צפיתם בקרב על המוח? הבנתם כמה אתם נשאבים למכשיר אחרי כל צפצוף? אפשר לעשות דיאטה דיגיטלית, ועדיין להיות מחובר. לא חייבים להתנתק לגמרי מהטלפון ולנתק קשר עם החברים שלנו, אבל יש כמה טיפים שיעזרו לכם לצמצם את הזמן.

הפריטים הפיזיים

ראשית, כפי שאבחנה יעל מן שחר בסרט - היומן ושהשעון שואבים אתכם פנימה. אתם קמים בבוקר למשמע השעון, מכבים אותו ואז נשאבים לבדוק מה התעדכן. בודקים רק מה השעה, ומוצאים את עצמכם 20 דקות עושים לייקים ועונים למיילים. מוסיפים פגישה ביומן, וצוחקים מסרטון ששלחו לכם.

שעון מעורר בסמארטפון (צילום: Evgeny Atamanenko, ShutterStock)
צילום: Evgeny Atamanenko, ShutterStock

קנו שעון יד אנלוגי או דיגיטלי וקנו שעון מעורר - בחנויות ציוד משרדי, מטיילים, חנויות שעונים או באינטרנט. אפשר למצוא אותם אפילו ב-20 שקל. יומן מנייר גם יסגור את הפינה ועדיין אפשר למצוא אותם בכל חנות כלי כתיבה, יצירה וציוד משרדי והם עולים גרושים. ואם לא יומן (כי בואו, זה שאפשר להזיז פגישות ולראות מי זמין מתי זה משהו שנייר לא יוכל להחליף) אז רשימת מטלות - נייר, עפרון ולמחוק מטלות שכבר ביצעתם. היעילות עולה פלאים כשעוברים לנייר.

לגלוש דרך הדפדפן

אפשר לוותר על האפליקציות של פייסבוק ואינסטגרם, ולגלוש אליהן דרך הדפדפן. כן, זה פחות נוח, יש פחות אפשרויות. אבל עדיין אפשר לפרסם תוכן, ולגלול בפיד. פשוט גלשו מכרום באנדראויד או ספארי באייפון ל instagram.com או ל facebook.com.

בשביל להוסיף קיצורי דרך למסך שלכם, פשוט לחצו על התפריט בדפדפן והוסיפו למסך הבית. ואז תקבלו אייקון שבמקום לפתוח את האפליקציה, יפתח את הדפדפן. בסוף הגלילה בפיד אפשר לגשת לפריט באתר ולעשות log out בשביל לצאת מהחשבון. לא תקבלו צפצופים והתרעות ולא תישאבו סתם, אלא מתי שאתם מחליטים להיכנס.

הגירסאות הקלות

לחלק מהאפליקציות יש גירסאות קלות יותר שצורכות פחות זכרון ופחות רוחב פס בטלפון שלכם. הפשרה היא על חלק מהפיצ'רים, ולא תמיד החשובים בהם. יש פייסבוק לייט (אנדרואיד | אייפון) , ומסנג'ר לייט (אנדרואיד | אייפון), וג'ימייל גו (לאנדרואיד בלבד). ישנה גם גירסה קלה לאינסטגרם, אבל היא עדיין לא זמינה בישראל.

שחור לבן

אפשר להפוך את המסך שלכם לשחור לבן. פתאום צבעי הקזינו המפתים וצעקניים של המשחקים והאפליקציות הופכים לשחור לבן של עיתון ישן או ספר וזה משנה את התחושה, ממשהו שמעביר את הזמן, זה הופך למשהו שאפשר לקרוא. זה גם מקל על העיניים ומאריך את חיי סוללה לאותו יום.

אייפון, מסנני צבע, שחור לבן (צילום: אהוד קינן, NEXTER)
צילום: אהוד קינן, NEXTER

באנדרואיד (גלקסי): הגדרות - נגישות - ראיה - כוונון צבע - גווני אפור. בסמארטפונים אחרים של אנדרואיד זה יופיע במקוצות אחרים, אבל גם תחת הגדרות הנגישות

באייפון: הגדרות - נגישות - תצוגה וגודל המלל - מסנני צבע - להפעיל

לכבות התרעות

אנחנו לא יודעים מה כללי הנימוס שלכם מול הבוס, משפחה וחברים. יכול להיות שמהדרג הוא מייל - יכול לחכות למחר, וואטסאפ - תענה ברגע שתראה את זה, טלפון - זה בהול, תענה עכשיו. יכול להיות שהמדרג אחר, אבל אתם יכולים לכבות התרעות של מייל, וואטסאפ ופייסבוק, ופשוט לקבוע לעצמכם מתי לבדוק מה התחדש. או לענות לטלפון מצלצל אם זה דחוף.

אפשר לכבות התרעות לאפליקציות ספציפיות. במקום לנבור בתפריטים של כל אפליקציה ולחפש איפה עושים את זה, ואילו התרעות ספציפיות מכבים, יש דרך קלה וגורפת להשתיק קצת.

באנדרואיד: נכנסים להגדרות - למעלה מחפשים "התרעות" ואז עוברים אפליקציה אפליקציה, ופשוט מכבים.

באייפון: הגדרות - עדכונים - חפשו ברשימה את אפליקציה, לחצו עליה, וכבו את העדכונים בלחיצה.

מסכים הפוכים

ואחרי כל הטיפים הטכניים קבלו עוד שני דברים קטנים שיעשו הבדל גדול.

גלשו באינטרנט עם מטרה - צריכים לקנות משהו? לעבוד? לחקור משהו ללימודים? לקרוא חדשות? ללמוד משהו מוויקיפדיה? פתחו את הטלפון. ברגע שיש מטרה, ההבדל הוא משמעותי.

הגב של וואווי P30 (צילום: אהוד קינן, NEXTER)
הגב של וואווי P30 | צילום: אהוד קינן, NEXTER

הפכו את הטלפון: במהלך הערב, אחרי העבודה הפכו אותו, או שימו אותו בחדר אחר או בתיק. התפנו לחברים, למשפחה, לעבודה, לעצמכם, לספר, לטלוויזיה, לבישולים, לרדיו או לכל דבר אחר.