הסמארטפונים של שאומי (Xioami) הם בין האהובים על הישראלים, הודות ליחס עלות-תועלת נהדר; שאומי מוזכרת פעמים רבות כ"אפל הסינית", עם מכשירים בגימור מעולה תמורת תג מחיר נמוך. בשנים האחרונות ישראלים רבים רכשו מכשירי שאומי ישירות מאתרים בסין, אך לאחרונה, החל מנובמר 2015, יש לחברה גם יבואנית רשמית - המילטון - והסמארטפונים של החברה משווקים גם ברשתות החשמל והמחשבים בארץ.

אלא, שמגזין האפוק טיימס ישראל והכתב איל לוינטר חשפו בכתבה נרחבת את תנאי השימוש עליהם מסכימים הלקוחות בעת הפעלת סמארטפון שאומי. בחוזה מופיעם סעיפים דרקוניים, כפי שהובאו בכתבה: "כל מי שמאשר את תנאי השימוש ומשתמש בסמארטפון של שאומי או בשירותים שלה, 'מסכים לשאת בכל הסיכונים, ולקחת על עצמו חבות משפטית מלאה', אם יתנגד 'לעקרונות הבסיסיים שנקבעו בחוקה של הרפובליקה העממית של סין'".

Mi Note, כפיל האייפון 6+ של Xiaomi הסינית
סמארטפון של שאומי

עוד מופיע בהסכם ההפעלה עם החברה סעיף האוסר "לחתור תחת המדיניות הדתית הלאומית [של סין]" – או במילים פשוטות, חל איסור לעבור על מדיניות המפלגה הקומוניסטית האוסרת קיום דתות ואמונות רוחניות שהמפלגה אינה מאשרת.

לפי הכתבה, למשתמש בשאומי אסור גם "להפיץ שמועות" או "לקדם אמונות תפלות". לויטנר מסביר איך כל הסעיפים האלו הם רמיזות לצנזורה על כל רעיון שאינו מתיישב עם האידאולוגיה של השלטון הדיקטטורי בסין. כפי הנראה, תנאי השימוש הדרקוניים מופיעים הן בטלפונים שנרכשים ישירות מסין והן במכשירים שנרכשים דרך היבואנית.

בימים אלו מתארחת משלחת משאומי אצל היבואנית הישראלית המילטון. פנינו להמילטון עם מספר שאלות: האם לקוח שואמי מנוטר? האם הוא חשוף לתביעות במידה והשימוש שלו חורג מהתנאים בחוזה? האם לקוח שאומי בישראל צריך לחשוש מביקור בסין? למרות מספר פניות שלנו להמילטון - לא נמסרה תגובה לטענות.

שאומי היא כיום אחת מיצרנית הסמארטפונים הגדולות בעולם, עם נוכחות מאד חזקה בסין והודו. החברה מופיעה באופן עקבי ברשימת 5 היצרניות הגדולות בעולם. על פי נתוני IDC, ברבעון הראשון של 2016 היתה החברה היצרניות השישית בגודלה בעולם, עם מכירות של כ-15 מיליון יחידות ברבעון.

נתח השוק של היצרניות הסיניות גדל במהירות

נושא המעקב מצד חברות חומרה ותוכנה סיניות מעסיק את המערב בשנים האחרונות. מספר פעמים התגלו מקרים של "דלתות אחוריות" בציוד מתוצרת סין או בתוכנה סינית. בין המקרים שעלו לאחרונה פירסם אתר Make Use Of סקירה תחת הכותרת: "4 סיבות בטחוניות לא לקנות מחשב לנובו". בכתבה מסופר כי ב-2014 ו-2015 נחשף כי רכיב בשם Lenovo Service Engine, המותקן במחשבים של היצרנית הסינית, יכול לשלוח אליה מידע לא מזוהה מהמחשב שלכם.

אותו האתר דן באפליקציות עם התנהגות בעייתית, ביניהן אפליקציה פופולארית בשם QuickPic של חברת האפליקציות הציבורית Cheetah Mobile, השולחת מידע על המשתמשים חזרה לשרתיה. גם לגבי שאומי עצמה נשמעו טענות דומות, כאשר חברת אבטחת המידע הפינית F-Secure, שהיא אחת הוותיקות בעולם, חשפה כי דגם סמארטפון של החברה שולח כמויות גדולות של מידע לשרתים בסין. גם חברת אבטחת המידע הגרמנית G-Data פרסמה ממצאים דומים.

בייג'ינג, טיולי משפחות
אסור לכתוב על אמונות לא מאושרות. מקדש סיני

בישראל, על פי נתוני IDC ישראל, המכשירים הנמכרים ביותר אינם סינים: אפל האמריקאית מובילה את השוק עם 30.5%, ואחריה סמסונג ו-LG הקוריאניות עם 27% ו-24%, בהתאמה. כמעט כל שאר המכשירים הנמכרים, כ- 20%, הם מיצרניות סיניות, ביניהן וואווי (שנמצאת בצמיחה מהירה), מייזו, לנובו (כולל מותגי מוטורולה ו-ZUK שתחתיה), אלקטל, ZTE ויצרניות אחרות. נתח השוק של היצרניות הסיניות גדל במהרה: רק לפני מספר שנים היוו מכירותיהן פחות מ-5% מהשוק הישראלי, ונראה כי הצמיחה תמשיך גם בשנים הקרובות.

לכתבה המקורית ב-TheMarker

עוד ב-TheMarker:
הצהובון הלונדוני טיים תומך בהישארות באיחוד האירופי
היזמים בבריטניה פוחדים מיציאה מהאיחוד האירופי - לחינם