תופעת סרטוני "אלזה וספיידרמן" הפתיעה קוראים רבים: סרטוני יוטיוב שנועדו לילדים מפנים אותם אל קליפים הזויים ומשונים, בהם שתי הדמויות האהובות מנהלות מערכת יחסים עתירת רמיזות מיניות או אלימה במיוחד. מדובר בסרטונים עצמאיים של אנשים שקנו תחפושות של הדמויות הללו, ולא סרטונים רשמיים.

התופעה נחשפה בחי בלילה, והפתיעה גם את נטע חוטר שגילתה שאם אין שם משהו בוטה במיוחד, לא בטוח שיוטיוב תחסום את זה.  בעקבות הכתבות הללו, הורים תהו האם בכל זאת יש מה לעשות. ובכן, יוטיוב מלאה מוזרויות מהסוג הזה – ועתה נראה לכם כיצד בכל זאת אפשר לפתור את הבעיה בחמש שיטות שונות. או לפחות לצמצם אותה.

חיסמו אוטומטית תוכן בעייתי ביוטיוב

זוהי השיטה הפשוטה ביותר, שמתבססת על חסימה של תכנים שמשתמשים אחרים הגדירו כבלתי הולמים. היתרון הוא העובדה שאפשר לעשות את זה בקליקים בודדים, בעוד החיסרון הוא שלא כל הסרטונים יצונזרו – שכן חסימה אוטומטית לא יכולה להיות יעילה במאה אחוז.

חסימה באפליקציה - אנדרואיד
1. הפעילו את אפליקציית יוטיוב במכשיר שבו ילדכם משתמש. לכו להגדרות - כללי - סינון תוכן והפעילו אותו.

 

חסימה באפליקציה - אייפון \ אייפד

נכנסים להגדרות של יוטיוב (Settings) - משם ל-Restricted mode filtering ובוחרים ב-Strict. 

 

חסימה באתר: היכנסו ליוטיוב.בתחתית המסך יופיעו מספר כפתורים. ביחרו בכפתור סינון תוכן (Restricted Mode) וליחצו עליו. יופיע מסך שיאפשר לכם להפעיל את מצב הסינון האוטומטי. שמרו.

בהתחשב בכך שהחסימה אינה מושלמת ולא תזהה את כל המוזרויות, כדאי שתלמדו את ילדכם להבדיל בין סרטונים לגיטימיים (מצוירים) ובין הסרטונים המוזרים שצצו לאחרונה ברשת (צילום ביתי רועד). תוכלו להסביר לו שהסרטונים הללו מעליבים או מעצבנים את הגיבורים שלהם ולכן צריך לדווח עליהם ליוטיוב.

איך עושים זאת? עוצרים את הסרטון, לוחצים על כפתור הרחבת האפשרויות בפינה הימנית העליונה של הווידאו ולוחצים על Report. תופיע רשימת אפשרויות תלונה ותוכלו לבחור בראשונה (תוכן מיני) או בשנייה (תוכן אלים).

הפעילו סינון אתרים חיצוני

רוב ספקיות האינטרנט בישראל מציעות שירותי צנזורת תכנים, שחלקם מבוססים על תוכנה שאפשר להתקין על המחשב ואחרים – על סינון מובנה בשרת של ספק הרשת. תוכלו לפנות לספק שלכם ולברר מה כוללת חבילת הסינון שלו והאם היא מתאימה עבורכם. בזק בינלאומי - 5014*, נטוויז'ן -3031*, 012 סמייל - 3012* או שחפשו בגוגל את שם הספקית שלכם ואת המילים צרו קשר). אם גולשים מהסלולר פנו לספקית הסלולר שלכם.

בנוסף, ישנן חברות שמציעות שירותי סינון תכנים ברשת – אינטרנט רימון, נט צח, נטפרי ואחרות. עוד אפשרויות הן אפליקציות סינון תכנים ייעודיות, כגון K9 או נטספארק. חלק מהשירותים הללו יעלו לכם כסף.

קחו בחשבון שסינון תכנים מסוג זה אפקטיבי רק עבור גלישה מהמחשב או גלישה מהדפדפן בסלולרי – ולא תמיד עבור שימוש דרך אפליקציית יוטיוב.

ילד עם סלולרי (צילום: Thinkstock)
לסנן את התוכן | צילום: Thinkstock

בניגוד לשיטת החסימה האוטומטית שמובנית ביוטיוב, כאן ההשפעה הפוכה: במקום לפספס תכנים לא הולמים, כאן עשויה החסימה לחסום גם כמות לא מבוטלת של תכנים לגיטימיים. אם רק הילד משתמש במכשיר, לא תהיה בעיה. ואולם, אם זהו המכשיר שלכם יתכן שתופתעו לגלות שסרטונים שצצים בפיד של חבריכם פשוט לא מופיעים אצלכם.

החליפו את יוטיוב בשירותי תוכן אחרים

גם אם תנסו לסנן ולסנן את יוטיוב בעצמה, תמיד יש סיכוי שיהיו דברים שיתגנבו לעיניים של ילדיכם. יוטיוב אינה השירות היחיד ברשת שמציג תכנים שהילדים אוהבים. אם אי אפשר לסמוך על שירות הווידאו האהוב, אפשר בהחלט למצוא לו תחליפים. 

נטפליקס מציעה תכנים ייעודיים לילדים. במחיר של שמונה דולר למכשיר בודד או עשרה לשני מכשירים (למשל, למחשב ולסלולרי) יוכלו הילדים שלכם ליהנות מסרטי דיסני וספקים אחרים בסביבה בטוחה. פשוט בוחרים בפרופיל ילדים.

הילדים אוהבים את אלזה? תנו להם את אתר דיסני הייעודי של הסרט "לשבור את הקרח". תמצאו בו גם משחקים פשוטים, גם הקראת קטעים מהסרט, גם קריוקי וגם מבוכים וחידות לפעוטות.

הילדים מעריצים את ספיידרמן? תנו להם את אתר ספיידרמן הייעודי של חברת מארוול. תמצאו בו משחקונים, יצירת פוסטרים, מבוכים ועוד.

שני האתרים הנ"ל אמנם זמינים באנגלית בלבד, כך שכנראה יתאימו יותר לילדים בגיל בית הספר, או שצורכים תכנים באנגלית. ואולם, התכנים באתרים הללו מוגנים לחלוטין ויצירתיים מאוד. ובכל מקרה גם ביוטיוב תכנים רבים הם באנגלית.

הכינו לילד יוטיוב נקי משלכם

זו השיטה הבטוחה ביותר, אם כי גם הכי קיצונית: במקום לתהות לאילו פינות משונות של יוטיוב יגיע הילד, פשוט תנו לו יוטיוב משלכם. איך מורידים מיוטיוב? כל שעליכם לעשות זה לחפש ביוטיוב את הסרטונים שהילד אוהב וסרטונים דומים ולהוריד את כולם למכשיר שלכם. ההורדה מתבצעת ע"י שירותי המרה מקוונים.

השימוש פשוט - מצאו את הסרטון ביוטיוב, הוסיפו לשורת הכתובות את האותיות ss לפני youtube.com והורידו בדיוק לפי ההנחיות בתמונה - כלומר כפתור ה-download הירוק (ולא ה-install שלמעלה).

אחרי שהורדתם כמה עשרות סרטונים (בכל זאת, לא תרצו שהילד ישתעמם) – חברו את הטאבלט למחשב וזרקו את כל הסרטונים לשם.

תנו לילד ליצור תוכן בעצמו

יש עוד דרך, שהיא פחות נפוצה בימינו: צרו לילדים תוכן ביחד איתם. קיפצו לחנות ציוד אמנות וקנו אצבעונים, מדבקות של אלזה, ספיידרמן ושאר אלילי הילדים – וקרטון צבעוני. הראו לילדים איך להדביק את המדבקות על האצבעונים ופרסטו! יש לכם תיאטרון בובות שאפשר לצלם בטלפון.

רוצים להשקיע קצת יותר? במקום מדבקות, קנו חוטים צבעוניים שיוכלו להיות שיער של נסיכה, בגדים של בובה קטנה שיוכלו להיות מלתחה עבורה ועוד. בסרטון זה תלמדו איך להפוך כל בובה בלונדינית רגילה לנסיכת הקרח האהובה. 

וכך, תוכלו לבנות ביחד עם הילדים את הדמויות. כך תוציאו אותם קצת מיוטיוב ותיתנו דרור ליצירתיות שלהם, במקום להפקיר אותם למוזרויות האינטרנט.