גניבה של טלפון סלולרי (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אם גונבים לכם, גשו למשטרה. התחנות קיבלו הוראה לתת עדיפות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

משטרת ישראל החליטה לתת לאחרונה עדיפות גבוהה לטיפול בתופעת גניבות הטלפונים הסלולריים שהפכה בשנים האחרונות למכת מדינה. בכיר במשטרת ישראל גילה ל-mako כי עבירות רכוש על גניבת סלולר תזכה ליחס מועדף, יחסית לעבירות רכוש אחרות ובקרוב מאוד יערכו פשיטות על מעבדות וסוחרים העוסקים במכירת חלקי חילוף גנובים של סמראטפונים.

המפכ"ל יוחנן דנינו מבקר במרכזי הבילוי (צילום: משטרת ישראל)
המפכ"ל דנינו. נתן הנחייה להקמת דסק ארצי שיעסוק בנושא | צילום: משטרת ישראל

בשבועות האחרונים דנה צמרת המשטרה בתופעה ובהנחיית המפכ"ל בעצמו, רב ניצב יוחנן דנינו, הוחלט על הקמת דסק ארצי מיוחד באגף החקירות למודיעין שינתח וימפה את התופעה וייתן פתרונות הולמים לטיפול בה. אחרי איסוף הנתונים מהשטח, ומהמחוזות השונים, התברר שמרבית הסמארטפונים הנגנבים בישראל מפורקים למטרות של מסחר בחלקי חילוף. עשרות סוחרים שברשותם מעבדות למכירת סמארטפונים עוסקים במכירת חלקי חילוף גנובים או התקנתם במכשירים המובאים לתיקונם. מדובר בשוק פעיל ודינאמי המגלגל מידי שנה למעלה מעשרים מיליון שקל.

"בתחילה חשבנו שמרבית הסלולריים נמכרים, אבל הבדיקה שלנו העלתה שזה די דומה לתופעת גניבות בכלי הרכב בישראל", אומר בכיר במטה הארצי, "אדם ניגש למעבדה לתיקון, והוא לא יודע שבחלק מהמיקרים החלק שהוחלף לו הוא בכלל גנוב. אותם סוחרים עובדים עם גנבים ועורכים דרכם הזמנות לחלקי חילוף שהם זקוקים להם. ממש כמו שהיה בתעשיית הרכבים הגנובים. אז, לקח לנו זמן לעכל את מימדי התעשייה, אבל הטיפול המעמיק שעשינו גרם לירידה ניכרת בתופעת גניבת המכוניות".

המבצע המשטרתי יכלול פשיטות במקביל על כמה מעבדות גדולות, במטרה להוציא את העוקץ של גניבות הסלולרים ולהפחית משמעותית את התופעה. "אנחנו כרגע עדיין בשלב של איסוף המידע על המעורבים בסחר בחלקי חילוף של טלפונים סלולרים ועושים מיפוי של המעבדות והמחסנים בכל רחבי הארץ", אמר הבכיר, "בקרוב יערך המבצע ארצי בהשתתפות יחידות מובחרות של המשטרה".

בנוסף, סיפר הבכיר על מהלך משפטי שמתבצע במקביל: "אנחנו מנהלים מגעים עם פרקליטות המדינה כדי לבחון אפשרויות להחמיר בעונשם של הגנבים והסוחרים בחלקי החילוף. כמו שנעשה בעבר עם גנבי המכוניות במטרה להרתיע אותם".

כאן ב-mako, חשפנו באחרונה בשורה של כתבות את מימדי התופעה ותעשיית גניבות הסמראטפונים שהתחילה להלחיץ גם את בכירי המשטרה. ההערכות הן שעד סוף השנה ייגנבו בישראל מלמעלה מ-10,000 טלפונים סלולריים ובשנה הבאה המספר עשוי לעבור את ה-20,000. מספרים שמזכירים את תופעת גניבות כלי הרכב שהגיעה לשיאה בשנות התשעים.

>> כך גונבים לכם את הסמארטפונים

>> לפני, אחרי ובמהלך: כך תגנו על הסמארטפון שלכם מפני גניבה