אין תמונה
לא קל. צילום מסך מתוך המשחק: Dead or Alive

משחקי מחשב עבור מרביתנו קשורים לחוויה של כיף בשעות הפנאי. אבל יש כאלו כמו ליו דאלי, אסיר לשעבר בבית הכלא ג'יקסי בצפון סין, שעבורם מדובר על עבודת כפייה. "המנהלים בכלא עשו יותר כסף מלכפות על אסירים לשחק מאשר לכפות עליהם עבודה פיזית", סיפר דאלי לעיתון גרדיאן הבריטי.  

המטרה היא כסף: האסירים צוברים נקודות וקרדיטים במשחקי הרשת השונים, ואחר כך מנהלי הכלא מוכרים אותם בכסף אמיתי. "היו בכלא 300 אסירים שכפו עליהם לשחק. היינו עובדים במשמרות של שתיים עשרה שעות. שמעתי אותם (המנהלים) אומרים שהם יכולים להרוויח כ-570 פאונד (3,500 ש"ח) ביום. אנחנו לא ראינו כלום מהכסף הזה. המחשבים תמיד עבדו, מעולם לא כיבו אותם", ממשיך דאלי לפרט.

אל בית הכלא, או כפי שהוא מכונה בסין "מחנה לחינוך מחדש", היו מגיעים מתנגדי המשטר כמו דאלי, סוהר לשעבר בן 54, שנידון לשלוש שנות מאסר בגין עתירה לא חוקית לשלטון המרכזי נגד השחיתות בעיר מגוריו.

במהלך שעות היום היו דאלי וחבריו מועסקים במגוון עבודות כפייה פיזיות כמו כרייה, חיתוך עצים עבור הכנת מקלות אכילה או קיסמי שיניים והכנת כיסויים לרכב שהכלא מייצא ליפן ודרום קוריאה.

בנוסף הם היו חייבים לשנן ספרות קומוניסטית כאקט של תשלום חובו לחברה. לאחר כל אלו, כאשר הלילה היה יורד, הייתה מגיעה שעת המשחק. "אם לא הייתי מסיים את מכסת העבודה שלי (המשחקים) , היו מענישים אותי בצורה פיזית. הם היו מכריחים אותי לעמוד עם הידיים למעלה באוויר וכאשר הייתי חוזר לחדר הם היו מרביצים לי עם צינורות פלסטיק. המשכנו לשחק עד שבקושי ראינו משהו", מתאר דאלי את הזוועות שעבר.

אסיר (צילום: avid_creative, Istock)
אסירים ביום , גיימרים בלילה | צילום: avid_creative, Istock

המסחר בטובין וירטואלי במסגרת משחקים רבי משתתפים ברשת הוא טרנד חם מאוד בסין שהרשויות מתקשות לפקח עליו, עובדה ההופכת את האסירים למכונות כסף עבור הסוהרים שמתעשרים על גבם.

על פי נתונים המגיעים מסין,  נפח המסחר הגיע לסכום שיא של כמעט 1.2 מיליארד פאונד בשנת 2008 והמגמה כל הזמן נמצאת בעלייה. ההערכות הן כי מרבית "חוות הזהב", אותם בתי כלא, וחברות פרטיות הסוחרות בטובין וירטואלי נמצאות בסין ומספר "חוואי הזהב" מגיע ל-100,000 בסך הכל.

>> קיבלתם טלפון מהעבודה? יש סיכוי שתתמכרו

>> והנה כמה דרכים קצת יותר חוקיות לעשות כסף ברשת