ודאי קיבלתם לא אחת הודעת ספאם בסמס, אם ניסוח כמו: "זה לא חלום! זכות לדירה 500 מ"ר בכרכור רק ב-139 אלף שקל. לפרטים השב 1, להסרה 9". מסתבר שמאחורי הודעה כזו עשוי להסתתר עוקץ, שאינו בהכרח קשור לקרקע בכרכור. מסתבר שבמקרים מסויימים עשוי לעלות לצרכן כסף להסיר את עצמו מרשימת התפוצה. מי שמרוויחה מכך היא חברת בזק, אם כי חשוב לציין שמדובר בתוצר עקיף ולא בסמסים שבזק יוזמת או שולחת.

איך זה עובד? כאשר ההודעה למשתמש מגיעה ממספר סלולרי, 05X, אין בעיה. הסמס חזרה מצד המשתמש הוא כלול על פי רוב בחבילה הסלולרית, נספר כסמס רגיל ואין לו עלות. הבעיה מתחילה כאשר ההודעה מגיעה ממספר קווי, קידומת 03 או 09 למשל. מסתבר ששליחת SMS מטלפון נייד למספר קווי היא פעולה שעדיין עולה כסף, בכל חברות הסלולר, והיא אינה כלולה באף אחת מחבליות ה"ללא הגבלה" בשוק הסלולר.

הסרה מרשימת תפוצה (צילום: themarker.com)
צילום: themarker.com

הנה למשל בחוזה של תוכנית ללא הגבלה של חברת 012 מובייל נכתב תחת סעיף "הודעות SMS" ההבהרה הבאה: "תעריף זה חל על משלוח הודעות על רשתות סלולריות בישראל. שליחה אל יעדים אחרים עשוי להתווסף תעריף השלמה". למעשה מדובר בדמי קישוריות. העלות של השליחה למספר קווי היא 28.5 אגורות להודעה, לפני מע"מ. הסכום הזה עובר כדמי קישוריות לבזק. חשוב לציין שהחיוב חל בכל מקרה, בין אם המשתמש שלח חזרה את הספרה 1, או 9 או כל ספרה אחרת.

איך זה קורה? מדובר למעשה בכשלון של משרד התקשורת. בעוד שכל דמי הקישוריות האחרים בשוק טופלו, איכשהו הטיפול בקישוריות סמס לטלפון קווי נשכח. כך יוצא מצב ששליחת סמס ממספר קווי למספר סלולרי עולה כאגורה ואילו הכיוון ההפוך עולה כ-30 אגורות. פנינו למשרד התקשורת לתגובה אך הם לא הצליחו לנסח תגובה בשלושת הימים האחרונים. במידה ותגיע תגובה נעדכן.

הסרה מרשימת תפוצה (צילום: themarker.com)
צילום: themarker.com

מה היקף ההודעות והתשלומים שמשלמים אזרחים כדי להיות מוסרים מרשימות ספאם? קשה לומר. גורם בשוק העריך כי רבע מההודעות שנשלחות בסמס מקבלות מענה עם בקשת הסרה, אך אין מידע לגבי היקף כללי של ההודעות שנשלחות בשוק ולגבי הפילוח: כמה הודעות יוצאות ממספר קווי וכמה ממספר סלולרי.

מבזק נמסר בתגובה: "לבזק אין כל הסכם מכל סוג שהוא עם חברות מסחריות לחלוקת רווחים מתוך דמי הקישוריות. מעבר לכך, בזק אינה יוזמת שליחת ההודעות או שולטת ויוזמת את תוכנן, שכולו נקבע על ידי השולח".

נזכיר כי התיקון לחוק התקשורת, הידוע יותר בתור "חוק הספאם", מאפשר לתבוע שולחי הודעות כאלו במידה ולא נרשמתם ואישרתם להם משלוח הודעות שיווקיות, ולקבל כפיצוי וללא כל הוכחת נזק 1,000 שקל. בעבר פרסמנו כאן כיצד אדם פרטי תבע חברה בהתאם לחוק, זכה ב-1,000 שקל במסגרת פשרה וגם הסביר למשתמשים אחרים איך לעשות זאת בקלות.

הכתבה פורסמה במקור ב-Themarker

עוד ב-Themarker:
נוסע אל על: "קיבלתי כרטיס משודרג וסירבתי לוותר עליו - כשנחתנו המתינו לי 3 שוטרים"
מילקי? הגרמנים ימכרו לנו עפרון עיניים ב-6 שקלים ומייק אפ ב-21 שקל