"יש טכניקות שמשתמשים בהן במכוון, כמו נגינה אוטומטית של סרטונים נוספים אחרי הסרטון שבחרתם ביוטיוב, כדי שתצפו כמה שיותר, או רצפים בסנאפצ'ט' כדי שהילדים ירגישו שהם צריכים להמשיך את הרצף". את הדברים האלה אומר טריסטן האריס, עובד גוגל לשעבר שעזר בעצמו לבנות את כל השירותים הממכרים שהוא מדבר עליהם.

האריס הוא אחד מאנשי תנועת "האמת על טכנולוגיה", שמונהגת על ידי עובדים לשעבר בגוגל ופייסבוק. התנועה דורשת מענקיות הטכנולוגיה לקחת אחריות על הנזקים שהמוצרים שלהן עושים כדי להציל את האנושות מהשלכות ההתמכרות לטכנולוגיה.

איך הן יכולות לעשות את זה? בין הרעיונות שכריס מציע נכללים "לתת להורים בקרה טובה יותר, ולקבוע ברירות מחדל כדי שלא תרגישו שאתם כל הזמן צריכים 'לחזור לאנשים'; דרכים שתוכלו להתנתק בלי לפספס את מה שחשוב"

ועד שהחברות ישנו את אופי השירותים שלהן כדי שנשתמש בהם פחות (אם בכלל הן יעשו זאת, מה שלכאורה מנוגד לאינטרסים שלהן להשאיר אותנו מחוברים אליהן כמה שיותר כדי שנראה כמה שיותר פרסומות), הנה כמה דברים שהוא מציע לנו לעשות כבר עכשיו: "מה שאתם יכולים לעשות בבית הוא להעביר את הטלפון למצב שחור-לבן. זה עוזר, כי כשאתה מסתכל על הטלפון שלך אתה רואה את כל האייקונים הצבעוניים והנקודות האדומות - זה מרגיש ממכר. הפוך את זה לשחור לבן - ופתאום זה פחות מפתה, פחות מושך".

ההתמכרות לסמארטפון ולשירותים שאנחנו צורכים באמצעותו היא כבר לא רק אזהרה של טכנופובים. לפי תמיר ליאון, אנתרופולוג שמתמחה בנוער, 90% מהמחקרים היום טוענים שהשימוש במכשירים הניידים מזיק, ושאר ה-10% לא אומרים שלא, אלא שקשה לקבוע.

לפי מחקר אמריקאי, 69% מההורים ו-78% מבני הנוער בודקים את הסמארטפון לפחות פעם בשעה; 48% מההורים ו-72% מבני הנוער מרגישים צורך להגיב מיידית על כל הודעה. בישראל המצב גרוע אפילו יותר: 36% מאיתנו פותחים את הבוקר עם הנייד; 50% מחזיקים אותו גם בזמן צפייה בטלוויזיה; ו-37% בזמן בילוי עם משפחה וחברים.

בין הנזקים שההתמכרות לסלולר, ולמסכים בכלל, גורמת ניתן למנות נזקים פיזיולוגיים, כמו פגיעה בצוואר בגלל המשקל שמופעל עליו כאשר הראש מוטה מטה להסתכל על מסך; פגיעה בראייה; פגיעה בידיים בשל תנועות ההקלדה והגרירה על מסכי המגע; פגיעה באייקיו; פגיעה בכישורים החברתיים; הגברת הסיכוי לדיכאון; ופגיעה בשינה.

כדי להימנע לפחות מחלק מהנזקים יש מספר צעדים שניתן לנקוט: למשל, לקבוע באילו שעות ביום מותר או אסור להשתמש בסמארטפון; ולהפסיק לצפות בהם ובטלוויזיות שעתיים לפני השינה, כדי להימנע מהאור הכחול שמונע מהגוף להפריש הורמוני שינה.