חייל עם משקפת (צילום: אור גץ)
כל העולם יודע איפה אנחנו. אילוסטרציה | צילום: אור גץ

אנחנו לא חושבים יותר מדי כשאנחנו מבצעים עדכון מיקום (Check-in) בפורסקוור, ומספרים לכל העולם בדיוק איפה אפשר למצוא אותנו, כמעט כל אפליקציה היום מדברת עם ה-GPS במכשיר הסלולרי שלנו, ואז מדווחת לעולם את מה שהיא יודעת. הסלבריטאים כבר למדו שעדיף להם לספר לכולם בדיעבד איפה הם בדיוק היו, ולא איפה הם נמצאים עכשיו - ויכול מאוד להיות שזה משהו שכולנו צריכים לעשות. 

אפליקציות המיקום מתחלקות לשתיים - אלו שמשדרות את המיקום שלנו לעולם, ואלו הבודקות היכן אנחנו נמצאים, ומספרות לנו מה יש בסביבה. בשני המקרים, החברות המפתחות זוכות לקבל כמויות מידע עצומות על הזמן והמקום בו אנחנו משתמשים בשירותים שלהם.

Flickr – יודע איפה צילמתם את התמונה

אחד משירותי התמונות הגדולים בעולם אוסף הרבה מאוד מידע על התמונה שצולמה. פליקר יודע את כל המידע הכללי על התמונה כמו חשיפה, וזמן הצילום. הוא גם יודע איפה אתם נמצאים כשאתם מצלמים את זה. כל תמונה שאתם מעלים מקודדת בתוכה את המידע הזה ומי שיעקוב אחרי המידע הזה באופן קבוע, יוכל לדעת לא רק מה נ"צ (נקודת ציון) שלכם, אלא גם איך בדיוק הנ"צ הזה נראה. אם תוסיפו בתגים מידע כמו "עבודה" או "בית", תהפכו את עבודת הבילוש לקלה עוד יותר.

Foursquare – קיבע את רעיון המיקום במחשבה הקולקטיבית שלנו

אין תמונה
מה מחיר החשיפה? פורסקוור

השירות שקיבע את רעיון “שירות מיקום” במחשבה הקולקטיבית שלנו. במקרה הזה אנחנו לא רק מדברים במספרים מסתוריים של נ"צ, אלא מספרים ממש איפה אנחנו נמצאים במילים שכל אחד יכול להבין. הגעתם לסינמטק חולון ובצעתם Check-in? המידע הזה מתפרסם קודם כל לכל מי שנמצא בפורסקוור, אבל קרוב לוודאי שגם דיווחתם לטוויטר ופייסבוק, במקביל ובאותה השנייה כל מי שרשאי לראות את המידע הזה יודע שהלכתם לסרט, או התיישבתם לאכול, או שאתם נכנסים לגלריה. כן, הפעולה הזו נותנת לנו בונוסים והנחות במקומות שונים, אבל באיזה מחיר?

Facebook Places – כמו פורסקוור, רק בפייסבוק

אין תמונה
משום מה, עדיין לא בישראל. פייסבוק פלייסס

עדיין לא במחוזותינו, אבל לפרצופספר יש שירות מיקום שמאפשר לבצע את אותה הפעולה שפורסקוור עושה. בניגוד לתוכנה הקודמת, במקרה של פייסבוק אין אפשרות לא לספר לכולם מה עשיתם שכן, בסופו של דבר, ביצעתם פעולה בפייסבוק. לא ברור למה השירות עדיין לא נמצא בארץ, שירותי מיקום דומים אחרים כמו Gowalla עבדו פה מהיום הראשון. מצד שני, אולי עדיף שהשירות יגיע מאוחר יותר אחרי שאחרים כבר ניסו אותו ודיווחו על כל חבלי הילדות.

Yelp – מספרת לכם מה יש מסביבכם

אין תמונה
יודעים בדיוק איפה אתם נמצאים. Yelp

שירות מעולה למציאת כל דבר כשאתם מסתובבים. היא עובדת נהדר בחו"ל ופחות בארץ והעיקרון שלה פשוט. השרתים של החברה מכילים מידע על מסעדות, בתי קפה, בתי מרקחת, תחנות דלק, חנויות בגדים, מה שרק תרצו. חוץ ממידע כמו שם, טלפון, סוג השירות שהמקום מספר ואפילו הדירוג של המקום על פי המשתמשים, השרתים מכילים גם את המיקום המדויק. ברגע שאתם מפעילים את האפליקציה היא מאתרת אתכם ומספרת לכם מה יש סביבכם. נוח, קל, תענוג של שירות.

כמובן שבכל פעם שאתם בודקים מה נמצא סביבכם, שרתי החברה יודעים בדיוק איפה אתם נמצאים. המידע הזה, עד כמה שאנחנו יודעים, לא כולל מידע אישי - כלומר אתם לא מזוהים בשם או במספר הטלפון שלכם, אבל הזהות של המכשיר כן מזוהה.

אפליקציות ניווט – המידע יכול לזלוג החוצה

יש לא מעט מהן, והן שימושיות מאוד. מאז ההגעה שלהן לסלולרי, אנחנו כבר לא מבקשים מאף אחד שיסביר לנו איך להגיע אליו הביתה. "מה הכתובת, יש לי GPS" הוא המשפט השגור בפינו. ואכן הפלא הזה מביא אותנו ליעד (בדרך כלל) בצורה הטובה ביותר. כמובן שהמידע לא משודר רק אלינו, אלא יכול גם לזלוג החוצה, לפחות כאשר אנחנו מחוברים לרשת.

Paper Toss - גם משחק מטופש אוסף עלינו מידע

אין תמונה
לא מיקום, אבל אוסף מידע. Paper Toss

לאחרונה גילה לנו תחקיר של "וול סטריט ג'ורנל", כי יש עשרות אפליקציות המשדרות את המידע האישי שלנו (כולל המיקום, או הגיל שלנו) לחברות צד שלישי. סוג השדר הזה לא מספק לחברות מידע כמו השם שלנו, אבל תוך כדי איסוף המידע הזה הן יכולות די בקלות  להבין מי זה המשתמש הזה, שהוא אנחנו. אם אתם חושבים שאלו רק אפליקציות מיקום אתם טועים. אחת מהאפליקציות שעושה שימוש במידע עלינו היא Paper Toss, משחק מטופש בו זורקים ניירות אל תוך סל.

השורה התחתונה היא שאנחנו צריכים לשים לב שהמכשירים הסלולריים החכמים שברשותנו עושים הרבה יותר מלשרת אותנו. הם מכילים את המידע האישי החשוב ביותר שלנו - טלפונים, שמות, תמונות של הילדים, מיקום. מכשיר סלולרי שאובד, עלול, בידיים הלא נכונות, להוביל לאסון אמיתי. גם אם הוא עדיין בידיים שלנו, הוא יכול לספק לאחרים, וביניהם זרים, מידע על הדרך בה אנחנו פועלים ועל תבניות התנהגות. נכון לרגע זה אין לנו הרבה מה לעשות בעניין, חוץ מלהפסיק לעשות בסלולרים שימוש, אבל מודעות היא כבר צעד חשוב ראשון.

>> הי עולם, תראה איפה אני!
>> ההצלחות הטכנולוגיות של 2010