כשיוני (שם בדוי), תושב ירושלים בשנות השלושים לחייו, נחת לפני כמה חודשים בנמל התעופה בן גוריון הוא נראה לחוץ משהו וחסר מנוח. הוא המתין בקוצר רוח לקחת את המזוודה שלו מהמסוע באולם. עובד סמוי של המכס שרחרח בסביבה ביקש ממנו להתלוות אליו לבדיקה קצרה. הוא חשד שיש סיבה טובה לכך שיוני היה לחוץ.

בדיקה בכבודה שלו גילתה את הסיבה: הברחה גדולה של אייפון 6 לסוגיו. יוני טס לניו-יורק ושם רכש 20 מכשירי אייפון, שאותם הסליק בתוך קופסאות ריקות של בשמים, בכמה מקומות מסתור בתוך המזוודה. "הברחה כזו היתה מכניסה לו כמה עשרות אלפי שקלים", הסביר גורם במכס, "עם זאת, ברור שיש הברחות שלא תופסים". 


תופסים פחות או מבריחים פחות?

ולמרות התפיסה הגדולה הזאת, הנתונים של המכס מראים משהו אחר: הישראלים מבריחים פחות ופחות טלפונים סלולריים לישראל. על פי נתונים שהגיעו ל-NEXTER בשנה האחרונה חלה ירידה של 56 אחוז בתפיסות של טלפונים סלולריים שהוברחו מחו"ל לישראל.

בשנת 2015 למשל עובדי המכס בנתב"ג היו מעורבים ב-2,037 תפיסות של טלפונים סלולריים. שווי התפיסות נאמד ב-4.5 מיליון שקל. בשנת 2014 שהיתה טובה הרבה יותר עבור רשות המיסים היו 4,664 תפיסות של טלפונים סלולריים. שווי הטלפונים נאמד בכ-6.8 מיליון שקל. חלק מהמבריחים הם בעלי חנויות ומעבדות. ממוצע ההברחות בקרב מי שמבריח, נע בין ארבעה לעשרה מכשירים לאדם.

אין תמונה
סמארטפונים

 

מספר התפיסות הגבוה ביותר של טלפונים סלולריים בשנת 2015 היתה במכס מרכז - 1,219 תפיסות. בנתב"ג היו 688 תפיסות ובמקום השלישי מעבר אלנבי 83 תפיסות, באילת, למשל היו 24, ובחיפה הייתה תפיסה אחת של סמארטפון שניסו להבריח. 

* איך יודעים אנשי המכס שהברחתם מוצרים לישראל?

פקידי המכס, הגבירו את הבדיקות במזוודות הנוסעים, ועל פי גורם במכס המידע מודיעיני הפך לטוב יותר. נוסעים שנתפסים עם טלפונים סלולריים מוברחים שאותם התכוונו למכור לישראל, או סתם להעניק כמתנה לבני משפחה וחברים, צריכים לשלם קנסות גבוהים ביותר עד כדי כך שלא משתלם לבצע את ההברחות.

נקודה נוספת נוגעת לעובדה שהמעקב אחר חבילות המגיעות מחו"ל לישראל עוברות בדיקות במכונות שיקוף וכאשר מתגלה חבילה שבתוכה יש טלפונים סלולריים העניין עובר לטיפול המכס. כלומר גם אם קונים ממוכר בחו"ל והחבילה לא מסומנת, במכס כנראה יידעו מזה.

"הירידה בכמות התפיסות נובעת מכך שהנוסעים פוחדים להסתבך בתשלומי קנסות גבוהים ומחקירות", העריך הגורם במכס. לטענתו אנשים לא מצאו דרכים חדשות שלא מכירים במכס, להבריח מכשירים מתחת לאפם. "אני חושב שפשוט הנוסעים מבינים שלא משתלם לבצע הברחות", הוא אומר.

אלו הסלולרים המוברחים ביותר ב-2015 מהמקום האחרון לראשון בפופולריות

6. נקסוס 5X ונקסוס 5

אין תמונה
סמארטפונים מוברחים

 

5. HTC M9

אין תמונה
סמארטפונים מוברחים

 

4. סוני אקספריה 4Z 

אין תמונה
סמארטפונים מוברחים

 

3. LG בדגמי G3 ו-G4

אין תמונה
סמארטפונים מוברחים

 

2. סמסונג גלקסי S5 ו-S6 (היו גם תפיסות של בכמויות קטנות של S4, S3 וכן נוט 4 ו-5.

סמארטפונים מוברחים
מכשירי גלקסי שנתפסו

 

1. אייפון 6 לכל סוגיו. ההברחות בוצעו בעיקר מארצות הברית, בריטניה, צרפת וסין.

סמארטפונים מוברחים
אייפונים שנתפסו