בשבוע שעבר שודר הקרב על המוח, סרטו הדוקומנטרי של דרור גלוברמן, בו בחן את הסכנות שבמפגש בין המוח האנושי לרשתות החברתיות. באחד מרגעי השיא של הסרט, גלוברמן טס למטה פייסבוק העולמי בעמק הסיליקון כדי לשאול את שריל סנדברג, סמנכ"לית התפעול של פייסבוק והאישה הכי חזקה בחברה שאלה פשוטה – "האם פייסבוק תהיה אי פעם פחות ממכרת?".

ההתמכרות לפייסבוק היא תוצר ישיר של ההתמכרות הכללית למסכים, ולסמארטפונים בפרט. ועדיין, יש לא מעט אנשים שטוענים כי מדובר בלא יותר מהרגל מגונה, ואפשר פשוט לסגור את הטלפון. פרופסור קרין נהון, נשיאת איגוד האינטרנט הישראלי, התארחה בנקסט, וסיפרה כי היא סבורה שאותם אנשים טועים, "אני רוצה לפגוש את אלה שאומרים את זה ולראות אם הם מסוגלים להתנתק למשל מהוואטסאפ הכיתתי של הילדים שלהם או מהוואטסאפ הפלוגתי של החייל. אם הם יצליחו, אני נותנת להם אוסקר".

מנגד, התארחה באולפן גם יעל מן שחר, השייכת למחנה שסבור כי ברוב המקרים, לא מדובר התמכרות, "יש מחקרים בנושא שאומרים שרק שליש מהמשתמשים מתמכרים, וגם אם הם מתמכרים, זה לאפליקציות גיימינג. אצל היתר מדובר בהרגל מגונה".

פרופ' נהון, יש הרבה אנשים שאומרים "אני לא מכור, מה אכפת לי מאלה שמכורים?". למה זו בעצם בעיה שלהם?
"כמה נוח שכל אחד רואה את עצמו כאינדיבידואל בחברה קולקטיבית. זה בא לידי ביטוי במיוחד בתחבורה ציבורית או כשהולכים לסרט. אם אותו אינדיבידואל שרוצה להישאר מכור מפריע לי ליהנות מהשקט בנסיעה או מהסרט? ומה אם המורה מכורה, גם זה לא אמור להזיז לנו?".

יש אנשים שמשווים את המניפולציות של הרשתות החברתיות, אשר גורמות לנו לבלות זמן ממושך מולן, לסיגריות והימורים. פרופ' נהון חושבת שהשוואה הזו לא במקום, "אני לא מסכימה עם זה. ובכל זאת, אם מנסים לחשוב על מה לעשות, אז יש שני כיוונים מרכזיים. פייסבוק הפכה לגוף חזק, נתח השוק שלה גדול מאוד, היא הורסת תחרות ולא מאפשרת יזמות. צריך לחשוב מה עושים כדי להתמודד עם זה. בנוסף, במקרים קיצוניים כמו של טרור למשל, המדינה צריכה לחשוב מתי צריך לפגוע בחופש הביטוי. זה לא אמור להיות התפקיד של פייסבוק, אבל לצערנו היא כן נכנסת לתפקיד הזה".

האם המדינה צריכה להגביל את היכולת של הרשתות האלה להתחבר לאישיות שלנו ונצל אותנו?
"בכל מה שקשור לעוצמה אני חושבת שפייסבוק עברה את הנקודה שבה הכוח שלה גדול מדי. כולם זוכרים שפייסבוק קנתה את וואטסאפ, אז החברה התחייבה לא לעשות דברים מסוימים כמו לא לחבר במידע בין וואטסאפ לפייסבוק. מה קרה בפועל? היא עשתה את זה, ונענשה בקנס מצחיק של 110 מיליון יורו. זה נשמע הרבה, אבל במונחים של פייסבוק זה קנס מגוחך".

מדוע מדינת ישראל לא זזה לכיוון של לחוקק חוקים?
"פה אנחנו כבר נכנסים לנושא התכנים, וכאן צריך להיזהר. במדינת ישראל מבינים שיש בעיה כי מדובר במשהו גלובלי. אם אתה מחוקק חוק מה יקרה? תעצור את זה במדינת ישראל? אז אנשים יתחברו בדרכים אחרות כמו בסין ויעקפו את זה. דבר נוסף שלא מדברים עליו זה הקשר בין המדינה לפייסבוק שהוא קשר עמוק. המדינה לא רוצה למצוא את עצמה במצב שהיא תחוקק חוק שפייסבוק לא תאהב".

אז את אומרת שהריבונות של מדינת ישראל התכווצה מול פייסבוק?
"המדינה די חסרת אונים בנקודות רבות. מדינות רבות מוצאות את עצמן במצב שהריבונות שלהן התכווצה".