כשהילדים של יוני שליו, בן כ-40 מראשון לציון, התחילו להפגין יותר עניין בסמארטפונים שלכם מאשר בהורים ובארוחות, הוא החליט לעשות מעשה: "ברגע שהתחלתי לראות שהמדיה מושכת אותם יותר מאיתנו, הגדרתי להם זמנים", הוא אומר ל-NEXTER - אבל הוא לא הסתפק בזה.

כדי לאכוף את הזמנים שקבע במקרה שעילאי בן ה-10 ועידו בן ה-5 ינסו לחרוג מהם, העלה שליו את הרעיון לפתח אפליקציה שתאפשר לו "להחשיך" מהסמארטפון שלו את אלה של הילדים. אחרי 8 חודשי פיתוח בהובלת עידן בן שמעון, לפני כשבועיים הוא הוציא לחנות האפליקציות של גוגל את אפליקציית Time Tooo, שכבר הורדה מאז כ-1,600 פעמים.

לאחר הורדת האפליקציה לסמארטפונים של ההורים והילדים, מפעילים אותה בכל אחד מהסמארטפון ומגדירים האם הוא שייך להורה או לילד ואת שמו של הילד. לאחר ההפעלה הראשונית האפליקציה מעלימה את עצמה מהסמארטפון של הילד, כך שלא יוכל להיכנס אליה, לשנות את ההגדרות או למחוק אותה.

מהמכשיר של ההורה, ניתן לקבוע ימים ושעות בהם הסמארטפון של כל אחד מהילדים יינעל לשימוש מלבד שיחות טלפון, כאשר ניתן להגדיר מספר "סבבים" של פתיחה ונעילה של המכשיר בכל יום. אפשר גם לבצע נעילה או פתיחה מיידית של המכשיר אם קרה משהו לא מתוכנן, ואף לקבוע מסרים שיופיעו על "מסך הנעילה" אצל הילד.

שליו מספר שהגדיר לכל אחד מהילדים שעתיים ביום בהן הם יכולים להשתמש בסמארטפונים. "זו היתה החלטה שרירותית שלי", הוא מספר ומסביר שלפי החישובים שלו זה "בהתאם לסדר היום שלנו", כך שיהילדים יוכלו להספיק להשתמש בטלפונים, לאכול ולעשות שיעורי בית.

החישוב של שליו מסתדר, וכנראה לא במקרה, עם המלצות שפורסמו בעבר לשימוש של ילדים בסמארטפונים. ההמלצות הללו קבעו כי עד גיל שנתיים מומלץ להימנע לחלוטין מחשיפה למסכים, בגיל שנתיים עד ארבע יש להגביל לחצי שעה ביום, בגילאי הגן עד שעה ביום ובגילאי בית הספר עד שעתיים ביום. עם זאת, בשנה שעברה בוטלו ההמלצות האלו לטובת הנחיות כלליות יותר להשגחה על הילדים וקביעת זמנים ומקומות בהם לא משתמשים בטלפונים.

אבל האפליקציה של שליו אינה היחידה שמאמצת דווקא את הכללים הישנים להגבלת זמן השימוש של ילדים וצעירים בסמארטפון. בתחילת השבוע דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס כי החל מאתמול (ג') נכנסות לתוקף הגבלות על זמן השימוש במשחק הסמארטפונים הפופולארי ביותר בסין.

המשחק המדובר, ששמו בסינית "מלך התהילה" או "כבוד המלך" (באנגלית יצאה לאחרונה גרסה שלו תחת השם Strike of Kings), הוא מקבילה למשחק המחשב Leage of Legends, ויצא על ידי ענקית האינטרנט הסינית Tencent, שבבעלותה גם מפתחת משחק המחשב והיא מפעילה גם את המקבילות הסיניות לוואטסאפ ופייסבוק.

המשחק, שיצא בסוף 2015, הפך ללהיט היסטרי בסין, ונכון למאי 2017 היו בו 163 מיליון משתמשים פעילים בחודש. לפי הערכה של חברת CNG, הוא הניב ל-Tencent ברבעון הראשון 5.5 מיליארד יואן (כ-2.85 מיליון שקל). אבל הבעיה היא לא כמות המשתמשים במשחק או הכסף שהם מבזבזים בו, אלא אורך הזמן שהם מבלים במשחק - שגרם לתלונות מצד הורים ומורים לעשרות מיליוני התלמידים והסטודנטים שמשחקים בו.

לכן, עם הזמן התחילה Tencent לנסות להגביל את השימוש של הדור הצעיר במשחק. בפברואר היא השיקה את "פלטפורמת שומרי הנעורים" - שירות המאפשר להורים להחליט כמה שעות ביום או בשבוע יוכלו הילדים לשחק. באפריל היא הכריזה כי תחייב את השחקנים להזדהות בעזרת מסמכים רשמיים ותחסום את מי שלא יעשה זאת עד אמצע מאי. בינתיים שחקנים שלא הזדהו עדיין משחקים במשחק, אבל בחודש שעבר כבר הוסיפה החברה מנגנון שחוסם את המשחק אם הוא פתוח יותר מדי זמן ברצף, והחל מאתמול היא התחילה לחסום שחקנים מתחת לגיל 12 אחרי שעה ביום וכאלה בגילאי 12-18 אחרי שעתיים ביום.

האם חסימות כאלה יהפכו בקרוב לסטנדרט? שליו אומר הוא "רוצה להאמין שכן, כי זה נותן פיתרון לצורך של אנשים". לדבריו, "אנחנו בתור הורים צריכים לשמור על הילדים שלנו מכל הפיתויים מסביב". עם זאת, הוא מדגיש כי "לא צריך להגביל אותם לגמרי. העולם מתקדם והם צריכים להתקדם איתו ולא יכולים להישאר מאחור. יחד עם זה, צריכים להיות גבולות מאוד ברורים בשימוש".