ליצרנית Essential, שבינתיים עשתה הרבה מאוד רעש ומעט מוצרים מצליחים, יש רעיון שאמור לסייע לה להיחלץ ממצבה הלא מזהיר: במקום עוד סמארטפון שנראה בדיוק כמו כל מכשיר אחר, מתכננת החברה להשיק טלפון חדש שהוא בעצם… סמארטפון חתוך לחצי.

הקונספט, כפי שמסביר אותו מייסד החברה אנדי רובין (האחראי בעברו למוצר זניח בשם "אנדרואיד") הוא ליצור ממשק הפעלה המתמקד בפקודות קוליות, ועל כן יכול לחסוך מהמשתמש את כל שטח המסך המיותר המוקדש לכפתורים שבכל מקרה לא יצטרך ללחוץ עליהם.

מבלי שזכינו להתרשם באופן ישיר מהטלפון החדש, אפשר כבר לציין שלוש בעיות קריטיות בעיצובו: אפליקציות שתוכננו למסכים רגילים (כלומר - כל האפליקציות בעולם) לא יעבדו עליו, יש בו הרבה פחות מקום לסוללה, ובכלל לא ברור איך כל זה אמור להפוך את השימוש במכשיר לנוח יותר. ובכל זאת, בתקופה עמוסה יחסית בהכרזות טכנולוגיות, הצליחה Essential להתברג לרגע אחד בכותרות פשוט כי המכשיר שלה נראה אחרת.

זו כמובן לא הפעם הראשונה בה מנסה חברה להתבלט בתוך שוק עמוס לעייפה במכשירים זהים, עם עיצוב שנראה שונה ופורץ דרך. למעשה, בהשוואה לכמה מהעיצובים שאתם עומדים לראות, הקונספט של Essential נראה כמעט שמרני. אך שווה לציין עוד פרט: גם כאשר האייפון הראשון הוצג לעולם, אי שם ב-2007, לא חסרו פרשנים שסברו כי מדובר בעיצוב מוזר, לא פרקטי ולא רלוונטי. אם אחד הרעיונות שלפניכם היה "תופס", לא מן הנמנע שהיום הוא היה נראה לנו מובן מאליו.

נוקיה 7600 - 2003

בראשית שנות ה-2000 שלטה עדיין נוקיה כמעט ללא מתחרים בשוק הסלולר, ועל כן יכלה להרשות לעצמה גם כמה ניסויים מעט מוזרים. ה-7600 היה ונותר אחד הקיצוניים שביניהם: טלפון בעיצוב "דמעה" שלא ניתן לזקוף למראהו המוזר אף יתרון אחד, מלבד היותו שונה מכל טלפון אחר בשוק. מיקום כפתורי הספרות והאותיות משמאל ומימין למסך הוכיח עצמו כבחירה גרועה במיוחד ואפילו חובבי האופנה והסטייל לא התחברו והוא כשל ונעלם בזריזות מהמדפים.

נוקיה אן-גייג' - 2003

נשארים עם נוקיה לאחד המכשירים הכושלים ביותר שלה אי-פעם, ה-N-Gage. המכשיר הזה אמור היה לשלב בין טלפון נייד וקונסולת משחקים, ונתגלה כמוצר גרוע להפליא בשני התחומים. בתור קונסולה, מבחר המשחקים שלו היה עלוב למדי, וכדי להחליף בין משחק למשחק נדרש המשתמש לכבות את המכשיר ולשלוף את הסוללה (!). כטלפון מיקום המקשים היה מוזר ולא נוח, ונורא עוד יותר - המיקרופון והרמקול מוקמו בצידו, כך שבזמן שיחה נראה היה שמצמידים לראש טאקו.

"טלפון עט" של האייר - 2004

היצרנית הסינית האייר הציגה לעולם בראשית שנות ה-2000 את אחד הטלפונים המוזרים ביותר שראינו. עיצובו הצר והארוך אמור היה להעניק לו מראה עתידני וטכנולוגי, אך הותיר מקום רק למסך קטנטן ומקשי ספרות זעירים. ככל הידוע לנו המכשיר לא באמת כלל עט ואי אפשר היה לכתוב איתו - חבל!

נוקיה 7280 - 2004

והנה אנחנו שוב חוזרים לנוקיה, לטלפון שנראה כמו ההפך הגמור מהכיוון שבו התעשייה תבחר ללכת רגע אחר כך. ה-7280 תוכנן כטלפון זעיר, עם מסך בגודל של בול ובלי לוח מקשים (החיוג בוצע באמצעות חוגה מעגלית לבחירת הספרות). העיצוב הכללי, בגווני אדום זעקני, מזכיר לא מעט אודם - ואכן בדיוק כמו ה-7600, בנוקיה שייכו את המכשיר הזה לסדרה ה"אופנתית" שלה. הפעם במגזיני הסטיילינג דווקא התלהבו, אבל זה לא ממש הפך את המכשיר הזה ללהיט מסחרי.

סמסונג "סרין" - 2005

גם בסמסונג היה מי שחשב כי לוח מקשים סטנדרטי הוא בזבוז זמן, ובמקומו הציגה החברה ב-2005 את ה-Serene עם לוח מקשים מעגלי נשלף. למען האמת, בהתחשב בסטנדרטים הנהוגים בתעשייה בזמנו, זה לא היה מכשיר גרוע כל כך, אבל כמעט אף אחד לא הסכים לשלם סכום מופרך של 1275 דולרים עבור העיצוב יוצא הדופן.

LG Double Play - 2011

היצרנית הקוריאנית LG התחילה כבר ב-2011 להתנסות במכשירים כפולי מסכים, עם ה-Double Play שכלל מקלדת פיזית נשלפת ומסך צבעוני הממוקם באמצעה. העיצוב אומנם בהחלט היה חדשני ויוצא דופן, אך הפך את השימוש במקלדת לכמעט בלתי אפשרי, בעוד שצמד המסכים קיצר את חיי הסוללה לשעות ספורות.

המפתחות של BMW

רכבי היוקרה של היצרנית הגרמנית BMW צוידו בשנת הדגם 2012 בתוספת יוצאת דופן: טלפון סלולרי המשולב בתוך המפתח. אל תחשבו לרגע שהשילוב הזה הפך את המכונית ל"חכמה" יותר באיזשהו אופן. לטלפון הסלולרי המשולב במפתח לא היה למעשה שום שימוש, למעט היכולת להוציא שיחות באופן מסורבל במיוחד. המסך הצבעוני לא שיפר את המצב, והלקוחות של BMW ויתרו על הפינוק הזה די מהר.

בלאקברי פספורט (2014)

רגע לפני שויתרה לגמרי על השוק (ומכרה את המותג ליצרנית סינית), ניסתה בלאקברי לשוב ולתפוס את מקומה במגזר העסקי עם מכשיר מוזר במיוחד. ה"פספורט" (שנקרא על שם גודלו המקביל לזה של דרכון פתוח - ברצינות) צויד במסך בגודל 4.5 אינץ' ומקלדת פיזית ענקית, וללא הטכנולוגיה המאפשרת כיום ייצור מסכים שכאלו באריזות דקיקות, מדובר היה בטלפון מסורבל וכבד להפליא שלא ממש כבש את השוק.

יוטה פון - 2013

ה-YotaPhone הוא מכשיר מוזר להפליא, שבאופן שאיננו ברור לנו לחלוטין שרד הרבה יותר זמן מכפי שהיינו מצפים. מצידו האחד מדובר בטלפון חכם טיפוסי ואפילו משעמם, אך מצידו השני הוא מצויד במסך שחור לבן מסוג "Epaper", חסכוני מאוד בזמן סוללה, אך גם בעל קצב רענון איטי שלא באמת מאפשר צפייה בסרטונים או גלישה באינטרנט. במקום זאת, יועד המסך הזה לקריאה בספרים והתראות. לכמה אנשים ישמע השילוב הזה מוצלח? ובכן, מסתבר שהיצרנית הרוסית שמאחורי הקונספט המופלא הזה הצליחה בדרך כלשהי לשרוד ממש עד אמצע השנה הנוכחית, לפני שפשטה את הרגל.

אל ג'י פלקס 2

נחתום את הרשימה בסוג של קלסיקה מודרנית. מסכים קעורים וגמישים הם מצרך נפוץ למדי בימינו, אך מבשר המגמה, ה-LG Flex 2, הוא בבירור מכשיר שלא ממש יודע מה לעשות עם הטכנולוגיה הזו. ב-LG ניסו לשווק אותו כטלפון המושלם לצפייה בסרטים, וגם כעיצוב נוח לאחיזה בזמן שיחות טלפון. קשה לומר שהקונים השתכנעו, והמהפכה לא הגיעה עד שבסמסונג החליטו לקפל את המסך דווקא לצד השני.