זה קרה ביום ראשון באחד הישובים בדרום הארץ: נערה בת 13 קיבלה הודעות בעלות אופי מיני, חלקן קשות ביותר. את חלקן נאלצנו לצנזר. "בואי איתי סקס באוטובוס עכשיו", כתב החשוד, "את מבריזה לי בת שרלילה", "אני בדרך עוד  כמה דקות", "אני אהרוג אותך", "אני הייתי איתך בנשימה הראשונה שלך ואני הולך ללוות אותך עד מוות", כתב החשוד לנערה.

הנערה ניסתה לברר מי המטריד ולא זכתה למענה. היא ביקשה ממנו למסור לה את פרטיו ולחדול מלשלוח לה הודעות כאלו. "תקשיב, או שאתה מודה עכשיו וזה יישאר בינינו או שאני עכשיו מודיעה לאבא שלי והוא יעשה מזה בלגן, לא כדאי לך שזה יגיע למשטרה", הזהירה הילדה את המטריד. אבל המטריד לא התייחס לבקשותיה של הנערה והמשיך להטריד אותה מינית ולאיים עליה שיגיע אליה הביתה ויאנוס אותה.

בשלב הזה, הנערה פנתה לאחיה הגדול ועדכנה אותו בעניין. "הבנתי שזה דבר חמור מאוד וניסיתי לברר מי המטריד. אחותי נלחצה מאוד ובצדק", סיפר אחיה ל-NEXTER.

מי התחזה?

האח חשד באפליקציה ישראלית, שבדומה לאפליקציות אחרות, מאפשרת להתחזות בשיחה או בסמס באמצעות זיוף מספר הטלפון.

"החלטתי לחקור מי עומד מאחורי האפליקציה ומי שלח את ההודעות לאחותי. הצלחתי אחרי כמה שעות של עבודה מאומצת להגיע למישהו שכנראה קשור לאפליקציה, הוא היה בהלם אבל לאחר מכן הפסיק לדבר איתי. פניתי למפעילי האפליקציה באמצעות הוואטסאפ, אבל התייחסו בזלזול לבקשה שלי לחסום את הטלפון של אחותי להודעות", סיפר האח. הוא ביקש למנוע אפשרות לשלוח הודעות או להתקשר למספר של אחותו, אך נציגים מטעם האפליקציה אמרו לו שעליו להוכיח כי הקו בבעלותו.

"הם כתבו שאני 'נודניק' ו'חוצפן' ושכדאי 'שאשתה מים'", שחזר אחיה של הנערה. "במקום להתייחס לתלונה שלי ברצינות, פשוט זלזלו בפניות שלי וניסו להערים קשיים. לא הזיז להם שימשיכו לשלוח הודעות כאלה גסות לילדה קטנה. הבטיחו לי שהמנהל יחזור אליי וידבר איתי, אבל לצערי זה לא קרה. מישהו צריך לעשות סוף לתופעות האלה. זה דבר מסוכן מאוד".

האח הגיש תלונה בתחנת המשטרה בישובו, ואמור למסור את כל המסמכים והראיות שבידיו לחוקרי סייבר, כדי לאפשר למשטרה לאתר את החשוד במעשה ולהוציא צווים שיובילו למעצרו. "אני מקווה שחוקרי הסייבר של המשטרה יאתרו את החשוד ואת האחראים לאפליקציה ויעמידו אותם לדין", ציין האח, "לי אין אפשרות טכנית לטפל בתופעה הזו. אני סומך על המשטרה שתדע לטפל בתלונה שלי".

ההתחזות שהקפיצה מסוקים לחפש גופה

לפני שלושה חודשים פרסמנו כאן ב-NEXTER סיפור נוסף על שימוש באפליקציה הזאת שהוביל לחקירת משטרה של נערים. "החבאתי את הגופה מה לעשות עכשיו? לכי למשטרה ותספרי להם הכול. 30 שנה בכלא. יהיה לי קצת שקט ממך סוף סוף", זו לשון הודעת SMS ששלח ילד בן 12 מהשרון לתלמידה בכיתתו.

אייפון (צילום: Brendan Smialowski, GettyImages IL)
אילוסטרציה | צילום: Brendan Smialowski, GettyImages IL

הנער השתמש באפליקציה שמאפשרת לו להסתיר את זהותו, והתחזה לחבר אחר מהכיתה במטרה לחמוד לצון. אבל ההודעה שלו הובילה את המשטרה לביתו של הנער אליו התחזה, ולהקפצה של שני מסוקים שהועלו לאוויר וניידות שנשלחו לסרוק את השטח, במטרה למצוא את הגופה שכלל לא הייתה קיימת. רק כעבור כמה שעות נפתרה התעלומה, כאשר השוטרים הבינו שאין שום גופה.

חוקרי נוער פתחו בחקירה ואיתרו את הנער בן ה-12 ששלח את ההודעה. הנער תוחקר, טען שזה היה בתמימות, בצחוק וכי הוא לא התכוון לפגוע באיש. בגלל גילו הצעיר הוא לא יועמד לדין, בגלל שאינו בר עונשין.

לפנות למשטרה

"קל מאוד לזהות מי שולח את ההודעות", אומרת אורנה היילינגר, מנהלת המרכז לאינטרנט בטוח של איגוד האינטרנט הישראלי, שמסייע לנערים והורים להילחם בבריונות רשת. "שימוש באפליקציה כזאת גורר חיוב כספי, ולכן צריך לערב את המשטרה. מדובר באיומים לכל דבר, והמשטרה תוכל להגיע לשולח באמצעות חקירה. בחלק גדול מהמקרים זה משובת נעורים, אבל במקרים קשים כמו המתואר, אני בהחלט מפנה הורים למשטרה".

עם זאת, היא מוסיפה ש"טכנולוגית, כתופעה, אין לנו איך להילחם בזה. כל פעם זו תהיה אפליקציה אחרת. אבל איומים כאלה, לצערי, יכולים להתמשש".

מפעילי האפליקציה: מצרים על שימוש לא חוקי

בנוגע לאיומים על הנערה, מפעילי האפליקציה מסרו: "האפליקציה, כמו אפליקציות נוספות דומות בשוק, הינה אפליקציה שמטרתה לאפשר לאנשים, כאשר נגמרת להם הסוללה או כאשר מכשיר הסלולר שלהם בתיקון, לקיים שיחות ממכשירים שונים תוך שימוש במספר הפרטי שלהם או להקליט שיחות באייפון.

נערה מסתכלת על סמארטפון מודאגת (צילום: Thinkstock)
אילוסטרציה | צילום: Thinkstock

"המתלונן פנה אלינו מבלי שניתן יהיה לבדוק האם יש לו לגיטמציה לבקש בקשות עבור מס' מסוים. כפי שאינך מקבל שירות בחברות הסלולר לפני שמאומתת זהותך, כך אין באפשרות האפליקציה לנתק או לחסום מספרים שאיננה יודעת האם למבקש מעמד חוקי בנוגע לבקשתו. בהעדר נתונים, הנחוצים לביצוע הבדיקה, איננו יודעים אם השתמשו באפליקציה שלנו או באפליקציה אחרת.

"כפי שסוקר בעבר בתקשורת, האפליקציה כבר שימשה נשים מוכות על מנת לפנות לרשויות מבלי שהגבר המכה יגלה זאת ומשמשת, מידי יום, אלפי משתמשים המקליטים בעזרתה שיחות באייפון. ללא כל קשר לתלונה זו, אנו מצטערים לשמוע כי אנשים מנצלים אפליקציות אלו לצורך מטרות לא מוסריות או לא חוקיות ומעודדים אנשים שנפגעו במרשתת, לרבות המתלוננים הנוכחיים, להתלונן על כך במשטרת ישראל. משטרת ישראל, בכפוף להוראות החוק, קיבלה ותקבל מאיתנו שיתוף פעולה".