לא נחדש לכם הרבה אם נגיד לכם שהתמכרתם לסמארטפון ושהוא מנתק אתכם מהסביבה, מהחברים ומבני הזוג. רק עוד הודעה מהעבודה, עוד סרטון מצחיק ביוטיוב, עוד שאלה של אבא שחייבים לענות אליה עכשיו ועוד כתבה כמו זאת שאומרת שאנחנו מכורים, והופס ייבשנו את האדם שמולנו.

אלא שאם אנחנו עושים את זה, זה ממש רגעי וקצר, ואם בן או בת הזוג עושים את זה, הם פוגעים באינטימיות. כך עלה ממחקר של של פרופסור יאיר עמיחי-המבורגר, בסיוע ד"ר שיר אתגר מהמרכז לחקר הפסיכולוגיה של האינטרנט במרכז הבינתחומי הרצליה.

אנחנו בעידן אחר, תאמרו לחוקרים. צריך להיות מחוברים ולעבוד 24-7. צריך להיות בקשר עם החברים והמשפחה גם כשאנחנו בבית מתוך קבוצות הוואטסאפ שלנו, לצפות בתמונות שלהם כאן ועכשיו, ולא לחכות למפגש עוד חודש בשביל לראות אלבום. אתם צודקים, אומר לנו פרופ' עמיחי-המבורגר, "אבל אנחנו לא מבדילים היטב בין חשוב לדחוף", הוא אומר,  "כשאתה שם את החושב קודם אתה בשליטה והוא מקדם אותך בכל הדברים שחשובים לך. כאשר אתה מוגבל על ידי הדחוף אתה קורבן, והדחוף היום הוא טוטאלי".

"ישנם מדדים קליניים ופסיכולוגים לאיכות חיים. אנחנו יכולים לחיות באשליה ולחשוב שהכל בסדר ושחברים זה חברים בפייסבוק ושאנשים באמת אוהבים אותנו כי הם נותנים לנו לייק. שאלת המפתח היא האם משמעויות חדשותמספקות את הסחורה מבחינת הרווחה הפסיכולוגית האמיתית".

עוד אומר פרופ' עמיחי-המבורגר כי "יש עליה במדדים השליליים של בדידות של סימפטומים של דכאון, ואנשים שמדווחים על להיות מחוברים כל הזמן אומרים מצד שני: אני מרגיש בודד".

מתי אנחנו אוף ליין

נו, אתם תגידו, תמיד היו הסחות דעת. פעם אנשים היו יושבים בבית קפה וקוראים עיתונים, או ספרים, או מוצאים דרך אחרת לברוח מהאיש שנמצא מולם ומה לעשות, לא מספיק מעניין. תמיד היו הסחות דעת, אבל זה לא במינון של היום. אנחנו בעולם של הסחות דעת.  היו שנים ששאלנו מתי אתם און ליין והגענו למסקנה שצריך לשאול מתי אתה אוף ליין וזה מה שמסמל את ההבדל". 

"אנחנו חיים בעולם שאנחנו מרגישים שקורים דברים סביבנו ואנחנו עדיין מפספסים משהו.  החיבוריות לא מרגיעה אותך, אתה מתוסכל כי יש הרבה אפשרויות".

אז אנחנו נתפקח מתישהו, לא? נבין שפייסבוק זה משעמם וחוזר על עצמו וקבוצות הוואטסאפ לא באמת מכילות מידע חיוני ופשוט ננטוש. 

"זה לא יקרה לבד. צריך לעזור לזה לקרות. בגלל זה אני עושה מחקר ומעורב בפרוייקטים בקהילה ומציב לאנשים מראה שתראה להם לאן זה ההולך".

אז מה עושים? מגיעים הביתה וישר מכבים את הטלפון?

לא מיד לסגור. אם אתה סתם מנתק את המכשיר תרגיש מה אתה מפספס, ותהיה מתוסכל. הייתי מתחיל לקבוע זמן להיפגש עם האנשים היקרים לנו ובפגישות האלה ולנתק את המכשיר. אנשים צריכים לחוות את התחושה של איך זה לחדש את מערכת היחסים ולהיות נוכח.אם תקבעו את זמן האיכות הזה, ותסתכלו אחד לשני בעיניים פתאום תרגישו שאתם מקבלים תמורה. שהפגישה מעצימה אתכם.