ביבי נתניהו עם סמארטפון  (צילום: מתוך הפייסבוק של בנימין נתניהו )
הוא לא צריך לדאוג לאבטחת הסמארטפון שלו. אתם כן | צילום: מתוך הפייסבוק של בנימין נתניהו

מנתונים שמפרסמים מומחי אבטחת מידע, בשנים האחרונות גברו ההתקפות הממוקדות על סמארטפונים וטאבלטים, בניסיון לגנוב מידע אישי. כמו המחשבים, גם הסמארטפונים, שהפכו למתוחכמים כמעט כמוהם ואף יותר, מכילים המון מידע אינטימי ורגיש על המשתמשים - התכתבויות, שיחות, זיכרונות, תמונות ועוד. בעקבות כך, הם הפכו ליעד מועדף עבור אותם גורמים שכל מטרתם לגנוב מידע ופרטים אישיים המאוחסנים בסמארטפונים ולעשות בהם שימוש. לצערנו, ישנם המון נוכלים שמפיצים וירוסים ותוכנות זדוניות, תוך שהם מנצלים את העובדה שרוב המשתמשים אינם מודעים לסכנה ולכן גם לא נוקטים אמצעי זהירות מתאימים.

להלן מספר טיפים חשובים, שיעזרו לכם להתגונן מפני פרצות אבטחה שונות בסמארטפונים.

מאבטחים את הארנק הדיגיטלי

בשנים האחרונות, יותר ויותר אנשים משתמשים בסמארטפון לקניות מקוונות ברשת. לראיה, אנו שומעים ורואים פרסומות שונות שמציעות אפליקציות שהופכות את הסמארטפון לארנק דיגיטלי. כמו כל ארנק, גם הארנק הוירטואלי שלנו יכול להיגנב ולהעמיד אותנו בסכנה של אובדן כספי ושל פרטים פיננסיים ששמורים בו. בכדי להפחית את הסיכון, מומלץ לא לגלוש לאתרים רגישים שבהם תתבקשו להעביר פרטי תשלום אישיים (בנק לדוגמא), דרך רשתות אינטרנט שאינכם מכירים או רשתות ציבוריות שונות, אלא רק בבית. בנוסף, מומלץ לבצע רכישות רק באתרים שהכתובת שלהם מתחילה באותיות HTTPS, המצביעות על ערוץ מאובטח יחסית, בעת הגלישה ברשת שלא ידוע מה טיבה.

בחרו את האפליקציות בקפידה

כולנו מוצאים את עצמנו מורידים אפליקציות חינמיות לא מזוהות ולא מוכרות, רק בכדי להפיג את השעמום. חלקן עלולות להעמיד את המידע האישי שלנו בסכנה גדולה, החל מאפליקציות שמעתיקות את ספר הטלפונים, הסיסמאות או ההודעות ושולחות אותן למאגר מידע של צד שלישי ועד לאפליקציות שמאפשרות לגורמים שונים לצותת לשיחות הכי כמוסות שלכם. לכן:

  • הקפידו להתקין על הסמארטפון שלכם רק אפליקציות שאתם מכירים ויודעים למה הן משמשות.
  • הורידו את האפליקציות מהחנויות הרשמיות (Google Play לאנדרואיד, App Store למכשירי אפל ו-Windows Store למכשירי מיקרוסופט).
  • כשמתקינים אפליקציה צריך לאשר לאפליקציה רשימה של הרשאות. חשוב לשים לב שלא לאפשר לאפליקציה יותר הרשאות ממה שהיא צריכה כדי לפעול (לדוגמא: משחק לא זקוק להרשאה לשיחות או להודעות).
  • בדקו כמה אנשים הורידו את האפליקציה לפניכם ואיזה ציון היא קיבלה בחנות, בכדי להיות בטוחים בטיבה.
אדי גלבוע, מנכ"ל Help PC
אדי גלבוע, מנכ"ל Help PC

נועלים את הסמארטפון

אחת הדרכים הפשוטות ביותר לגנוב מידע אישי שלכם היא פשוט לגנוב את המכשיר עצמו. לכן, חשוב לנעול את המכשיר באמצעות קוד גישה דרך הגדרות המכשיר. חשוב לא לבחור סיסמא צפויה מדי, בכדי לא להקל על הגנבים לפרוץ פנימה. דרך נוספת שתעזור לכם למזער נזקים היא נעילה של כרטיס הזיכרון וכרטיס ה-SIM באמצעות סיסמא. במכשירים מסוג אייפון הנעילה לכרטיס ה-SIM ולכרטיס הזיכרון מתבצעת באופן אוטומטי בעת נעילת המכשיר עצמו. במכשירים מסוג אנדרואיד, יש לבחור באפשרות "הגדרות נעילה של כרטיס SIM" בתפריטי אבטחה ומיקום.

השאירו את הבלוטות' כבוי

קישוריות הבלוטות' מאפשרת תקשורת והחלפת נתונים בין מכשירי סמארטפון, מחשבים ועוד. בעבר השתמשנו בדרך התקשורת הזו כדי להעביר מידע בצורה בטוחה, אך לצערנו האקרים מצאו דרך גישה לסמארטפון שלנו גם באמצעותה. כיום, ההאקרים יכולים לחדור למכשיר שלנו ואפילו להפוך אותו למכשיר ציתות כשהם נמצאים בסמוך אלינו, בטווח קליטה. מסיבה זו, רצוי מאד לכבות את ה-Bluetooth כאשר אינכם זקוקים לו.

התקינו אנטי וירוס מתקדם

בעוד שאף אחד לא יעז להשתמש במחשב האישי שלו ללא תוכנת אנטי וירוס שתגן עליו ועל המידע האישי שלו, תחום אבטחת המידע בסמארטפונים לא מקבל מספיק תשומת לב. להלן תוכנות אנטי וירוס מומלצות לסמארטפונים:

  • Bitdefender - אחת התוכנות המתקדמות ביותר בתחום. מדובר בתוכנה קטנה שכמעט ולא דורשת משאבי מערכת, היא לא מכבידה על הטלפון ועל המשתמש ומספקת שכבת הגנה מצוינת ושקט נפשי. התוכנה מגיעה בגרסה חינמית ובסיסית, אבל תמורת כמה עשרות שקלים בודדים לשנה תוכלו לקבל מעטפת הגנה כוללת.
  • AVG - מדובר בתוכנת האנטי וירוס הפשוטה והנפוצה ביותר שניתנת להתקנה גם בגרסה חינמית ומתאימה לכל מערכות ההפעלה.

הבדלים בין סמארטפונים מבוססי אנדרואיד לבין סמארטפונים מבוססי iOS ו-Windows Phone שכדאי להכיר

בסמארטפונים של אפל ומיקרוסופט, מערכת ההפעלה מגיעה סגורה וההגנה עליה היא טובה באופן יחסי. בעת קבלת המכשיר, מומלץ לא לבצע בו פריצה, על מנת לא לפגוע בשכבת ההגנה המקורית שהוטמעה במכשיר. במידה ותתנהלו בצורה אחראית, לא תלחצו על כל קישור לא מוכר שתקבלו, לא תתקינו כל אפליקציה ולא תשאירו את פרטיכם תחת כל עץ רענן - אתם יכולים להיות רגועים. במכשירים מבוססי אנדרואיד הסיפור שונה לחלוטין, מכיוון שמערכת ההפעלה הזו פתוחה, ולכן חשופה מאד לוירוסים ולתוכנות זדוניות שונות. בשלב הראשון, עם קניית המכשיר, מומלץ להתקין תוכנת הגנה בסיסית שתשמור על המידע ותתריע בכל פעם שנוזקה (וירוס הגורם לנזק) כלשהי מנסה לגשת למידע שלנו.

אדי גלבוע הוא מנכ"ל חברת Help PC - המרכז לתמיכה במחשבים ביתיים, ניידים וטאבלטים