מניין ההרוגים במתקפת הטילים הרוסית שאירעה אתמול (שני) בקרמנצ'וק שבמרכז אוקראינה עלה ל-18, ולפחות 60 בני אדם נפצעו. המתקפה פגעה בקניון ששהו בו יותר מאלף בני אדם. לאחר המתקפה, ראש העיר ויטלי מלצקי אמר כי מדובר באתר אזרחי שאין לו שום קשר לפעולות הצבאיות של אוקראינה. בתיעוד ממצלמות אבטחה ניתן לשמוע את האזעקה מופעלת, ולאחריה אזרחים שבורחים - עד שנשמעים הפיצוצים.

פגיעת טיל במרכז קניות בעיר קרמנצ'וק, אוקראינה
פגיעת טיל במרכז קניות בעיר קרמנצ'וק

בתוך כך, גורמים בבית הלבן מטילים לאחרונה ספק ביכולת של אוקראינה להשיב את השטחים שנכבשו על ידי הכוחות הרוסיים במהלך חודשי המלחמה, כך דווח מוקדם יותר היום ברשת CNN. לדבריהם, אפילו הצטיידות בחימוש אמריקני ומערבי מתקדם לא תסייע לאוקראינה בשלב זה. גם בסביבתו של הנשיא ביידן מתלבטים לאחרונה בשאלה האם ניצחון אוקראיני במלחמה הוא עדיין אפשרי.

למרות ההערכות הפסימיות, גורמים בארה"ב מדגישים כי הממשל האמריקני לא ילחץ על האוקראינים לעשות ויתורים טריטוריאליים רשמיים כדי להביא לסיום המלחמה. עם זאת, הם לא שוללים את האפשרות שאוקראינה תחזיר לעצמה שטחים כבושים בהתקפת נגד במהלך השנה הקרובה. בממשל האמריקני יש גם מי שסבורים שהאוקראינים יוכלו להשיג ניצחון, כפי שעשו בימי המלחמה הראשונים, כשהדפו את ההתקדמות הרוסית אל עבר הבירה קייב.

מצלמות האבטחה חשפו: רגעי נפילת הטילים בקרמנצ'וק
רגעי נפילת הטילים בקרמנצ'וק

"היכולת של אוקראינה להשיב את השטחים שהרוסים כבשו תלויה במידה רבה, אם לא לחלוטין, בתמיכה שהיא מקבלת מארה"ב", אומר גורם בקונגרס. לדבריו, ארה"ב אישרה רק שמונה מתוך 48 הבקשות של אוקראינה לקבלת מערכות לשיגור רקטות. אולם, בהמשך השבוע צפוי הפנטגון לאשר העברה של מערכת הגנת טילים מתקדמת לאוקראינים. ביידן אף התחייב מוקדם יותר החודש לסייע לאוקראינה כדי לשפר את עמדתה במשא ומתן עם רוסיה.

על אף שבארה"ב הברית ובמערב ממשיכים לשדר אופטימיות, ההערכות משתנות לנוכח הקושי של הצבא האוקראיני להדוף את התקדמות הכוחות הרוסיים באזור דונבאס. על פי הערכות, האוקראינים איבדו כ-100 חיילים ביום בלחימה במזרח המדינה, והציוד והתחמושת שקיבלו מהמערב - אזלו מהר משציפו.

מלחמת רוסיה-אוקראינה: בניין שנפגע מפגז באזור דונייצק  (צילום: רויטרס)
"הערכות פסימיות בקרב גורמים בבית הלבן", הרס בדונייצק | צילום: רויטרס

מייקל קופמן, מומחה לצבא הרוסי, אומר כי המהלך הקריטי ביותר עבור אוקראינה הוא השתלטות מחודשת על קווי 23 בפברואר – ערב תחילת המלחמה. "אם אוקראינה תשיג את היעד הזה, היא תוכל להשיג גם את השאר", הוא מסביר, אך מדגיש: "אם אוקראינה לא תוכל לעשות זאת, היא תצטרך לחשוב מחדש על הדרכים להשיג ניצחון".

ההכנסות מהנפט הרוסי עולות – ביחד עם העלייה במחירי הדלק

כעת שולטים הרוסים על יותר ממחצית ממחוז דונייצק שבמזרח אוקראינה, ובשבוע שעבר נסוגו הכוחות האוקראיניים מהעיר המרכזית סברודונייצק, אחרי שבועות של קרבות קשים. גם העיר לישסנק, האחרונה במזרח המדינה שעדיין נותרה תחת שליטת האוקראינים, כותרה בימים האחרונים על ידי הרוסים. לא מן הנמנע שהאוקראינים יסיגו את כוחותיהם מהאזור – כדי להגביר את ההגנה על מערב המדינה.

עם זאת, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר השבוע כי "אנחנו צריכים להעיף את הפולשים מאוקראינה. למרות שרוחב קווי החזית מגיע ליותר מ-2,500 ק"מ - אנחנו מרגישים שאנחנו מחזיקים ביתרון אסטרטגי".

חיילים רוסים (צילום: Sean Gallup/Getty Images)
גורמי מודיעין בארה"ב מעריכים שרוסיה איבדה כשליש מהכוח הקרקעי, חיילים רוסים באוקראינה | צילום: Sean Gallup/Getty Images

על רקע הסנקציות הקשות שהטיל המערב על רוסיה, בינתיים נראה כי ההכנסות מהנפט הרוסי עולות – ביחד עם העלייה במחירי הדלק. גורמים בממשל האמריקני אף אמרו כי ארה"ב ובעלות בריתה מתכוונות להגביל את מחירי הנפט, כדי לצמצם את הרווחים של רוסיה. עם זאת, הצבא הרוסי סובל מאבדות קשות בשדה הקרב, ואיבד כשליש מהכוח הקרקעי שלו בתוך כארבעה חודשי מלחמה – כך מעריכים גורמי מודיעין בארה"ב.

לפי חלק מההערכות, רוסיה תשוב ותנסה להגיע להישגים במערב אוקראינה, תוך שהיא משתמשת באזור דונבאס כשטח היערכות. להבנת הרוסים, השחיקה בנחישות האוקראינית וההשפעות השליליות של המלחמה על המערב – יובילו לניצחון.