ג'ים בוקמסטר, מנכ"ל קרייגסליסט (צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL)
"צריך לעשות יותר כדי למנוע פעילות לא חוקית באתר". ג'ים בוקמסטר, מנכ"ל קרייגסליסט | צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL

כשמריסה החליטה לעבור מעבודה כאחות רפואית לזנות, היא פרסמה מודעה בקרייגסליסט. ידידים אמרו לה שהיא תוכל לעשות הרבה כסף רק מפרסום באתר זה.

אבל אחרי רצח של אשה שפרסמה שירותים אירוטיים בקרייגסליסט, מאריסה מרגישה שהיא נושאת עליה פצצת זמן. זוהי תזכורת למהפך שעבר האתר שהוקם ב-1995 כאימייל צנוע של כמה חברים בסן-פרנסיסקו, והפך לתופעה עולמית שנקשרת לסקס לא חוקי ולרצח.

משפטנים אומרים שהמעקב המתהדק של הרשויות אחרי מה שמתנהל בקרייגסליסט עשוי להוביל לשינויים גדולים בשיטת העבודה של הבזאר המקוון בן ה-14, שמרכז יותר מ-20 מיליון דפי צפייה בחודש ב-50 מדינות עם צוות של 28 עובדים בלבד.

הרצח ב-14 באפריל של המסג'יסטית ג'וליסה בריסמן, בת ה-26, שנחבטה בראשה ונורתה שלוש פעמים, הוא הפשע הנורא האחרון שנקשר לקרייגסליסט. פיליפ מרקוף, סטודנט לרפואה בן 23 מבוסטון, הואשם בהריגת בריסמן, וכן בתקיפת אשה בת 29 שפרסמה שירותי מין בקרייגסליסט באזור בוסטון 4 ימים לפני כן. מרקוף, שמכונה "הרוצח מקרייגסליסט", מוחזק בתא מבודד תחת מעקב, מחשש שינסה לשים קץ לחייו.

הרצח הזה בא אחרי רצח של ג'ורג' וובר, עיתונאי מניו-יורק, שנדקר למוות במארס לאחר שהגיב למודעה שפורסמה בקרייגסליסט. בתחילת אפריל ניתן גזר-דינו של מייקל אנדרסון, ממינסוטה שהרג בחורה, שהגיבה למודעת שמרטפות שפרסם בקרייגסליסט. גם הוא כונה "רוצח קרייגסליסט".

"יש תחום חדש בתחום המשפטי, שהוא החבות המשפטית של תקשורת מקוונת והשאלה של כמה חבות אנחנו צריכים לייחס לחברות שמארחות מידע שאנשים מעלים לאינטרנט", אומר ג'ון פלפריי, פרופסור למשפטים באוניברסיטת הרווארד. "אנו זקוקים לאיזון בין תמיכה בעסקים מקוונים ובחדשנות ובין השגת ביטחון לילדים ולמשתמשים אחרים באתרים כמו קרייגסליסט".

ביחד עם המודעות בחינם - מדירות עד ריהוט, מקומות עבודה וכלי רכב - Craigslist.org מספק גם את מבחר מודעות שירותי המין המגוון והשנוי במחלוקת מהגדולים בארה"ב. האתר הוא בבעלות חלקית של אי-ביי, שרכשה 25% ממנו ב-2004.

ג'ים בוקמסטר, מנכ"ל קרייגסליסט, דחה תחילה את הקביעה שהאתר שלו מציע "מודעות מין", אך הודה בבלוג שהעלה לאתר ביום ד' שעבר, שבו כתב ש"קרייגליסט צריכה לעשות יותר" כדי למנוע פעילות לא חוקית באתר.

בקרייגסליסט הסכימו בנובמבר לגבות עבור פרסום מודעות ארוטיות תשלום של כ-10 דולר בכרטיס אשראי, ולחייב למסור מספר טלפון, כדי שניתן יהיה להתחקות אחר פעילות לא חוקית. אך מומחים למדעי המחשב מטילים ספק ביכולת אתרים כמו קרייגסליסט לפקח על מלוא התוכן שמתפרסם בהם.