ליסה מגרין, מורה למתמטיקה בת 46, נוסעת באופן קבוע מביתה באפסטייט, ניו יורק, ב-7:00 בבוקר אל בית הספר שנמצא במרחק של 22 קילומטר, ונשארת שם עד שעות אחר הצהריים. בנוסף, ביום אחד ב-2017, היא גם הגיעה לרופא ולשומרי משקל.

איך אנחנו יודעים את זה? הסמארטפון שלה והאפליקציות שעליו חשפו את המידע הרגיש הזה, ועוד מידע רב עליה, למרות שהוא אמור להיות חסוי. תחקיר של הניו יורק טיימס חושף: המידע שנאסף עליכם באפליקציות השונות נמכר לחברות חציוניות, ולמרות שהוא אנונימי לכאורה, אפשר לקשר אותו אליכם - בכמה הצלבות לא קשות.

כך זה עובד

אפליקציה שהותקנה במכשיר של מגרין אספה את פרטי המיקום שלה, שנמכרו לאחר מכן ללא ידיעתה. היא עדכנה באופן אוטומטי את מקום המצאה בכל שתי שניות, על פי מסד נתונים של יותר ממיליון טלפונים באזור ניו יורק, שנסקר על ידי הטיימס. לכאורה, מספר הטלפון שלה ושמה לא הוצמדו למידע על המיקום, אלא רק מספרות מזהה. 

איך בכל זאת ניתן היה בעצם לחשוף דווקא אותה מכל הרשימות? מגרין היא האדם היחיד שנוסע בקביעות מביתה לבית הספר שבו היא עובדת. המיקום שלה נצפה יותר מ-800 פעמים שם. כל מי שיש לו גישה למידע - מפרסמים ועובדי החברות שעושות את הניתוח - יכול לבדוק מי גר בכתובת הזו ולהצמיד שם לאותו מספר. מה  שהבהיל את מגרין, שאיפשרה ל"טיימס" לבדוק את נתוני המיקום שלה, הוא "במחשבה שאנשים יגלו את הפרטים האינטימיים שאתם לא רוצים שאנשים יידעו" .

הטלפונים החכמים בימינו הפכו את הטכנולוגיה למדויקת יותר, לתעשייה של חטטנות על הרגלי היום-יום של אנשים, דבר שהתפשט וגדל להיות פולשני יותר. המאגר שנסקר על ידי הטיימס כלל מידע שנאסף בשנת 2017 וחושף את מסעותיהם של אנשים בפרטים שקשה לדמיין. ניתן לראות מיקומים מדויקים עד למטרים ספורים שעודכנו יותר מ-14 אלף פעמים ביום.

 

אז יידעו איפה שהייתי בעבודה ואז עברתי בסופרמרקט - מה הבעיה?

ובכן, אם אתם הולכים לבקר אצל רופא ספציפי, אפשר להסיק על בעיה רפואית ספציפית שיש לכם, ואפשר לדעת אם היא נעלמה או חזרה במקרה שהפסקתם ללכת לאותו רופא, או חזרתם אליו. "מידע על המיקום יכול לחשוף פרטים אינטימיים ביותר על חייו של בן אדם - בין אם הוא ביקר אצל הפסיכיאטר, או באלכוהוליסטים אנונימיים", אמר הסנטור רון ויידן, דמוקרט מאורגון, שהציע הצעות חוק להגבלת איסוף ומכירה של נתונים כאלה, שאינם מבוקרים במידה רבה בארצות הברית.

חשבו על זה כך - אפשר גם לדעת מי האנשים שאיתם אתם מבלים את הלילה, ומהם המקומות שאתם מעבירים בהם את הזמן הפנוי שלכם. לא צריך להתבייש במשהו בשביל לרצות לשמור אותו רק לעצמכם.

לפי נתוני הטיימס לפחות 75 חברות מקבלות נתוני מיקום אנונימיים ומדויקים מאפליקציות שהמשתמשים שלהם מאפשרים שירותי מיקום כדי לקבל עדכונים שונים – כמו מזג אוויר, חדשות ועוד. חלק מהחברות טוענות כי הן עוקבות אחרי לא פחות מ-200 מיליון טלפונים ניידים בארצות הברית - כמחצית מהמספר שהיה בשימוש בשנה שעברה.

ומה לגבי החוק? חברות רבות מציינות בתגוה לתחקיר, שכאשר משתמשים בטלפון מאשרים את שירותי מיקום (זה שקופץ לכם בהפעלה הראשונית), לדעתם זה הוגן לעשות שימוש במידע שלכם.


חוששים ממעקב?

בעקרון אפשר לחסום את הגישה של אפליקציות למידע, אבל אז הן עלולות לעבוד באופן חלקי, או לא לעבוד בכלל. לא תוכלו, למשל, לנווט בלי לתת גישה למיקום. אילו חברות אוספות מידע ומה הן עושות איתו? בעמוד של כל אפליקציה אמור להיות קישור למדיניות פרטיות, ובה זה מוסבר בטקסט שהוא לפעמים ארוך ומפשטי

זה לא הרמטי, אבל ככה חוסמים גישה למידע על ידי אפליקציות שונות באייפון ובאנדרואיד. לצורך ההדגמה הראנו את פייסבוק ואת גוגל. אבל הדרך רלוונטית לכל אפליקציה באשר היא. באנדרואיד זה עשוי להראות שונה ממכשיר למכשיר - אבל בגדול זה נראה כך.

למשתמשי אנדרואיד

בחרו ב"יישומים" בתפריט ההגדרות

לחצו על "יישומים"

 בחרו את האפליקציה מהרשימה

בחרו ב"הרשאות"

עכשיו תוכלו לבחור מה כן לאפשר ומה לא

 

למשתמשי אייפון

אחרי שתבחרו את האפליקציה בהגדרות המכשיר - יופיע לכם המסך הבא

עכשיו תוכלו לבטל בקלות את הרשאת המיקום