לפחות 18 בני אדם נהרגו אתמול (שני) בהפצצה הרוסית במרכז המסחרי בעיר קרמנצ'וג. בנוסף להרוגים הרבים, עוד עשרות בני אדם נפצעו, וכמה מהם עדיין מאושפזים במצב קשה ונשקפת סכנה לחייהם. מושל מחוז פולטאבה הודיע כי לפחות 36 בני אדם מוגדרים כנעדרים.

"אנשים נשרפו בעודם בחיים", אמר דניס מונסטריסקי, שר הפנים האוקראיני. הנשיא זלנסקי כינה את ההפצצה כ"אחת המתקפות הטרוריסטיות ביותר בהיסטוריה של יבשת אירופה". "רק טרוריסטים אמיתיים ולא שפויים, שאין להם מקום על כדור הארץ, יכולים לתקוף יעד שכזה", הוסיף זלנסקי, "רוסיה לא תעצור".

אתמול הודיע זלנסקי כי בקניון שבעיר, הרחוקה מאוד מזירת הלחימה, היו כאלף בני אדם, וההערכות הן כי היו בו מאות ילדים. הקניון עצמו ממוקם לא רחוק מאזור תעשייה בעיר, שם נמצא מפעל לתיקון טנקים וציוד לחימה. למרות הספק שהרוסים ניסו לפגוע במתקן הצבאי, באוקראינה מעריכים כי התקיפה כוונה במדויק למרכז המסחרי, מתוך ידיעה וכוונה ברורות לפגוע בכמה שיותר אזרחים.

במשרד ההגנה הרוסי אומרים הבוקר כי התקיפה נעשתה באמצעות נשק מדויק ופגעה בהאנגרים המאכסנים תחמושת שהועברה לאוקראינה מארה"ב ומאירופה. לדבריהם, הקניון כלל לא היה פעיל והתלקחה בו שרפה כתוצאה מהפגיעה בהאנגרים.

רוסיה תקפה מרכז מסחרי בלב אוקראינה (צילום: AP)
תקיפה רוסית במרכז מסחרי בלב אוקראינה | צילום: AP
אוקראינה: רוסיה תקפה מרכז מסחרי בלב המדינה (צילום: AP)
תקיפה רוסית במרכז מסחרי בלב אוקראינה | צילום: AP

"כשהם פוגעים במתקן תעשייתי או צבאי אנחנו יכולים להבין, אבל פה מדובר רק על פגיעה והרס באזרחים. אין לי מילים להסביר את גודל הזוועה", אמרה אולגה אוסנובה, סגנית ראש עיריית קרמנצ'וג. שר הפנים מונסטריסקי סיפר כי יש מקלט לא רחוק מהמרכז המסחרי, אבל לא כולם הצליחו להגיע לשם. לדבריו, לפני הפגיעה נשמעה אזעקה, אך רבים מהאזרחים פשוט העדיפו להתעלם ממנה.

על פי ההערכות, התקיפה במרכז המסחרי בוצעה באמצעות לפחות שני טילים מסוג X-22, במשקל של בערך טון, שנורו ממפציצי טופולוב מאזור העיר קורסק שברוסיה. התקיפה אתמול מגיעה לאחר כמה ימים של ירי אינטנסיבי לעבר שטח אוקראינה – גם מרוסיה וגם מבלארוס. במערב מעריכים כי במהלך סוף השבוע נורו לעבר אוקראינה 80-60 טילי שיוט בעלות של קרוב לרבע מיליארד דולרים. גם הבירה קייב הופצצה בימים האלה, לראשונה לאחר שבועות ארוכים של שקט.

בכיר ביטחוני במערב אמר הלילה לרשת CNN על ההפצצה הכבדה כי "ייתכן שהיא קשורה לפגישת מנהיגי ה-G7, ואולי היא גם קשורה להעברת סוללות HIMARS שקיבלה אוקראינה מארה"ב לאחרונה, לחזית". בתום שבועות של אימונים מחוץ לאוקראינה, הועברו בימים האחרונים סוללות הארטילריה הרב-קניות המתקדמות סמוך לחזית – ובקייב מצפים כי יהוו נשק שובר שוויון.

תקיפה רוסית במרכז מסחרי בלב אוקראינה (צילום: AP)
תקיפה רוסית במרכז מסחרי בלב אוקראינה | צילום: AP
תקיפה רוסית במרכז מסחרי בלב אוקראינה (צילום: AP)
תקיפה רוסית במרכז מסחרי בלב אוקראינה | צילום: AP

לפני יומיים הודיעו האוקראינים לראשונה על שימוש מוצלח במערכת, אולם טרם התקבל לכך אישור מגורם מערבי. על פי הדיווחים, האוקראינים השמידו שתי מפקדות של הכוחות המוטסים בצבא הרוסי (VDV), ונהרגו כ-40 חיילים. בתוך כך, בימים האחרונים הגבירו הכוחות האוקראיניים את תקיפות מאגרי התחמושת הרוסיים סמוך לגבול.

 

 

המודיעין הבריטי עדכן היום כי במהלך סוף השבוע שיגרו הרוסים את אחד מגלי התקיפה האינטנסיביים ביותר מתחילת המלחמה, והבהיר כי נעשה שימוש בעיקר בטילי שיוט ישנים מתקופת ברית המועצות. לטענת הבריטים, בעוד שמדובר בנשק שמיועד להשגת יתרון אסטרטגי של ממש – הרוסים עושים בהם שימוש בעיקר להשגת הישגים טקטיים בלבד.

במערב יתמכו באוקראינה "ככל שיידרש"

זלנסקי שוחח אתמול עם מנהיגי מדינות ה-G7 שנפגשו בגרמניה, וקרא להם להגביר את התמיכה באוקראינה. היועץ האמריקני לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן הודיע שהבקשה העיקרית של זלנסקי הייתה העברת מערכות מתקדמות להגנה אווירית, לצד המשך הסיוע והתמיכה הכלכליים באוקראינה. סאליבן אמר כי זלנסקי היה "מאוד ממוקד בניסיון לשכנע שאוקראינה תהיה בקרוב בעדיפות בשדה הקרב".

פסגת מנהיגי ה-G7 (צילום: AP)
פסגת מנהיגי ה-G7 | צילום: AP

זלנסקי הביע את חששו מ"עייפות" מדינות המערב ומהעובדה כי לא יתמידו בתמיכה באוקראינה, על רקע המשבר הכלכלי החמור ברחבי העולם. בתום השיחה עימו הודיעו המנהיגים כי ימשיכו לתמוך באוקראינה "ככל שיידרש". הם הוסיפו ואמרו כי ההחלטה על עתידה של אוקראינה והנכונות לחתום על הסכם שלום נמצאת בידיה של אוקראינה בלבד.

בתוך כך, הביעו המנהיגים את נכונותם לקדם "תקרת מחיר" לנפט הרוסי, במטרה להבטיח את יעילות הסנקציות שהוטלו על מוסקווה. יחד עם זאת, מומחים רבים מטילים בספק את יכולתן של המעצמות לאכוף את התקנות החדשות, ומבהירים כי הדבר תלוי בעיקר במידת שיתוף הפעולה של הודו וסין, שלאחרונה קונות כמויות גדולות של נפט רוסי זול. בנוסף, הטילו המעצמות סנקציות על יבוא זהב מרוסיה, הנחשב לאחד מענפי הכלכלה החשובים שם, וכן על שורת מוצרים וסחורות נוספים תוצרת רוסיה.

_OBJ

היום תיפתח במדריד פסגת מנהיגי מדינות נאט"ו, שמגיעה על רקע העימות החריף בין רוסיה למערב, ועל רקע הכוונה לצרף את פינלנד ושוודיה לברית. מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג הזהיר כי מערכת היחסים בין נאט"ו ורוסיה נמצאת "בנקודה הנמוכה ביותר מאז סוף המלחמה הקרה". אתמול הודיע סטולטנברג כי נאט"ו צפויה להגדיל את כמות החיילים הנמצאים במדינות הסמוכות לרוסיה – מ-40 אלף ל-300 אלף.