאו, ונורית חיווי מיוחדת (LED) המשולבת לחיישן התאורה. קל לראות את נוקיה מתפתלת בכדי למצוא פתרונות שונים לבעית הסוללה הנצחית במכשירי המולטימדיה ה"כבדים" - פשוט אין סוללה חזקה מספיק. הסוללה ב-N73 היא דווקא מהסוג החזק יותר (1100 mAh), אבל הדבר לאו דווקא משפיע על חיי הסוללה לטובה, ובמיוחד עם הפתרון שנמצא: המסך נכבה לחלוטין לאחר זמן מוגדר מראש בעוד שהנורית מראה פעילות קיימת מצד המכשיר. אותו פתרון נמצא גם ב-N80, סמארטפון העל של החברה אשר קולל בסוללה חלשה במיוחד.




מבט מהצד

המקשים דחוסים אל תוך בלוק קטן המוקף במקשים כרומיים. בעוד שמקשי המערכת (מקש התפריט, המולטימדיה, המחיקה והעריכה) נוחים להפליא, מקשי הבחירה והג'ויסטיק קשים הרבה יותר מידי. הג'ויסטיק בעייתי במיוחד - הוא קטן מידי והתזוזה שלו קצרה מידי לכל כיוון. אנחנו נעזרנו בציפורניים שלנו יותר מידי פעמים בכדי לנווט בתפריטים מהר יותר. בעניין המקשים, אפשר להתפשר ולקנות מקלדת בלוטות' מיורוקום (כ-550 ₪), אבל זהו פתרון לעשירים. לטקסטרים יש הצעות נוחות יותר – כמובן תוך התפשרות על המפרט.


מקשים לא נוחים

בצידו הימני של המכשיר שוכנים מקשים נוספים: מקש הצילום הדו-שלבי, מקש ייעודי לגלריה\צפייה בתמונה האחרונה שצולמה, ומקש הווליום\זום. החלק העליון והתחתון של המכשיר מכילים זוג רמקולים חזקים במיוחד לתפוקה סטריאופונית. הרמקולים באמת חזקים ואיכותיים, ונוקיה אפילו הכניסה שיפורים דיגיטלים שונים (בפרט, בצלצולי ה-3D) בכדי להעשיר את אפשרויות השמע. בחלקו התחתון של המכשיר ממוקמים גם חיבור ה-Pop-Port המוכר, וחריץ לכרטיס ההרחבה MiniSD (התומך עד 2 ג'יגה).


תאורת מקשים, אוזניות



מערכת הפעלה, ממשק
המגמה של נוקיה להפסיק לקרוא למכשיריה "סלולארים" ולקרוא להם "מחשבי מולטימדיה" היא נכונה רעיונית, למרות שאנחנו מתנגדים למתג את המכשירים הללו כ"מחשבים" (מה נשמע יותר אפור ומשעמם מ"מחשב"?).. אז גם אם לא מדובר במותג קצר, קליט ונקי (ע"ע, iPod), הסמארטפונים של נוקיה מקבלים את הסטאטוס שמגיע להם – אלו הם מכשירים עם מערכת הפעלה פתוחה (סימביאן S60), המתמקדים יותר במולטימדיה, זאת בניגוד ל-Windows Mobile, שבדר"כ מוזכר באותה נשימה עם "מכשירים עסקיים" ו-"גיקים".



ה-N73 מריץ את הגרסה השלישית של סימביאן S60. הממשק זהה עקרונית למה שהיה במכשירים הקודמים של החברה, אם כי המון שיפורים הוכנסו אל הגרסה הזו. היא מותאמת לכמעט כל רזולוציית מסך שיש (כולל לרוחב), ליבת המערכת הוחלפה באחת יעילה ומהירה יותר, וכמובן, המערכת הותאמה לטכנולוגיות החדשות של השנים החדשות.

בנוסף לגלריה החדשה ולדפדפן האינטרנט, למערכת מספר פונקציות מפתח המבדילות אותה ממערכות הפעלה אחרות. הראשונה שבהן היא מצב ההמתנה הפעיל, גרסה שונה ל"מסך היום" במכשירי WM. זהו המסך הראשי של המכשיר, המציג פגישת אחרונות ביומן, קיצורי דרך לשישה יישומים לבחירתכם, מראה את השיר המושמע כרגע או את תחנת הרדיו, מטלות, ועוד – לאנשים שהאאוטלוק שלהם כל הזמן מלא, מכשיר עם מערך כזה מומלץ במיוחד.

מערך התפריטים די פשוט: קיים תפריט ראשי עם תיקיות וקיצורי דרך, והכל ניתן להעברה והתאמה אישית לבחירתכם. מערכת ההודעות, אנשי הקשר, והיומן לא השתנו יותר מידי מהגרסאות הקודמות – וגם ככה, לא היה יותר מידי מה לשפר. ניתן להכניס עשרות פרטים לכל איש קשר, ואפילו לשנות את התגיות (בדומה לאפשרויות הניתנות עם אאוטלוק). הסנכרון הוא טוטאלי – אין איש קשר שלא מועבר בצורה מושלמת לאאוטלוק. זה די מדהים, למעשה – לאחר סנכרון יוצא שבכל רגע נתון יש לכם שני עותקים מושלמים ומלאים של כל אנשי הקשר שלכם. גם אם מדובר באנשי קשר שיש להם רק מיילים.

היומן מסתנכרן גם הוא מול אאוטלוק (או תוכנה אחרת הנתמכת ע"י PC SUITE), רק שכאן נתקלנו בבעיה: זמן הפגישות זז לשעה אחת קדימה לאחר הסנכרון. אחרי בדיקה קצרה מול יורוקום-נוקיה, הסתבר לנו שה-N73 הוא אחד המכשירים הראשונים אשר שיקללו אל תוך שעון המערכת את הבדלי הזמן ב-GMT. ז"א, המעבר בין שעון חורף לקיץ מתבצע אוטומטית ע"י שינוי הערך של אזור הזמן (GMT), ולא שינוי השעון עצמו בדומה ל-Windows XP ו-Outlook. מיורוקום-נוקיה נמסר שמיקרוסופט תיצור עדכון המתקן את הבעיה הזאת בעתיד הקרוב. לבינתיים, אפשר לשנות את אזור הזמן לקופנהגן (ואחרים), אבל זה פתרון לא נעים.

מערכת ההודעות גם היא מתוחכמת - למעשה, S60 נותנת את מערכת ההודעות הנוחה ביותר שנתקלנו בה. ניתן להקליד מספר אותיות משם האדם בשדה הנמען, והמכשיר יזהה אוטומטית למי אתם מתכוונים ולאיזה מספר ברצונכם לשלוח. מילון ה-T9 של נוקיה הוא אחד הנוחים: הוא מאפשר לכם לנווט במהירות בין קומבינציות מילים שונות (גם לאחור ברשימה), ומקש העריכה (העיפרון) מאפשר לבחור טקסט ע"י לחיצה ארוכה והזזה עם ג'ויסטיק, להעתיק ולהדביק איפה שתרצו. בכל הודעה המכשיר מזהה מספרי טלפון, אימיילים ושדות מפתח אחרים שאפשר להעתיק ולהוסיף לאנשי קשר במהירות. כמובן, אם המקשים האלפא-נומריים לא היו כה קטנים ודחוסים, זה היה באמת מושלם.

ארגונית, משרד
ה-N73 כולל חבילת יישומים נרחבת, ביניהם מספר יישומי מפתח לדוא"ל והארגונית האישית. ניתן לפתוח קבצי אופיס עם QuickOffice הכלול מראש במכשיר. קבצים בעברית נראים מעולה הפעם – העברית לא כפויה לשמאל-ימין, והפונט קטן-אך קריא. אם תרצו גם לערוך את הקבצים שקיבלתם, תדרשו לקנות את הגרסה המלאה של התוכנה. בנוסף קיים Acrobat Reader לפתיחת קבצי PDF, ונגן Flash לפתיחת קבצי SVG (גרפיקה וקטורית) ו-SWF (מצגות פלאש).

כמובן, הכל משולב אל תוך מערכת ההודעות והיומן המתקדמות: כל קובץ ניתן לפתיחה (ושמירה) ישירות מתוך ההודעות והמיילים שנתקבלו. מערכת ההודעות משלבת לתוכה גם קליינט דואר, וגם תיבה משולבת להודעות טקסט, מולטימדיה וקבצים שנשלחו דרך בלוטות'. קיימת אפשרות להדפיס מכל אזור במכשיר: הודעות, מיילים, אירועי יומן, מאנשי הקשר ועוד - ההדפסה מתבצעת דרך בלוטות' או דרך כבל USB המצורף לערכה. בשונה מה-N70 והנוקיה 6680, כאן פונקציית ההדפסה לא מגיעה כיישום נפרד: הכל נמצא בתפריטי המכשיר.

לחבילת היישומים ערך רב - אין הרבה מכשירים שמסוגלים להתמודד עם כל כך הרבה סוגי קבצים. הצפייה בקבצים ובמיילים מאוד נוחה, אך אם תרצו להגיב חזרה במייל ארוך ומושקע אנחנו לא רואים את זה קורה כל עוד המקשים האלו בסביבה. למעשה, הם כה לא נוחים שקשה לנו מאוד להמליץ על המכשיר לטקסטרים ולאנשי עסקים שלא מתכוונים לקנות מקלדת בלוטות' בנפרד.


הוא גם עושה קפה
נגן המוסיקה החדש של נוקיה הוא מהטובים שנתלקנו בהם. הנגן תומך בעשרות פורמטים, כולל aac ו-wma מוגן DRM. איכות השמע גבוהה מאוד, הודות לאקווליזר חדש המכיל גם יכולת הגברת באס (באקוולייזר הניתן גם לתכנות עצמי) - דבר שהיה חסר במיוחד במכשירים הקודמים של החברה. ניתן לסנן את הרצועות לפי שמות האמנים והאלבומים (עם תמיכה בתמונות האלבומים), ולפי סגנונות ומלחינים (מידע סטנדרטי בתג ה-ID3). ה-N73 מסוגל להסתנכרן אוטומטית דרך Windows Media Player ו-Nokia Music Manager המצורף לתוכנת PC SUITE. דרך התוכנות הללו ניתן ליצור פרופיל סנכרון מיוחד הממלא עד נפח מסוים בכרטיס הזיכרון (ומשאיר מקום ליישומים וקבצים אחרים). כמובן, הנגן מסוגל לרוץ ברקע ומשתלב אל מצב ההמתנה הראשי.


נגן מוסיקה מעולה

דומה ממערכות קודמות הוא הרדיו. ניתן לחפש ולשמור תחנות אוטומטית, אך המכשיר אינו מזהה לבד את שמות התחנות, בשונה ממכשירי סוני-אריקסון. הרדיו התומך בשירותים ויזואלים הנמצאים עדיין בשלבי ניסוי ברחבי אירופה. לישראלים – זה לא רלוונטי.


גלריה מצוינת

גם הגלריה זכתה למתיחת פנים קלה וכעת היא פועלת במצב אופקי. ניתן לברור בתמונות ובקליפי וידאו (המופעלים ע"י Realplayer) ברשימה תלת-מימדית ודינאמית. מכיוון שמדובר בחומרה מתקדמת יותר מהמכשירים הקודמים, בעיית האיטיות נעלמה באופן חלקי. עדיין ציפינו לפעולה מהירה יותר ברינדור התמונות המוקטנות על המסך, אבל הבדלי המהירות משמעותיים מבעבר (כרגע זה בין 1-2 שניות לתמונה, לעומת 2-4 שניות לתמונה ב-N70). בדומה ל-N70, ניתן לערוך ולהדפיס כל תמונה ו-וידאו ישירות מהגלריה. כאשר צופים בתמונות ע"ג מסך מלא, אפשר לראות ממשק הדומה לממשק המצלמה החדש: סרגל אנכי המציג אייקונים לפעולות שונות. הדבר מקל בהרבה על חווית הצפייה - בעבר לכל דבר קטן היה צורך בפתיחת תפריט (או בקיצור דרך כלשהו). כעת הכל זמין לשימוש מיידי.




אפשרויות עריכה נרחבות

יישום נוסף הכלול במכשיר הוא LifeBlog. מדובר בגלריה מיוחדת המציגה קו זמן של המדיה שצילמתם עם הודעות (טקסט ומולטימדיה) שנשלחו והתקבלו. ניתן לסנכרן את היישום עם התוכנה על המחשב (שנראית פחות או יותר אותו הדבר). הרעיון נחמד, אבל אנחנו עדיין מעדיפים את פיקאסה.




חבילת יישומים טובה מותקנת מראש במכשיר

"הורד!" הוא שירות הדומה לקטלוג BREW במכשירי פלאפון: ניתן להיכנס לקטלוג נרחב של יישומים ואפליקציות המותאמות למכשירי סימביאן S60, ולהתקין ישירות למכשיר. קיים גם אנטיוירוס במכשיר (F-Secure) אשר מתקין את עצמו לבקשתכם. יש וירוסים לסימביאן, אך לא סביר שתיתקלו בהם. הוראות הזהירות הן בדיוק כמו במחשב: אל תלחצו על לינקים ואל תפתחו Attachments מהודעות מאנשים שאתם לא מכירים.


עוד אפשרויות

השעון המעורר והרשמקול לא השתנו מגרסאות קודמות: ניתן להגדיר צלצול אחד לזמן מסויים. לא ניתן להגדירו כך שיצלצל כל יום באותו הזמן. בנוגע לרשמקול, קצת מפליא לראות מכשיר כה מתקדם מסוגל להקליט רק עד דקה בודדת בכל פעם. על כל פנים, עצם היותו סמארטפון עם מערכת הפעלה, ניתן להתקין על ה-N73 יישומים עם יכולות מתקדמות יותר.



לגלוש כמו שצריך
מבחינת קישוריות, ה-N73 מכיל פחות או יותר את כולן - מלבד WiFi. אחנו לא יכולים להתלונן על המחסור ב-WiFi כל עוד 90% מהמתחרים לא מציעים קישורית כזו, אבל בכל מקרה גם מכשירי WM יכולים לשדרג את עצמם ב-WiFi דרך SDIO. במכשירי סימביאן זה פשוט לא אפשרי. בנוסף, ה-N73 מציע קישורית בלוטות' 2.0 עם EDR (קצב העברה גבוה) מוטמעת היטב אל המערכת. ניתן לשלוח ולקבל קבצים, מידע והודעות מכל מקום ואפליקציה במכשיר, ולנהל מספר רב של חיבורים במקביל (כולל סים-מרוחק: יכולת התחברות לרשת מאביזר אחר). בנוסף, ניתן להפעיל את קישורית IR (מישהו עדיין משתמש בה?) בכדי לשלוח או לקבל קבצים. כמובן, כל הקישוריות מאפשרות גם שימוש במכשיר כמודם מהיר.

הדפדפן החדש של S60 הוא יישום שהשאיר אותנו פעורי פה. זהו דפדפן אינטרנט מתקדם (למעשה, הטוב ביותר שנתקלנו בו ע"ג מכשיר נייד), המציג דפים בכמעט כל השפות - כולל עברית ורוסית - בצורה כמעט מושלמת. קיים עכבר וירטואלי קטן שניתן להזיז עם הג'ויסטיק, כאילו ישבנו במחשב עם עכבר רגיל. ניתן לגלוש בטאבים (בדומה לפיירפוקס) ולקרוא הזרמות RSS. זהו היישום הכי פרקטי שראינו, וחובה להשתמש בו אם רכשתם את המככשיר - כל מה שצריך זאת חבילת DATA נורמלית.

דרך PC SUITE (המצורפת בדיסק בערכה, וניתנת להורדה מכאן) ניתן להרחיב אפילו יותר את פוטנציאל ה-N73. ניתן לגבות את כל המידע על המכשיר, לשמור ו\או לשלוח הודעות ישירות מהמחשב תוך הקלדה ישירות מהמחשב, לסנכרן את המכשיר מול אאוטלוק (או מספר קטן של תוכנות אחרות), לסדר את אנשי הקשר, לחבר את המחשב לאינטרנט בקלות יחסית, לקבל גישה לזיכרון המכשיר וכרטיס הזיכרון, ועוד. היא אמנם מצוינת, אבל רחוקה מלהיות מושלמת: חסרה לנו האפשרות ליצור הודעות מולטימדיה ישירות מהתוכנה (צריך להוריד אותה בנפרד מכאן), סנכרון מול Thunderbird באופן מובנה (יישום המייל של מוזילה), וכמובן - סנכרון ישיר מול חבילת שירותי הרשת של גוגל (Gmail, Google Calendar וכו').

שכחנו משהו? את המקינטוש - אין שום תמיכה או גרסת מקינטוש לתוכנה הזו, למרות שלפי איך שהדברים מתנהלים - כנראה גם לא נצטרך אחת.



מצלמה
ה-N73 הוא אחד המכשירים הראשונים בארץ עם מצלמת 3.2 מגהפיקסל. זוהי סנונית ראשונה למכשירי צילום מתקדמים עם קישוריות מלאות (חיבורים אלחוטיים, איטרנט) המגיעים אלינו. המצלמה מצלמת צילומים בגודל 3.2 מגהפיקסל (רזולוצית 2048x1536), צמצם מכני ופלאש LED האפקטיבי רק למרחקים קצרים, ומשמש גם כ-Focus Assist Lamp (הדלקת תאורה ממוקדת העוזרת למכשיר להתפקס על האובייקט).




צילומים לדוגמא: אובייקטים נעים, אנשים, תנאי תאורה נמוכים

יכולות הצילום של ה-N73 מרשימות: המצלמה מפיקה תמונות גדולות, חדות ומלאות פרטים שנראות נהדר גם בתנאי תאורה נמוכים יחסית. לאחר ההתנסות שלנו עם המכשיר בכנס המולטימדיה, חששנו שצילומים בתוך בנינים ובתנאי תאורה קשים יהיו רעים. הצבעים אמנם קצת פחות ריאליסטיים משקיווינו – הם מאוד רוויים ואינטנסיביים (בבחינה מדודקת אפשר אפילו לראות "נזילות" צבע באזורים מסוימים). נתקלנו גם בבעית אדמומיות בעדשה (באזורים הימניים של הצילומים). לרוב, התמונות נראות רוויות יתר על המידה, כאשר תיקון קל בפיקאסה ובפוטושופ מסדר את הצבעים לריאליזם הרצוי.



צילומים לדוגמא, לחצו להגדלה

על כל פנים, התמונות נראות נהדר ע"ג מסך המכשיר ועל המחשב, ולרוב גם בהדפסות. ניתן לבחור מספר סוגי סצנות, המכשיר משנה את טווח המיקוד של המצלמה לפי המצב שבחרתם. לדוגמא, אם אתם רוצים עברתם למצב "דיוקן", אז האוביקט במרכז התמונה יהיה בפוקוס מלא, כאשר הרקע יהיה עמום יותר. לעומת זאת, צילום במצב "נוף" מאפשר התמקדות רחבה יותר ברקע ולהתעלם ממכשולים אחרים (כמו השמשה של הרכב).


צילומים עם אפקטים. באמצע: תמונה לאחר עריכה במכשיר

הדפסת התמונות אפשרית במספר דרכים: דרך חיבור PictBridge ב-USB או באמצעות בלוטות'. נוקיה משחקת על קלף ההדפסה עד הסוף עם המכשיר הזה: ניתן לבחור גדלי
תמונה שונים כאשר לא נאמרת הרזולוציה, אלא את גודל ההדפסה שתתאים. ניתן להדפיס על תמונות בגודל 4"x6" (10x15 ס"מ) או 5"x7" (13x18 ס"מ). נוקיה מתעקשת שניתן להדפיס על תמונות גדולות יותר (בגודל 8"x10", או 20x25 ס"מ) אבל מרגישים בקלות בירידה באיכות ובפרטים, אלא אם מדובר בתמונה "מושלמת" שצולמה בתנאים אופטימליים. אנחנו ממליצים תמיד לבחור באפשרות הגדולה ביותר (3 מגהפיקסל) – גם אם אתם מדפיסים על תמונות קטנות.

מספר אפשרויות הצילום גדל מאז מכשירי הצילום האחרונים של החברה (N90 וה-N70): ניתן לשנות כעת גם את רגישות האור (ISO), פיצוי ערך חשיפה (EV), ונוספו עוד מספר מצבי סצנה. רגישות האור לא נאמדת באופן מספרי: ניתן לבחור בין גבוהה, בינונית ונמוכה בלבד. הגבוהה מומלצת עבור צילומים בתנאי תאורה בעייתיים – כגון חדרי מדרגות עם תאורה עמומה, ובצילומי לילה.


אפשרויות ההדפסה

פיצוי ערך החשיפה היא כנראה הפונקציה שחיכו לה יותר מכל. כעת ניתן לשנות את ערך החשיפה (בין -2 ל-+2), מה שנותן לנו הרבה יותר שליטה מבעבר על תפוקת התמונות. עם סדרת תמונות בחשיפות משתנות ,תוכלו ליצור אפילו תמונת HDR (צילום עם טווח דינאמי גבוה). היכנסו לקהילת נוקיה (לינק לאשכול בתחתית הסיקור) לדעת איך.



תמונה עם פיצוי חשיפה שונים

הגלריה מצליחה לשפר את כל חווית הצילום אף יותר. ניתן לשלוח את התמונה שצילמתם ישירות לחשבון Flickr שלכם או לצפות במצגת תמונות עם אפקט קארל ברנס (הגדלה של התמונות והחלפתן באפקט "fade" בו זמנית) עם מוסיקה ברקע. אפקט המצגת הוא שיפור נהדר. המסך הגדול והרמקולים החזקים מנוצלים כאן למקסימום – כיף לראות תמונות במכשיר.



אפשרויות צילום

לגבי יכולות הוידאו, עדיין מדובר בצילום בפורמט MP4 וברזולוציית 352x288 (15 פריימים לשניה). קצת מוזר, מאחר והנוקיה 6280 (הפחות מתקדם) מסוגל לצלם וידאו ברזולוציית 640x480. על כל פנים, הוידאו מוקלט באיכות גבוהה במיוחד (גבוהה מזו של ה6280, ברוב המקרים), אנחנו רק מצטערים על קצב הפריימים הנמוך.



מימין: תמונה לאחר הוספת ClipArt, למטה: עוד צילומים לדוגמא

גם אם מדובר במכשיר הצילום המתקדם ביותר של נוקיה בארץ, עדיין אפשר לקוות לעוד: היינו רוצים לראות יכולת שליטה על זמן החשיפה ועל טווח המיקוד באופן ידני. בלעדיהם, המצלמה עדיין לא ברמה של מצלמה ממוצעת שניתן לקנות במחיר זול הרבה יותר. מצד שני, לא ממש קיים מכשיר סלולארי עם יכולות כאלו, ועבור הקהל הרחב (שבדר"כ נשאר עם ההגדרות האוטומטיות) – ה-N73 יותר ממספק. למעשה, זוהי חווית הצילום הטובה ביותר שנתקלנו בה במכשיר נייד.



חיי סוללה
בתור מכשיר דור 3, ה-N73 מחזיק מעמד כ-40 שעות בלבד (פחות מיומיים) בשימוש בינוני-עד-כבד (כ50 צילומים, שעה וחצי של שיחות, ומוסיקה במשך 45 דקות דרך רמקולים ואוזניות לסירוגין).

במצב GSM, שמבחינתנו מומלץ כל עוד אתם לא משתמשים בשירותי הגלישה המהירים (למשל, בדפדפן) – המכשיר מחזיק מעמד כיומיים וחצי בשימוש בינוני. זוהי תוצאה סבירה לכל הדעות, אבל אנחנו עוד מצפים ליום שבו הסלולארים יחזיקו מעמד יותר משלושה ימים, כמו בימים הטובים.

נוקיה הכריזה כי המכשיר מסוגל לנפק כ-3.7 שעות של זמן שיחה, או כ-15 ימי המתנה.



מחיר והצעות אחרות
המתחרה העיקרי של ה-N73 הוא ה-K800i המתקדם מסוני-אריקסון. אמנם לא סמארטפון, ה-K800i מציע פחות או יותר את אותו המפרט (מלבד מערכת ההפעלה ויכולת הפעלת קבצי אופיס) ובאותה הרמה. ה-N73 יקר קצת יותר (79 ₪ לחודש, ל-36 חודשים – או 2,844 ₪, לעומת 69 ₪ לחודש, או 2,484 ש"ח), ומבחינת איכות התמונות אנחנו חייבים לתת לסוני-אריקסון את הקרדיט – התמונות פשוט טובות יותר.


למרות זאת, הדפדפן המדהים, הגלריה המתקדמת והאינטגרציה הכוללת של היישומים במכשיר הופכים את הN73 להרבה יותר מסלולרי מתקדם עם מצלמה טובה – זהו פשוטו כמשמעו - מחשב מולטימדיה מתוחכם לדרכים, ובהרבה מובנים יוצר חווית שימוש אימרסיבית בהרבה מהמתחרים. צריך לזכור, שזהו המכשיר הסימביאני השלישי של נוקיה בארץ, והכל – כולל הכל – השתפר, החל מהגשמיות המעבד ועד למפרט הכולל. אם אנחנו מדברים על התפשרויות בתחומים מסויימים (מצלמה, מוסיקה, ארגונית, וכו') – יש עשרות הצעות אחרות, החל מה-K800i שהוזכר לעיל, הסוני אריקסון W850i\K610i, הנוקיה 6280\6233, סמסונג X820, מוטורולה V3X, ועוד. הקולקציה החדשה של אורנג' וסלקום ל-2007 מלאה במכשירים מתקדמים.


דגם וחברה
נוקיה N73
סוני אריקסון K800i
פונקציות עיקריות מסך QVGA בגודל 2.4", מציג 262K צבעים

מערכת הפעלה פתוחה (סימביאן S60) עם הדפדפן המתקדם

רמקולי סטריאו, יכולת הפעלת קבצי אופיס, PDF, וכמעט כל סוג מדיה שיש (כולל תמיכה בWMA מוגן(, רדיו FM

מצלמת 3.2 מגהפיקסל עם פוקוס אוטומטי (עדשת קארל זייס)

קישוריות: בלוטות', IR, גלישה מהירה EDGE ובדור השלישי (UMTS); חריץ הרחבה MiniSD מסך QVGA בגודל 2.0", מציג 262K צבעים

נגן מוסיקה, תפריט קיצורים מחודש (אפשרות לראות יישומים הרצים במקביל, ואירועים אחרונים מהלוח שנה), רדיו FM עם RDS

מצלמת 3.2 מגהפיקסל עם פוקוס אוטומטי ופלאש xenon

קישוריות: בלוטות', IR, גלישה מהירה בדור השלישי (UMTS); חריץ הרחבה M2
חסרונות על פני המתחרים ללא פלאש xenon; יקר יותר מסך קטן יותר, רמקול מונופוני; אין EDGE; ללא מערכת הפעלה פתוחה
מחיר ממוצע* כ-2,844 ₪ (אורנג', בקרוב גם בסלקום), לא כולל תשלום שירותים נלווים בקרוב באורנג' בכ-2,484 ₪ (69 לחודש)



לסיכום
רק גאדג'טיסטים אמיתיים יוכלו להנות עד הסוף מה-N73. לא כל צרכן מחפש דפדפן מתקדם או מצלמה 'שוברת שיאים' (כמובן שנחמד אם תהיה, אבל ממש לא במחירים האלו) – אלו פונקציות ל-power-users, לאנשים המנצלים את הסלולרי שלהם למקסימום, לגאדג'טיסטים ולצרכנים שרוצים את החדש ביותר ראשונים. להגנתו של ה-N73 יאמר שהוא בהחלט הטוב ביותר שיש לעולם הסלולר להציע – ותאמינו או לא, המחיר נמוך משציפינו – אם כי אפשר היה להתפשר על המפרט בשביל להוריד את המחיר עוד יותר, ולבחור באחת מעשרות ההצעות האחרות.

ה-N73 הוא בהחלט הדור הבא של הסלולרים החכמים: זהו המחשב שלנו מחוץ לבית, הלפטופ של 2006. המחשב והמצלמה שזמינים בכל הזמן. מלבד המקשים הבעייתיים, המכשיר צלח כל מבחן בלי להזיע. אין אפילו שמץ של ספק – ה-N73 הוא סימפלי דה בסט. רוצו לשדרג.