נשיא ארצות הברית ברק אובמה נאם אחר הצהריים בעצרת הכללית של האו"ם וניסה להפיח תקווה בשיחות השלום בין ישראל לפלסטינים. אובמה קרא למדינות ערב השכנות לנרמל את יחסיהן עם ישראל והזהיר מפני התוצאות הצפויות באזור מכישלון השיחות. את הוועידה אנו מעבירים בשידור חי כאן בערוץ החדשות של חדשות 2 באינטרנט.

אובמה התייחס לנושא הגרעין האירני ואמר כי "אנו מוכנים לדיון עם אירן בנושא הגרעין, אבל היא צריכה להוכיח את כוונותיה בתחום, להפגין מחויבות ברורה ולאמת בפני העולם שתוכניתה הגרעינית היא לצרכי שלום. אני מציע לקיים דיון, ואמרתי כבר כאן באולם הזה: אירן תצטרך לשאת בהשלכות של מעשיה". בהמשך אמר הנשיא כי "אנו רודפים אחרי הקיצונים ביותר בעולם, אנחנו מונעים מהם את הנשק המסוכן בעולם. אנו שואפים לעולם בלי נשק גרעיני".

"לא מוריד אף אופציה מהשולחן". ארכיון (צילום: רויטרס)
הנשיא אובמה, היום באו"ם | צילום: רויטרס

בהמשך עבר הנשיא האמריקני לנושא ישראל והפלסטינים, ואמר כי "אחרי 60 שנים בקהילת האומות, אסור שקיום ישראל יהיה נושא לויכוח. ישראל היא מדינה ריבונית, והבית ההיסטורי של העם היהודי". אובמה ערב לביטחונה של ישראל והצהיר כי "מי שינסה לפגוע בלגיטימיות של ישראל, ייתקל בהתנגדות חזקה ובלתי מעורערת של ארה"ב".

"אלה הכמהים לכינון מדינה פלסטינית צריכים להפסיק לנסות להרוס את ישראל", לדברי אובמה. "המאמצים לאיים או להרוג ישראלים לא יסייעו כלל לעם הפלסטיני. טבח ישראלים חפים מפשע אינו התנגדות, זה חוסר צדק".

"יותר דם יישפך אם לא יושג הסכם"

נשיא ארה"ב התייחס בהרחבה לשיחות השלום והזהיר מכישלונן. "חישבו על האלטרנטיבה. אם לא יושג הסכם, הפלסטינים לעולם לא יידעו גאווה וכבוד שבאים עם המדינה שלהם", אמר אובמה. "הישראלים גם לעולם לא יידעו את הוודאות והביטחון שבאים לצד שכנים ריבוניים ויציבים המחויבים לדו קיום. המציאות הקשה של דמוגרפיה תתממש ויותר דם יישפך".

המנהיג האמריקני ציין בנאומו כי הסכסוך האזורי במזרח התיכון נמשך כבר זמן די רב וגבה קורבנות רבים, כך שאין טעם לדחות ולעכב את החתימה על ההסכם המיוחל. "אנחנו יכולים לחזור לכאן בשנה הבאה, כמו שעשינו ב-60 השנים האחרונות, ולשאת נאומים ארוכים", אמר.

"אנחנו יכולים לעשות זאת - או שאנחנו יכולים לומר שהפעם יהיה שונה: שהפעם לא ניתן לטרור, לחוסר הסדר, להעמדות הפנים ולפוליטיקה קטנונית לעמוד בדרך", קרא הנשיא.

אובמה סיים את דבריו בתקווה כי בשנה הבאה כבר יושג הסכם שלום היסטורי. "הפעם עלינו לשאוב מהסובלנות שנמצאת בליבן של שלוש הדתות הגדולות, שרואות באדמת ירושלים קדושה. אם נעשה זאת, נחזור לכאן בשנה הבאה ויהיה לנו הסכם שיוביל לחברה חדשה באו"ם - מדינה פלסטינית עצמאית, שתחיה בשלום לצד ישראל", סיכם אובמה.

נשיא טורקיה: "עדיין מצפים להתנצלות של ישראל"

נשיא טורקיה עבדאללה גול, היום באו"ם (צילום: רויטרס)
נשיא טורקיה עבדאללה גול, היום באו"ם | צילום: רויטרס

מנהיגים מהעולם כולו נואמים היום מול אורחי ועידת המועצה הכללית ה-65 של האו"ם. את סדרת הנאומים הראשונה פתח שר החוץ הברזילאי קלסו לואיס נונס אמורים, אחריו נאמה הנשיאה התורנית של שוויץ ואחריה עלה לנאום הנשיא אובמה. בשעות אחר הצהריים (זמן מקומי) עלו גם הנשיא הטורקי עבדללה גול ומנהיג סין וון ג'יבאו, ובערב צפויים לנאום גם נשיא אירן מחמוד אחמדינג'אד ומלך ירדן עבדאללה.

נשיא טורקיה, עבדאללה גול, בירך בנאומו על דוח ועדת החקירה שהקימה מועצת זכויות האדם של האו"ם בנושא המשט לעזה, ובירך את אובמה על מאמציו לחדש את השיחות. "טורקיה תמיד תמכה במאמצי השלום", אמר גול, "אבל לפני שיהיה שלום צריך לפתור את המצב ההומניטארי בעזה. טורקיה עדיין מצפה להתנצלות רשמית על אירועי המשט ולפיצוי של משפחות ההרוגים והפצועים".

הכינוס שיתחיל היום מספק פלטפורמה בינלאומית ל-192 חברי הארגון הבינלאומי כדי לקדם עניינים דיפלומטים - מעל בימת אולם העצרת ומאחורי הקלעים. השנה צפויים נושאים כמו האיום האירני על העולם המערבי, זכויות האדם, המשבר הכלכלי והסכסוך במזרח התיכון להיות הנושאים הבולטים בדיונים.

למשוואת המאבק נכנסה השנה גם טורקיה כידידה הנאמנה ביותר של אירן. אנקרה ניצבת בחוד החנית של המסלול הדיפלומטי מול סוגיית הגרעין של טהרן ונשיא טורקיה עבדללה גול ודאי יעלה את הנושא על הפרק.