החורף הקר והסערה הגדולה שתגיע אלינו ממש בשעות הקרובות ותימשך כל סוף השבוע יכולים לגרום לנו להישאר בבית עמוק מתחת לשמיכת הפוך, אך מצד שני גם לספק תמונות אמנותיות ומלאות השראה.

התמונות בחורף יכולות להיות רומנטיות ורוויות רגשות מוקצנים הנעים בין אומללות לשמחה צוהלת - טיפים קצרים שיעזרו לכם לנצל את הזדמנויות הצילום במזג האוויר המיוחד

רגע לפני שיוצאים  

מצלם שלג (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
התמקמו בפינות מחסה מן הגשם והמתינו לתמונות שיגיעו אליכם | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

נושא הצילום: חשבו על נושא הצילום שלכם מבעוד מועד וצאו לפרק זמן כמה שיותר קצר כדי להשיגו. הכינו את ציוד הצילום כך שיהיה מוגן טוב מהגשם או התמקמו בפינות מחסה מן הגשם והמתינו לתמונות שיגיעו אליכם. 

להתלבש חם כי קר: התלבשו היטב. זה אולי נשמע ברור מאליו, אך אתם לא רוצים לקצר את טיול הצילום שלכם כי אינכם יכולים לעצור את רעידות הגוף. לבוש חם ישאיר אתכם מחוץ לבית שעות רבות יותר. זכרו שבקור אנו זזים לאט יותר, וקחו זאת בחשבון.

הכן ציוד: הכינו את ציוד הצילום בהישג ידכם ובאופן שימוש נוח. תפעול הציוד ומציאת דברים הם פעולות שקשה יותר לבצען בשכבות לבוש רבות ובידיים מכוסות כפפות. אם תפעול הציוד כשידיכם עטויות כפפות קשה מדי, שקיות חימום שמחכות בכיס הן הפתרון (כן, אלה שחרשנו עליהן בצבא).  

שימו לב! גם הציוד סובל מקור: נסו לשמור על המצלמה כמה שיותר חמה, עדיף בתיק או תחת המעיל. הרבה בעיות מתרחשות עקב ציוד קר בכלל, ובטריות קרות בפרט. מסיבה זו כדאי לקחת סוללה נוספת להחלפה, במידה שסוללה אחת קרה מדי לשימוש וצריך לחממה. לפני שאתם מעבירים את ציוד הצילום מהקור אל סביבה חמה (כמו פנים הבית), שימו אותה בתיק או שקית פלסטיק, כדי שמעבר הטמפרטורה לא יהיה פתאומי ותיווצר התעבות  בגוף המצלמה. השקית תביא לכך שתהליך ההתעבות יתרחש על דפנות השקית ולא על המצלמה. תנו לציוד זמן מה כדי להגיע לטמפרטורת החדר לפני שאתם מוציאים אותם מן התיק. 

מתי כדאי לצאת לצלם? 

מצלמים חורף (צילום: דניאל וינטר) (צילום: דניאל וינטר)
נצלו את שעות הזריחה והשקיעה. האור היפה בהן מספק הזדמנויות צילומיות נפלאות | צילום: דניאל וינטר

בוחרים את השעות היפות של היממה:  נצלו את שעות הזריחה והשקיעה. האור היפה בהן מספק הזדמנויות צילומיות נפלאות בחורף בצבעים ובהשתקפויות, ומדגיש את כל הדרמה האופיינית למזג האוויר החורפי. בנוסף, אם תגיעו לשלג מוקדם בבוקר, האפשרות למצוא דרך שלג חלקה ללא עכבות רגליים וללא בוץ תהיה גדולה יותר. 

מה עושים עם החורף האפור הזה?

מתמקדים בצבעוני: חשבו על הצבעים בתמונה. הצבעוניות בחורף נוטה להיות אפורה, אחידה ומשעממת יותר. אם זה יום אפור במיוחד או פריים מלא בשלג לבן, הכניסו אובייקט צבעוני לתמונה כדי לעשות אותה מעניינת יותר ודרמטית.  

שלג (צילום: טוני רשף) (צילום: טוני רשף)
אם זה יום אפור במיוחד או פריים מלא בשלג לבן, הכניסו אובייקט צבעוני לתמונה כדי לעשות אותה מעניינת | צילום: טוני רשף

השמיים הם הגבול: חשבו על השמים, לטוב ולרע. השמים בחורף יכולים להיות מלאי עננים ועניין או אפורים ומשעממים. הסתכלו עליהם והחליטו, האם אתם רוצים הרבה שמיים בתמונה או בכלל לא, וסגרו את הפריים בהתאם. 

מצלמים חורף (צילום: פיני חמו) (צילום: פיני מילוא)
השמים בחורף יכולים להיות מלאי עננים ועניין או אפורים ומשעממים | צילום: פיני מילוא

מצלמים חורף (צילום: דני גדלביץ ) (צילום: דני גדלביץ )
הסתכלו על השמיים והחליטו, האם אתם רוצים הרבה שמיים בתמונה או בכלל לא | צילום: דני גדלביץ

שיפורים קוסמטיים: חפשו את הפרטים בשלג כדי לעשות אותו מעניין יותר. אם אין פרטים או צורות מעניינות, הוסיפו אובייקט משלכם לתמונה.

כך תצלמו נכון גשם ושלג  

מצלמים חורף (צילום: טוני רשף) (צילום: טוני רשף)
בזמן ירידת השלג, כל פתית קטן יכול להראות כהתפוצצות אור כשמכוונים אליו מבזק | צילום: טוני רשף

מצלמים שלג? כך תימנעו מתמונה שרופה: בצילום שלג אל תשתמשו במבזק (פלאש). השלג הוא מסך לבן, שיחזיר לכם השתקפויות והתמונה תהיה שרופה. בזמן ירידת השלג, כל פתית קטן יכול להראות כהתפוצצות אור כשמכוונים אליו מבזק (אלא אם כן זו התמונה בה אתם מעוניינים כמובן).

ומה עושים עם השלג? טיפות ברורות או מסך גשם מטושטש? חשבו באיזה אופן אתם מעוניינים להציג את הגשם בתמונה שלכם - האם ברצונכם לתפוס את הטיפות ולהקפיאן באוויר, או שברצונכם ליצור מסך גשם מטושטש? הורידו והעלו את ערכי החשיפה בהתאם.

מדגישים את טיפות הגשם: האירו את הגשם מאחור. טיפות הגשם נעשות מודגשות יותר כשאור עובר דרכן ואור הטיפות נעשה בהיר מעט יותר משאר הסצנה. חפשו פינות תאורה וצלמו את הגשם דרכן. זכרו, שעליכם למצוא את נקודת האיזון בה האור ישיר ומבליט את הטיפות, אך אינו הורס את החשיפה בתמונה.

מצלמים גשם (צילום: טוני רשף) (צילום: טוני רשף)
האירו את הגשם מאחור. טיפות הגשם נעשות מודגשות יותר כשאור עובר דרכן | צילום: טוני רשף

ועוד כמה טיפים:

כוונו לחשיפות ארוכות בגשם ובשלג על מנת לתפוס את תנועת המשקע ואת מריחות הטיפות.

השתמשו במזג האוויר כרקע מעניין. צלמו אובייקט (כמו עץ, בית, אדם), הממלא את רוב הפריים, והשאירו קצת רקע גשום או אפרורי שישמש כמסך תפאורה מעניין.

הפכו את מזג האוויר לנושא הצילום שלכם. החורף מזמן לנו תופעות טבע מיוחדות ומגוונות, תנו להן את הבמה שלהם והדגישו את המעניין אתכם. השמיים בזמן זה יכולים לספק הזדמנויות צילום מעניינות, ושמיים מעוננים יוסיפו נופך עגמומי וקודר לתמונה, שייחד אותן מתמונות אחרות. לפעמים כדאי להפוך את התמונה לשחור לבן כדי להעניק דרמה גדולה יותר למתרחש ולהדגיש את מצב הרוח. נסו ליצור תמונות בהן המיקוד הוא טיפות המים, השלוליות או הבוץ, והפכו אותם לדבר המרכזי בצילום.

ציפור (צילום: כפיר דדון) (צילום: כפיר דדון)
השתמשו במזג האוויר כרקע מעניין. צלמו אובייקט הממלא את רוב הפריים, והשאירו קצת רקע גשום | צילום: כפיר דדון

צלמו מייד אחרי הגשם, נצלו את ההפוגות בגשם כדי לצאת לצלם. האוויר נקי וצלול וכל האובייקטים בתמונה יראו ברורים ומבריקים מרטיבות הגשם כשקרני שמש הנשברות עליהם.

גם קרח מייצר השתקפויות מעניינות כמו ההשתקפויות של המים. אם נתקלתם במים הקפואים, נסו לשלבם לתמונה.

נצלו את החורף הישראלי המיוחד. השמש הצהובה מפציעה על כל הרטוב, הנחלים זורמים בשצף, הצמחייה נקייה מאבק ובעלת גוונים ירוקים עמוקים ובעלי החיים יוצאים ממחילותיהם. כל אלה יכולים לספק לכם תמונות טבע יפהפיות, המחממות את הלב.ה

הכתבת היא צלמת מקצועית ועורכת תוכן בפורטל Photolight

>> כל מה שרציתם לדעת על צילום אוכל