אחד הסודות שמשטרת ישראל אינה ממהרת לפרסם מסיבות שונות ומשונות היא כמה סמארטפונים (וסלולריים רגילים) נגנבו מאזרחים בשנים האחרונות. גם בנתוני משטרת ישראל בשנים האחרונות שנחשפים לציבור הנתון הזה לא קיים, למרות שהטלפון הסלולרי נחשב למכשיר נחשק מאוד על ידי הגנבים - הוא יקר, קטן וקל לגנוב אותו.

לאחרונה נעצר חשוד בגניבה של עשרות סמארטפונים מאזרחים ומחנויות. הוא אינו היחיד כמובן, אבל התיעוד שלו שנאסף ברחבי הארץ הראה כמה זה פשוט להעלים את המכשיר ולברוח בשניות בודדות של חוסר תשומת לב.

"גניבות הסמארטפונים היום די מזכירות את תופעת גניבות כלי הרכב ששיגעה את המדינה בשנות התשעים. זו מכת מדינה, המספרים רק עולים משנה לשנה והיה על המשטרה כן לפלח את נתוני גניבות הסלולר כפי שנעשה עם גניבות כלי רכב", טוען קצין מודיעין במשטרה, "למה גניבות הסמארטפון לא מופיעים בדו"חות המשטרה? זו שאלה טובה. אולי כי נוח להם להכליל אותם יחד עם עבירות הרכוש? זה לא הגיוני שגונבים בישראל יותר סמארטפונים מזוגות אופניים אבל נתוני גניבות האופניים מככבים בדו"חות השנתיים, כ-3,000 בשנה אגב, וגניבות סלולר לא מופיעים. די מוזר".

בין 3,600 ל-20,000 - תלוי איך סופרים

מנתוני משטרת ישראל שהגיעו לידי NEXTER עולה כי בשנים 2014 ו-2015 הוגשו תלונות על גניבה של כ-3,600 טלפונים ניידים. מתוכם 300 נגנבו פיזית מבעליהם והשאר נגנבו ממבתים ובתי עסק. מדובר בתיקים שנפתחו בגין גניבת טלפונים ניידים, כלומר שבעלי המכשירים התלוננו עליהם ובמשטרה ונפתחה חקירה לאיתור החשודים.

אלא שההערכה של גורמים במשטרה היא שמספר הטלפונים שנגנבו בישראל באותם שנים נע סביב כ-20 אלף. עדיין מרבית האזרחים שמכשיריהם נגנבו מוותרים על התענוג להגיש תלונה במשטרה. אם בשנים עברו רק אזרח אחד מתוך עשרה הגיש תלונה במשטרה על גניבת הסמארטפון הרי שבשנתיים האחרונות אחד מכל 7 אזרחים מדווח בתחנת המשטרה על גניבת המכשיר שלו. עדיין נתון נמוך, אבל יותר ויותר אזרחים מחליטים שאין להם מה להפסיד ומתלוננים במשטרה. בחלק מהמקרים בתחנות המשטרה מקימים צוותי חקירה מיוחדים לאיתור המכשירים.

סמארטפונים (צילום: Shutterstock)
סמארטפונים | צילום: Shutterstock

 

"יש מגמה מסוימת שיותר ויותר אזרחים מתלוננים במשטרה על גניבת הטלפונים הניידים שלהם. יש לזה כמה סיבות: הראשונה, מכשיר יקר שהסיכוי שלהם לאתר אותו לבד כמעט אפסי", טוען חוקר ותיק במשטרה. זאת על אף האפליקציות למציאת המכשירים שמובנות באייפון ובאנדרואיד. אם המכשיר מפורק, כבוי או לא מחובר לאינטרנט - האפליקציות הללו לא עוזרות. 

"סיבה השניה היא תקווה שהמשטרה ביכולות שלה, איכונים וטכנולוגיות מתקדמות, תצליח לאתר את החשודים במהירות לפני שימכרו את המכשירים לחלפים", טוען החוקר, "היו מאות מקרים בשנה האחרונה שהמשטרה הצליחה להחזיר את המכשירים לאזרחים שהיו די מופתעים ונרגשים. יש עדיפות גדולה במשטרה לאיתור טלפונים ניידים גנובים מתוך הנחה שמדובר בדבר היקר מאוד לאזרח". שוק הסמארטפונים הגנובים בישראל כולל חלקי חילוף שנמכרים למעבדות, שחלקן שייכות לחיילים בכירים בארגוני פשיעה. השוק הזה של סחר בחלקי חילוף ותפעול המעבדות מגלגל יותר ממאה מיליון שקל בשנה.

"ארגוני הפשיעה בישראל השתלטו על חלק לא מבוטל של תחום גניבות הסמארטפונים, מפעילים רשתות של גנבים, ועל חלק מהמעבדות המתמחות בתיקונים, חלקי חילוף ומכירת מכשירים חדשים ויד שניה'", טוען קצין מודיעין במשטרה, "עשרות מעבדות הוקמו בשנים האחרונות כמו פטריות לאחר הגשם במרכזי הערים. זה שוק שיש בו המון הלבנת הון וזורמים בו מיליוני שקלים בשנה. אנחנו עוקבים אחר התופעה ומטפלים בה במישור המודיעיני".

מה גנבו לכם?

במצעד המכשירים הנגנבים ביותר או המבוקשים על ידי הגנבים נמצאים המכשירים הפופולרים בישראל, באופן לא מפתיע. הגנבים כנראה לא בוחרים סמארטפון לגנוב, אלא פשוט לוקחים את מה שבא ליד ונופלים על המכשירים הנמכרים יותר.

כך או כך, במקום הראשון: סדרת סמסונג גלקסי S (דגמי 4,5,6 מהשנים האחרונות). במקום השני: אייפונים (מ-4S ומעלה). במקום השלישי: LG G3 ו-LG G4. בסוף נמצאים בעיקר נוקיה שאינם סמארטפונים, שנחשבים למכשירים כשרים ומבוקשים על ידי המגזר החרדי.