מגפת הקורונה מדרבנת את האמריקנים להצביע לפני יום הבחירות, ומספר שיא של מצביעים כבר מימשו את זכותם הדמוקרטית – מה שמבטיח כאב ראש גדול למדי ביום הבחירות. אז מי הן המדינות ה"אדומות", "הכחולות" – ואלו שבאמצע, שיכולות לקבוע מי ינצח במרוץ? לקראת הבחירות שייערכו ביום שלישי הבא, חזרנו למפת האלקטורים וגם לפלורידה, שם מתנהל קרב על הקול היהודי-אמריקני.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

שני גברים בעשור השמיני לחייהם  שמתייצבים הפעם על קו הסיום בשבוע האחרון בהחלט למרוץ התובעני לנשיאות ארה"ב. פעם בארבע שנים חוזר העולם אל המפה הזו - 50 המדינות בארצות הברית של אמריקה, 50 מערכות בחירות. ברובן המכריע - המנצח לוקח הכול. לכל אחת מספר אלקטורים לפי גודל האוכלוסייה, וכדי לנצח צריך המועמד לגרוף 270 אלקטורים מתוך 538.

יש מדינות שבאופן מסורתי מצביעות לדמוקרטים וג'ו ביידן בראשם - ה"בלו סטייטס" שנצבעות בכחול. מאידך, יש מדינות שבאופן מסורתי נותנות את קולותיהן לרפובליקנים והן צבועות באדום, לצידו של דונלד טראמפ. 

טראמפ וביידן בעימות האחרון לנשיאות (צילום: רויטרס_)
טראמפ וביידן - העימות האחרון | צילום: רויטרס_

בתווך יש את כל המדינות המתנדנדות, "האפורות" שבהן המרוץ מאוד צמוד והתוצאה קשה לחיזוי - והן גם אלו שיקבעו מי ינצח. הבולטת שבהן היא כמובן פלורידה עם כוח רב – 29 אלקטורים. גם הפעם, המרוץ שם צמוד.

הפתעת הבחירות האחרונות, ב-2016, היו ויסקונסין, מינסוטה ופנסילבניה, שבניגוד לצפוי בחרו בדונלד טראמפ והעניקו לו את הנשיאות. השנה, טקסס מצטרפת גם היא לרשימת המדינות המתנדנדות וכך גם ג'ורג'יה; שתיהן בדרך כלל אדומות-רפובליקניות.

הבחירות האלה שונות מכל מה שראינו. מגפת הקורונה הוציאה רבים לקלפיות להצבעה המוקדמת, יותר מ-66 מיליון אמריקנים כבר הצביעו באופנים שונים. ברקע, ההתנהלות המתריסה של דונלד טראמפ, שלא התמסד במהלך ארבע שנות הנשיאות בבית הלבן. הוא כבר מכין את השטח לטענה שהספירה שגויה, הדואר כשל והבחירות מזוייפות – טענה שישמיע רק אם יפסיד במרוץ.

השבעתה של בארט בבית הלבן (צילום: רויטרס)
השבעתה של בארט בבית הלבן, אמש | צילום: רויטרס

טראמפ רשם הישג משמעותי בליל אמש (שני), כשהצליח לאשר את מינויה של איימי קוני בארט לבית המשפט העליון. מבחינתו, זוהי הבטחה שסיפק לבוחריו. טראמפ ממשיך בעצרות במדינות השונות, וגם ביידן מגיע היום לג'ורג'יה – אותה הוא מקווה להפוך מרפובליקנית לדמוקרטית.

הקרב על אמריקה – ועל הקול היהודי

היסטורית, האוכלוסייה היהודית בארה"ב תומכת במפלגה הדמוקרטית ברוב של 70%. תופעה מעניינת שמתרחשת לצידה היא הקהילה הישראלית בפלורידה, שהפכה גדולה ומעורבת פוליטית יותר עם השנים – והולכת יד ביד דווקא עם טראמפ. אז יצאנו לבדוק איך נראה הקרב על הקול היהודי-אמריקני והישראלי-אמריקני במרוץ לנשיאות?

"אלוף האלופים, הנשיא הכי טוב שהיה פה אי פעם, החבר הכי טוב של מדינת ישראל והעם היהודי", כך תיאר ג'ו זבולוני, מארגן האירוע 'ישראלים למען טראמפ' את הנשיא הנוכחי. אם פעם אירוע פוליטי שמאורגן על ידי ישראלים היה יחסית נדיר, בבחירות האלה המציאות השתנתה. "לא היה לנו נשיא כזה בהיסטוריה", אמרה רחל בלום שחיה בארה"ב כבר 60 שנים. "שיתמוך בנו, יהודים, ישראלים, אמריקנים".

גם באירוע הזה ממש לא כולם עם מסכות, ובאופן עקרוני הקורונה לא מדאיגה כאן יותר מדי. "אנחנו מרגישים מוגנים", אמר בועז אדרי שמצביע לנשיא. "ביטחון עם טראמפ. הוא משיח, אחד השליחים". חולצות צבעוניות סטייל פלורידה משתלבות באירוע הזה עם דגל חב"ד ומעילי אופנוענים, מכנה משותף בהערצה לטראמפ – שנותן להם קול ותחושת שייכות.

למרות האירוע המרשים, חשוב לציין שרוב יהודי פלורידה לעולם לא ידרכו באירוע מהסוג הזה. דווקא שם יש לקהילה היהודית, שמונה כ-700 אלף איש, יכולת השפעה. כשהמרוץ צמוד ואפשר לפנות אליהם כקהילה אחת, לא סתם הקמפיינים של ביידן וטראמפ פונים ישירות לקהילה היהודית – בבקשה לקבל את הקולות שלהם בדרך אל הניצחון.

טראמפ בעצרת הבחירות - לראשונה מאז שאובחן כחולה (צילום: רויטרס)
טראמפ בפלורידה, ארכיון | צילום: רויטרס

היהודים האמריקנים אמנם מורכבים מכמה קבוצות, אבל הרוב הבולט תומך כבר שנים במפלגה הדמוקרטית. "אני חושב שאנשים שונים מפרשים את ערכי היהדות בצורות שונות", אמר אוון רוס, יהודי אמריקני. "עבורי ערכי היהדות נוגעים ליחס לזולת, לתקן את העולם. ג'ו ביידן מייצג את הדברים האלה, ומבחינתי דונלד טראמפ לא".

"בסופו של דבר אני חיה בארה"ב", הוסיפה בריטני אדמס, יהודיה אמריקנית מפלורידה שמצביעה לביידן. "יש עכשיו כל כך הרבה דברים במדינה שלנו שדורשים תיקון ואנחנו צריכים להידרש לכך". אבל ישראלים ויהודים אמריקנים הם רק נקודה קטנה במיקרוקוסמוס הזה, של הבחירות בפלורידה, לא סתם נהרו לכאן הקמפיינים של שתי המפלגות. טראמפ חייב אותה כדי להיבחר שוב לנשיאות – אולם ביידן יכול לנצח גם בלעדיה.