2013 (כמו בערך כל שנה) היתה מלאה ברעיונות ואפילו פיתוחים - חלקם מומשו (ולפעמים כשלו), ואחרים רק הוצגו כקונספט לעתיד - לפניכם עשר הטכנולוגיות הכי מדוברות של השנה.  

1. הסמארטפון שלך עקום

העולם הוא עגול? מעכשיו גם הסמארטפונים! לקראת סוף השנה חשפו שתי יצרניות הסלולר הקוריאניות, סמסונג ו-LG, את המכשירים הראשונים בעולם העושים שימוש במסכים גמישים.

אין תמונה
הבטיחו והשנה גם קיימו. גלקסי ראונד, עם המסך המעוגל

שני הסמארטפונים, Galaxy Round ו-G Flex, הם למעשה ניסיון כלים שאמור להדגים מעט ממה שניתן להשיג בעזרת שימש במסכים בעלי צורה משתנה. המסכים הגמישים, אחרי הכל, אינם רעיון חדש וזכו להדגמות על ידי חברות שונות בתערוכות מזה כשלוש שנים, אך השימוש בהם במוצרים נחשב לבלתי אפשרי. הסיבה היא שעל מנת שמכשיר יהיה גמיש לא מספיק שהמסך שבקדמתו ניתן לכיפוף, מכיוון שהרכיבים החשמליים הקשיחים שמאחוריו מאלצים לקבע גם את התצוגה בצורה קבועה.

התשובה של שתי החברות לבעיה היתה לקבע את כל המכשיר בצורה מעוגלת מעט, אך לא גמישה, רק כדי להוכיח שהדבר אפשרי. תחילה טענו כי המוצרים לא יימכרו לקהל הרחב, אך עד מהרה הכריזה LG כי הסמארטפון הקעור שלה יימכר בכל העולם ואפילו בישראל. מי שיקנה את המכשיר יוכל ליהנות בעיקר מהתגובות של החבר'ה, שכן כרגע אין ייתרון אמיתי בעצם השימוש במכשיר מעוקל. אבל זה כנראה לא מה שיפריע להמונים לרכוש את G Flex כאשר ינחת כאן בחודש הבא עם תג מחיר שצפוי להיות אחד הגבוהים ביותר בשוק.

2. על ספת הפסיכולוג הדיגיטלי

מגמה בתחום המכשירים שדווקא כן מספקת יתרונות של ממש היא ממשקי השליטה הטבעיים. למי שלא מכיר, נספר שממשק טבעי הוא היכולת של מכשירים להבין אותנו שלא דרך הקלדת פקודות או דפדוף בתפריטים - אלא על ידי דיבור ושפת גוף, ממש כמו פסיכולוג. הטרנד החל כבר בסוף העשור הקודם, אך הולך ומתפתח מדי שנה, לקראת הפיכה מנישה מצומצמת לדרך העיקרית בה "נדבר" עם מכשירים.

עוד NEXTER כל הזמן בעמוד הפייסבוק

השנה הגיעה התפתחות מגמת הממשקים הטבעיים לשיא, כאשר גוגל ומיקרוסופט הציגו שתיהן מכשירים הנשלטים כמעט לחלוטין על ידי קול. מצד גוגל היה זה הסמארטפון Moto X של חברת הבת מוטורולה, הכולל אפשרות לפנות למכשיר במלים "אוקיי גוגל" ולאחריהן פקודות שונות, בעוד מצד מיקרוסופט היתה זו קונסולת המשחקים אקס-בוקס 1, הניתנת להדלקה וכיבוי בעזרת הפקודות "אקס-בוקס און" ו"אקס-בוקס אוף", לצד שליטה ברוב האפשרויות באמצעות דיבור, שהצטרפה ליכולת הבנת נפנופי הידיים של הקונסולה הקודמת של החברה. בשני המקרים התעוררו שאלות לגבי הפרת הפרטיות האפשרית בכך שהמיקרופונים של המכשירים מקשיבים למעשה לכל מה שנאמר סביבם ובכך מהווים מכשירי ציתות, אך החברות הרגיעו וטענו כי בשני המקרים המכשירים אינם משדרים את הקולות סביבם כאשר המסכים שלהם כבויים, מה גם שניתן לכבות את אפשרות ההאזנה התמידית לחלוטין.

במקביל, השנה החלו לחדור לשוק מערכות המאפשרות שליטה על מכשירים בתנועות ידיים באוויר, בעקבות אותו קינקט של מיקרוסופט. הבולט ביניהם הוא Leap Motion, בקר תנועה זעיר שגייס הון מההמונים בשנה שעברה והפך ללהיט בעקבות גודלו ומחירו המינימליים. מספר חברות, ביניהן שלושת היצרניות המובילות לנובו, HP ו-Asus,, כבר הציגו מחשבים ניידים בהם משולב המכשיר, המאפשר לנופף אל המחשב בידיים לביצוע פעולות שונות ללא צורך במקלדת, עכבר או מסך מגע. הדגם הראשון של HP כבר נמכר בשוק, ואחרים צפויים להגיע בשנה הבאה. רבים טוענים כי מדובר ביכולת מיותרת לחלוטין, אך זה כנראה לא מה שיפריע ליותר ויותר מכשירים לכלול אותה.

כך זה עובד: 

 

3. מחשוב לביש - שעונים יקרים וצמידים לשעת כושר

תחום נוסף שרבים טוענים כי הוא מיותר לחלוטין הוא המחשוב הלביש - מכשירים המחוברים לגוף המשתמש בצורה כלשהיא ומהווים חיבור תמידי לטכנולוגיות שונות. ההמחשה הטובה ביותר לכך היא Galaxy Gear, השעון החכם של סמסונג שהושק בספטמבר. הציפיות ממנו היו גבוהות, אך זמן קצר לאחר חשיפתו הסכימו כמעט כולם כי הוא אינו מספק את הסחורה - הוא מסורבל מאוד, יקר מאוד (כ-2,000 שקל) ובעיקר מיותר מאוד, מכיוון שהוא עובד רק כאשר מחברים אותו לאחד הסמארטפונים או הטאבלטים החדשים של סמסונג. למעשה, סמסונג חזרה כאן על כל השגיאות האפשריות של חברות אחרות בתחום.

שעון חכם של סמסונג (צילום: Jenneth Orantia)
שעונים חכמים, כנראה הפלופ הגדול של 2013 | צילום: Jenneth Orantia

 

אבל לעומת הכישלון המוחלט של סמסונג, יש מי שדווקא מצליח בגדול בעולם המחשוב הלביש. חברות ספורט ואביזרים נלווים, החל מנייקי ועד ג'ברה וסטארט-אפים קטנים בתחום, מייצרים צמידים המנטרים בעזרת חיישנים את תנועות הגוף, פעימות הלב ולחץ הדם, ומסייעים למשתמשים לעקוב אחר הפעילות הגופנית שלהם. הדבר הביא לסוג חדש של דיאטות, המונעות על ידי אפליקציות, לרוב ללא ליווי של מאמן אישי או תזונאית. חלק מהצמידים אפילו נשחבים לאביזרי אופנה גיקיים ושיקיים.

והנה הפרסומת הטכנולוגית כנראה הכי שנואה של השנה (לא, השעון החכם לא יעזור לך להשיג בחורות):

 

4. מחשבים היברידיים:  נא לגעת  

אבל לא בכל ענף טכנולוגי חדש יש מנצחים ומפסידים. בתחום המחשבים, למשל, נראה שכרגע כולם מפסידים. כמו שהווידאו הרג את הרדיו, גם הטאבלטים והסמארטפונים הרגו את המחשבים. יצרניות המחשבים לא מצליחות להתגבר על הביקוש ההולך ויורד למכשירים שליוו אותנו בעשורים האחרונים לטובת מכשירים ניידים יותר וזולים הרבה יותר.

בסוף השנה שעברה נעשה ניסיון נואש להחיות את שוק המחשבים המסורתי בדרך לא מסורתית: מחשבים היברידיים. מחשב היברידי הוא טאבלט שמאחורי המסך שלו מסתתרים רכיבים של מחשב "אמיתי" - כלומר, כזה המאפשר עבודה עם "חלונות" - והמתחבר למקלדת כדי להפוך את העבודה לנוחה יותר מהקלדה על מסך מגע.

אין תמונה
המחיר הגבוה והמחסור באפליקציות הכשילו את המחשבים ההיברידיים

 

מחשבים כאלה, המיוצרים על ידי מיטב היצרניות ומשווקים על ידי מיקרוסופט, מבוססים בדרך כלל על "חלונות 8" המותאמת למגע אך כוללת גם את כל היכולות הוותיקות של המערכת. בין הדגמים הבולטים בשוק ניתן למנות את ה-Surface של מיקרוסופט עצמה, ה-IdeaPad Yoga של לנובו וה-XPS 12 Duo של דל. למרות זאת, המחירים הגבוהים ומחסור באפליקציות המותאמות לממשק המגע הביאו לכך שהמחשבים המשולבים הללו לא מצליחים למשוך את רוב הקונים, שמעדיפים מחשב רגיל לבית וטאבלט זול לדרך, על פני מכשיר שעולה כמו שניהם, מנסה לעשות הכל ביחד אך עושה הכל פחות טוב ממכשירים אחרים.

5. מרכיבים לבד את הסמארטפון 

הזכרנו מכשירים שעולים יותר מדי? אז אי אפשר בלי לחזור לזירת הסמארטפונים. שדרגת - המחלה המסתורית שגורמת לאנשים נורמטיביים להחליף סמארטפון עוד לפני שניצלו את הקודם עד תום, רק בגלל שיצא פתאום מכשיר אחר קצת יותר מהיר או עם מצלמה קצת יותר טובה - עולה לנו ביוקר. החלפת מכשיר פעם בשנה או שנתיים מתבטאת בדרך כלל לא רק בחודשי הסתגלות וחיפוש אחר מידע שפתאום נעלם, אלא גם בתקופות ארוכות בהן חשבון הבנק שלנו סובל מכפל תשלומים על המכשירים. אבל זה לא חייב להיות כך.

אין תמונה
בונים לבד את הסמארטפון שלנו. מוטורולה ארה

חודש אוקטובר חשפה מוטורולה, יצרנית הסלולר שנרכשה לפני כשנתיים על ידי גוגל, את Project Ara - ניסיון ליצור סמארטפון שמצד אחד יחזיק שנים ומצד שני יאפשר לכם להתחדש בכל החידושים שתרצו. הרעיון הבסיסי הוא שסמארטפון לא חייב להיות קוביה אחת שמגיעה מהמפעל בצורה מסוימת מאוד, אלא מין ערכת לגו שכל אחד יכול להרכיב לעצמו לפי הזמנה. כך, יכול הצרכן לבחור אם הוא רוצה מכשיר עם כל הרכיבים הכי טובים, או שהוא מעדיף להסתפק ברכיב צילום טוב מספיק להרשים את החברים באינסטגרם בזמן ששאר הרכיבים יהיו בסיסיים וזולים יותר. אפשר גם לוותר לחלוטין על המצלמה לטובת סוללה גדולה יותר שתחזיק יומיים-שלושה.
כדי להגשים את הפרויקט חתמה גוגל על שיתוף פעולה עם PhoneBlocks, פרויקט סטארט-אפ שגייס הון באתר מימון-המון לאותה מטרה חודש לפני כן. יחד הם עובדים על תקן אחיד שיאפשר ליצרניות רכיבים לשווק ישירות לצרכנים מעבדים, מסכים, סוללות, מצלמות ומרכיבים נוספים, כאשר את ההרכבה של המכשירים יוכל כל אדם לבצע בעצמו.

6. ציירי לך שפם - בתלת-ממד

והנה עוד משהו ששייך לתחום ה"עשה זאת בעצמך" - מדפסות התלת-ממד, המאפשרות לכל אחד לתכנן ולהדפיס לעצמו מוצרים אישיים. זה החל כקוריוז ב-2011, הפך לתעשייה של ממש ב-2012 ועלה בדרגה ב-2013, בהובלתה של חברה ישראלית שמשתלטת לאט לאט על כל המתחרות ומציעה סוגים רבים של מדפסות - החל מתעשייתיות עצומות ועד ביתיות קטנות.

אך המוצר שחולל את הרעש הרב ביותר בתחום השנה הוא 3Doodler - עט, שבמקום לשרטט קווי דיו על נייר, פולט קווים של חומר המתקשח במהירות, וכך מאפשר ליצור צורות תלת-ממדיות ללא צורך במדפסת מסורבלת. יוצריו, שהקימו חברה בשם WobbleWorks, ביקשו לגייס 30,000 דולר לייצורו באתר מימון-ההמון קיקסטארטר, והצליחו לגרוף כ-2.3 מיליון דולר - פי 78 מהסכום המבוקש. יותר מ-25,000 איש הזמינו את העט דרך הקמפיין והפכו אותו לאחד המוצרים המצליחים ביותר בתולדות האתר, המאפשר לגייס מגולשים כסף לפרויקטים שונים.

 

7. לייצר חשמל שעשוי משתן

עוד פרויקט מוזר שזכה השנה למענק מימון הוא Urine-tricity ("חשמל-שתן"), מעין סוללה המופעלת על ידי שתן. הפרויקט, שנוצר על ידי צוות מאוניברסיטת מערב אנגליה שבבריסטול, הוא תא דלק המבוסס על מיקרובים שמפיקים אנרגיה מתגובה עם שתן. מי שפתח את הארנק עבור הפרויקט התמוה הוא לא אחר מאשר ביל גייטס, שקרן ההשקעות שלו ושל אישתו הודיעה החודש על הענקת המימון לפרויקט הזה יחד עם עוד חמישה פרויקטים שעוסקים ברובם בטיפול בהפרשות אנושיות.

ביל גייטס (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
משקיע כסף בפיתוחים שיעזרו לאנושות. ביל גייטס | צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images

לא מדובר בפעם הראשונה שהקרן של מנכ"ל מיקרוסופט לשעבר משקיעה בפרויקטים מוזרים. בעשור האחרון מקדיש גייטס יותר ויותר זמן בעידוד מחקרים לפיתוח טכנולוגיות שיפתרו את בעיות העולם השלישי בכלל ויבשת אפריקה בפרט. הוא הקדיש את רוב המיליארדים שלו לנושא ואף גייס לכך כסף ממיליארדרים נוספים. התוצאה היא מעין טרנד עולמי של פרויקטים טכנולוגיים המיועדים לטובת אפריקה. כמה חבל שברובם המוחלט לא משתפים את אנשי היבשת השחורה עצמם בקבלת ההחלטות ומסתפקים ב"להנחית" עליהם מתנות שהם אינם יודעים איך לנצל - החל ממחשבים זולים מתנת אינטל, דרך אינטרנט אלחוטי מתנת מיקרוסופט וגוגל ועד… נו - שירותים שהם תחנות חשמל.

8. הגוף הוא המפתח

אז שירותים שהם תחנת חשמל הם אולי שילוב לא מוצלח, אבל כפתור בית וסורק טביעות אצבע - דווקא כן. אייפון 5s, שהושק השנה על ידי אפל, הציג פתרון מקורי לאחת הבעיות המטרידות ביותר של עיצוב המכשירים בשנים האחרונות. סורקי טביעות האצבעות, שחברות שונות ניסו לשלב בטלפונים ובמחשבים עוד מ-2010, חייבו אותן למקם בליטות מכוערות על המכשירים, שפעמים רבות פגעו בחווית השימוש. מה עשתה אפל? בנתה סוג חדש של סורק טביעת אצבע שמסתתר מאחורי זכוכית מיוחדת שעליה המשתמש ממילא מניח את האצבע בעת השימוש - לחצן הבית.

אייפון 5s, טביעת אצבע
הגוף שלנו הופך למפתח אנושי. סורק האצבע באייפון 5s

 

התגובות לסורק המשולב אמנם לא היו בהכרח חיוביות, אך עיקר הביקורת היתה על הפרת הפרטיות הפוטנציאלית הנוצרת משמירת טביעות אצבעות המשתמשים, בעוד העיצוב זכה לתשבחות רבות. אך אפל אינה היחידה ששילבה שני מרכיבים שונים יחד: עכברים של מיקרוסופט ולוג'יטק החלו לשלב השנה כברירת מחדל משטחי מגע בין שני כפתורים פיזיים, המשמשים גם ככפתור אמצעי; HTC שילבה את האפרכסת, הרמקול ומנורות ההתראה של הסמארטפון One תחת "גריל" בודד; חברת EyeFi הויצאה דור חדש של כרטיסי זיכרון בעלי קישוריות אלחוטית עצמאית לשמירת תמונות וקבצים בענן; ובאופן כללי נראה שעידן ה"לכל חלק במכשיר תפקיד משלו" התחלף בניסיון לדחוס כמה שיותר תפקודים לכמה שפחות חלקים.

9. עוף כטב"מ

כמה שפחות חלקים היא גם הצורה בה הייתם רוצים שחבילות שהזמנתם יגיעו אליכם - אבל איכשהוא, השליחים שמביאים לכם אותן תמיד - אבל תמיד - מצליחים לפרק אותן לגורמים בדרך, או סתם לאחר ולהביא לכם את הפיצה עם חלקיקי יובש עודפים.

השנה החל להצטייר פיתרון מעניין לבעיה, שישאיר הרבה צעירים בכלל ומשוחררים טריים בפרט ללא עבודה: כטב"מים, או כלי טיס בלתי מאוישים. העצמים המעופפים הללו, שכנראה אחראים ללא מעט דיווחים על חייזרים בשנים האחרונות, הופכים אט אט מנחלתם של צבאות בלבד לכלי זמין לכל אזרח או חברה.

מסוק המשלוחים הזעיר של אמזון: 

 

בחודש שעבר הדהימה אמזון את העולם כאשר הציגה לראשונה תוכנית מסודרת לשימוש בכטב"מים כשליחים. בראיון לתוכנית "60 דקות" ברשת CBS חשף מנכ"ל החברה, ג'ף בזוס, שירות בשם Prime Air - משלוח חבילות קטנות תוך חצי שעה בעזרת מסוקים רובוטיים מונחי GPS. נסיונות קטנים של שירותים כאלה כבר נעשו באירועים בהם "הוצנחו" בקבוקי שתייה וחטיפים אל הקהל. התגובות נעות בין "קול! כך נראה העתיד" ל"עלוב! אין שום סיכוי שזה יקרה". אנחנו מחכים לכטב"מ שאמור להביא לנו את הפתק שאומר באיזה צד אנחנו.

10. להגיע לכל מקום בעולם בתוך דקות 

משלוחים הם לא הדבר היחיד שהולך ונעשה מהיר יותר - גם התחבורה הציבורית, או לפחות התוכניות למערכות תחבורה ציבורית. אז נכון שרכבת ישראל, בניגוד לפרסומת הטלוויזיונית הידועה לשמצה שלה, לא נוסעת במהירות 130 קמ"ש, אבל במדינות אחרות כבר פועלות רכבות הנוסעות על 200, 300 ואפילו 400 קמ"ש. ויש מי שכבר חושב על השלב הבא.

בקיץ האחרון חשף אלון מאסק, היזם הסדרתי העומד מאחורי איביי וידוע כיום בעיקר כמייסד ומנכ"ל יצרנית המכוניות החשמליות "טסלה", מיזם שאפתני בשם Hyperloop. התוכנית של מאסק היא לבנות תחליף למערכות התחבורה ארוכות-הטווח הקיימות שתהיה מהירה ויעילה יותר מכולן. הוא מכנה את הפרויקט "שילוב של קונקורד, תותח ושולחן הוקי". כלי התחבורה המתוכנן יתבסס על מערכת צינורות ואקום, בהם ישייטו "קפסולות", הצפות בתוכם בעזרת כוח מגנטי, במהירות גבוהה ממהירות הקול. אם היא תגיע למהירות המצופה - יותר מ-1,100 קמ"ש - חציית ארה"ב עשויה לקחת פחות משעה וחציית ישראל הרבה פחות מכך. מאסק גם מבטיח שתשתית המוניות האוטומטיות העל-קוליות זולה יותר לבנייה מפסי רכבת או כביש מהיר. רוב התגובות לפרויקט היו ספקניות עד כדי כך שמאסק הביע חרטה על חשיפתו.

סרטון קונספט של היפרלופ: