מנכ"ל אפל טים קוק, השקת אייפון 4S, אוקוטובר 2011 (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
מונופול של אפל? מה פתאום | צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images

בסוף השבוע הסתיים אחד ממשפטי הפטנטים העקובים מדיו של השנים האחרונות. בבית המשפט הפדרלי בקליפורניה, התגוששו שתיים מענקיות הטכנולוגיה העולמיות, אפל וסמסונג – ואפל יצאה כשידה על העליונה, עם פיצויים בסך של קצת יותר ממיליארד דולר, וביטול תביעת הנגד. הנה חמש מחשבות על המשפט.

1. מונופול

בעקבות הפסיקה, אפל יכולה לבקש למנוע מכירה של דגמי הטלפונים של סמסונג המפירים את הפטנטים שלה. המשמעות, כפי שסמסונג ציינה בתגובה שלה לעיתונות לאחר המשפט, היא פחות אפשרויות בחירה לצרכן האמריקני.

אך המשמעות תהיה שלאחר תקופה, אפל עלולה להיחשב בחתכי שוק מסויימים כמונופול. אם יש דבר אחד שהאמריקנים מקדשים לא פחות מזכות הקניין, הוא התחרות החופשית. מצב כזה, עשוי להסב את תשומת הלב של מחלקת ההגבלים העסקיים במשרד המשפטים האמריקני, וזה סוג תשומת הלב שאפל לא תהיה מעוניינת בו.

2. אנדרואיד

בכמה מובנים, המשפט שניהלה אפל מול סמסונג, לא היה מכוון כלל לסמסונג – אלא למי שמייצרת עבורה את מערכת ההפעלה של טלפוני הגלקסי, הלוא היא גוגל, הורתה של אנדרואיד. סטיב ג'ובס, לפני מותו, עוד הספיק לכנות באוזני הביוגרף שלו את אנדרואיד "מוצר גנוב".

ברם, כדי לפגוע באופן רציני במערכת ההפעלה אנדרואיד והמערכת הסביבתית שמקיפה אותה, המשמעות היא לתבוע ולרדוף עוד כמה יצרניות גדולות, ולהסתבך במשפטים נוספים. לא בטוח שלאפל יש אנרגיה לכך.

אין ספק שלתוצאות המשפט יהיה אפקט מצנן על חברות אחרות בשוק, שכעת יפחדו להעתיק או "לשאוב השראה" מעיצוביה של אפל, אבל ייתכן שמעז יצא מתוק: הכורח לחדש ולא לחקות, בטווח המעט יותר ארוך ידחוף את החברות להמציא פתרונות חדשים לבעיות ולנסות עיצובים נועזים יותר. אנחנו, כצרכנים, רק נרוויח מכך.

ולקרב של מערכות ההפעלה בשוק הסלולרי, יש עוד נעלם גדול: מיקרוסופט ושותפתה, נוקיה. נוקיה מייצרת טלפונים המופעלים בידי מערכת ההפעלה Windows Phone של מיקרוסופט. האחרונה תוציא גם באוקטובר את ווינדוס 8, המיועדת גם למחשבי לוח.

ייתכן שהמוצרים החדשים בשוק הנייד של שתי אלה, "ישבור" את היריבות הדו-צדדית של אפל-גוגל, יכניס שחקן חזק חדש למגרש, ויהפוך את המשחק למשחק בין שלושה שחקנים - ולא צמד.

3. הסכום

הסכום שנפסק לרעת סמסונג ולטובת אפל – 1,049,393,540 דולר אולי נשמע גבוה, אבל במשחק של חברות המגלגלות מיליארדים של דולרים ושוות עשרות ומאות מהם, זה לא סכום גדול.

לשם השוואה, סכומי הקנסות שהשית האיחוד האירופי על אפל ומיקרוסופט לפני כמה שנים, היו גבוהים יותר (אינטל נדרשה לשלם 1.44 מיליארד דולר, מיקרוסופט נדרשה לשלם 1.35 מיליארד דולר, לא כולל קנסות על אי ציות).

לשופטת קו אגב, יש את הזכות לשלש את הסכום אם הפרת הפטנטים נעשתה ביודעין ובזדון, אבל לאור הסכום הגבוה הראשוני, הסבירות לכך נמוכה.

4. פטנטים

כשעוברים על רשימת הפטנטים שסמסונג הפירה, אי אפשר שלא להרים גבה, כי חלק מהדברים נשמעים מגוחכים: צורת האייפון של מלבן עם פינות מעוגלות, כיסוי זכוכית מקצה לקצה, גלילה באצבע או כפתור הבית.

הבעיה נעוצה במדיניות רישום הפטנטים והמדגמים המתירנית למדי של משרד הפטנטים האמריקאי, שלא מצליח להתמודד עם הכמויות האדירות של בקשות לפטנטים שאפל ודומותיה מרעיפות עליו.

נגר (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
נראה שהאיש הזה בונה העתק של האייפון | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

כדי להמחיש את האבסורד שבחלק מהפטנטים שאפל תבעה על הפרתם, הנה אנקדוטה. כשהסברתי את משמעות הפסיקה לגיסי בארוחת צהריים של יום שבת, הוא הגיב: "אם כך, אפל צריכה גם לתבוע את הנגר שלי. הוא גם יצר מכשיר מרובע עם פינות מעוגלות. קוראים לזה שולחן".

5. זה לא נגמר

אם מישהו חשב שזהו סוף הפרשה, הוא טועה. זוהי רק ההתחלה. סמסונג בוודאי תערער על הפסיקה לבית המשפט הפדרלי לערעורים, וגם שם יהיו דיונים. לא משנה מה יהיו תוצאות הערעור, ייתכן שהצד המפסיד ינסה לפנות לבית המשפט העליון של ארצות הברית. אך סביר להניח שבמקרה הזה, בית המשפט העליון לא יתערב – אלא אם יחליטו שם שהם רוצים לבחון את שיטת רישום הפטנטים, או עניין עקרוני אחר.

>> תביעת המיליארדים: אפל ניצחה, אנחנו הפסדנו

>> התמונה שמוכיחה שסמסונג גלקסי מועתק מהאייפון