אייפון 4 (צילום: Chris Hondros, GettyImages IL)
"אם אייפון היה יכול לשרוד במשך שנים, אפל היתה מפסיקה להרוויח " | צילום: Chris Hondros, GettyImages IL

האייפון שלכם מרגיש לאחרונה איטי? צולע? מתקשה לעמוד בתפקידו בכבוד? אתם לא לבד. בעלי אייפונים רבים מהדורות הקודמים, התלוננו מאז השקת האייפונים החדשים על כך שהמכשירים הקודמים "הזדקנו בן-לילה". האשמה מושלכת על אפל, שלפי תיאוריות קונספירציה שמסתובבות בשטח כבר מספר שנים דואגת לכך שכל עדכון למערכת ההפעלה שלה יהפוך את המכשירים הישנים לבלתי נסבלים וידרבן את המשתמשים לרכוש מכשירים מהדור האחרון.

בשבוע שעבר פורסמה התיאוריה לראשונה בכלי תקשורת מרכזי – הניו יורק טיימס – כאפשרות ממשית ולא סתם פארנויה של משתמשים מתוסכלים. כתבת העיתון קת'רין רמפל כינתה את התופעה "המלכודת של אפל" ו"התיישנות מתוכננת". לטענתה, מייד אחרי השקת האייפונים החדשים ושחרור גרסא 7 למערכת ההפעלה iOS לאייפונים הקודמים היא הבחינה בכך שהאייפון 4 שלה הפך איטי וזללן סוללה וכששאלה מה היא יכולה לעשות בנידון נענתה כי עליה לשלם 80 דולר על החלפת סוללה או להוסיף עוד 20 דולר ולשדרג את האייפון ל-5c, הדגם המוזל החדש.

בואו לפייסבוק של נקסטר 

אז האם אפל פוגעת בכוונה במשתמשים ששילמו על מכשיריה כדי להכריח אותם לשלם על יורשיהם?

התשובה לשאלה מעט מורכבת. אפל בהחלט מודעת לעובדה שמשתמשים מרוצים פחות ופחות מהמכשירים הישנים, וסומכת על כך. אחרי הכל, ואפילו סומכת על כך. אחרי הכל, כפי שנכתב בטיימס, אם אייפון היה יכול לשרוד במשך שנים, היא היתה מפסיקה להרוויח את סכומי הענק ההולכים וגדלים המנפחים את מניותיה וחשבון הבנק שלה.

מצד שני, היא לא בהכרח מנסה בכוח לפגוע במשתמשים ותיקים באמצעות עדכוני תוכנה שמתוכננים מראש להאיט את מכשיריכם ולסחוט את סוללותיהם במהירות. זאת מאחר והיא יודעת שאם תתעלל במשתמשים יותר מדי, הם תמיד יוכלו לעבור למתחרים הזולים יותר המבוססים על אנדרואיד של גוגל, Windows Phone של מיקרוסופט או אחת מחמש מערכות ההפעלה המתחרות כיום על המקום הרביעי בשוק הסמארטפונים (בלקברי, טייזן של סמסונג, פיירפוקס של מוזילה, סיילפיש של יולה ואובונטו של קנוניקל).

מה שקורה בפועל, אם כן, הוא שילוב של כוונה תחילה עם תהליכים טבעיים: עדכוני תוכנה מותאמים, כמובן, לדור האחרון של המכשירים. מאחר וכל דור חדש מצוין בחומרה עצמתית יותר מקודמו, גרסאות תוכנה חדשות מנצלות יותר משאבים. לכן, כשהן מותקנות על מכשירים מדורות קודמים, הן רצות עליהן פחות טוב מעל המכשירים החדשים עבורן הותאמו. חברות מסוימות מבצעות בגרסאות תוכנה חדשות התאמות לדורות קודמים, ואפל היא אחת מהן, אך לא מדובר בהתאמות המיועדות לשפר את תפקוד התוכנה על המכשירים הישנים, אלא בעיקר להוציא את החידושים הכבדים יותר - גם מבחינת דרישות מערכת וגם מבחינת שיווק - ולהשאיר אותם במכשירים החדשים בלבד. כך, לדוגמא, כאשר הוציאה אפל את סירי עם iOS 5, בעדכון למכשירים ישנים האפליקציה לא נכללה כדי שמי שרוצה אותה ירכוש בכל זאת את המכשיר החדש, וגם בשל דרישות החומרה הגבוהות שלה שהיו גורמות לסוללות אייפונים ישנים להגימר במהירות.

לא הפטנט של אפל

נציין כי דפוס הפעולה הזה אינו המצאה של אפל. המונח בו השתמשב כתבת הטיימס, "התיישנות מתוכננת", קיים כבר מאז "המיתון הגדול" שפקד את העולם בשנים שאחרי מלחמת העולם השנייה. מהנדס אמריקאי הגה אז את הרעיון לייצר מוצרים עם "תאריכי תפוגה" מלאכותיים, כדי לאלץ את האזרחים לרכוש להם תחליפים לעתים קרובות וכך להמריץ את השוק.

כיום, תעשיות רבות מתבססות על העיקרון הזה. תחום האופנה, למשל, מיועד כולו לדחוק רכישה של בגדים חדשים בכל שנה גם אם הבגדים הישנים שרדו את מכונת הכביסה כדי להבטיח לחברות הבגדים מחזורי מכירות קבועים (לכל הפחות, ואף כאלה הגדלים והולכים עם הזמן). כך לגבי תחומי שיווק רבים אחרים. כך שהשאלה היא לא האם אפל מאיטה בכוונה אייפונים ישנים, אלא האם היא עושה זאת בגבול הטעם הטוב או מגזימה בחוסר התאמת עדכונים לדורות קודמים של מכשיריה, שנקנו בכסף רב.

>> אפל מאשרת: יש בעיה בסוללה של אייפון 5s

>> הקשר המוזר בין אייפון 5s המוזהב לקים קרדשיאן