ציוצי מלחמה. אסד ואובמה (צילום: חדשות 2)
מחריפים את הטון? אובמה ואסד | צילום: חדשות 2

הבית הלבן ביקש לאחרונה מהפנטגון לשרטט מספר תוכניות להפעלת אזור ללא טיסה בתחומי סוריה, שתאכף על ידי ארצות הברית ומדינות נוספות, דוגמת צרפת ובריטניה, כך צוטטו היום שני גורמים בממשל האמריקני בתקשורת האמריקנית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי הדיווח, הבקשה הועברה לפנטגון זמן קצר לפני יציאתו של מזכיר המדינה ג'ון קרי לסיור במזרח התיכון בשבוע האחרון, במהלכו ניסה לגבש ועידת שלום סורית בז'נבה בחודש הבא. נציגי המורדים סירבו לאשר עד כה את השתתפותם, ודורשים כי עזיבתו של בשאר אסד את השלטון תהיה תנאי קודם לקיום המשא ומתן.

על פי הדיווח, הנשיא אובמה מנהל כעת אסטרטגיה כפולה - מצד אחד הוא מחפש פתרונות פוליטיים לסיום המשבר בסוריה, ומנגד הוא מכין תוכניות להתערבות צבאית אמריקנית בנעשה במדינה, כולל תכנון פעולות צבאיות בתוך שטחו של אסד. עם זאת, הגורמים שצוטטו בידיעה, הדגישו כי טרם התקבלה החלטה להפעיל את הכוחות.

"הבית הלבן עדיין בוחן את צעדיו, אבל שלב התכנונים התקדם", צוטט אחד ממקורות הידיעה כאומר. "כל ניסיונות הלחץ על המשטר הם חלק מהניסיון להביא לגיבוש פתרון פוליטי למצב. אבל מה יקרה אם המהלך בז'נבה ייכשל? הזהירות מחייבת להתכונן גם לאפשרויות אחרות".

בכיר אמריקני: "העברת הטילים הרוסים לאסד - טעות"

במקביל, ארצות הברית משיבה היום לרוסיה שאישרה את כוונתה להעביר את טילי ההגנה האווירית S-300 למשטר אסד: דובר מחלקת המדינה פטריק וונטרל כינה היום את המהלך "טעות", וגיבה את החלטת האיחוד האירופי לתמיכה במורדים.

"ראינו כיצד משטר אסד משתמש בכלי הנשק האלה", טען וונטרל, "כשאנו מדברים על האופוזיציה, מדובר בקבוצה גדולה ובברור מדובר באנשים שמגנים על עצמם מפני טבח עצום ואלימות". וונטרל הוסיף וסיפק גם אמירה ברורה באשר לכוונה לביטול אמברגו מכירת הנשק למורדים בסוריה. "אנחנו תומכים בהסרתו, כחלק ממאמצי הקהילה הבינלאומית להציג תמיכה מלאה באופוזיציה הסורית", הסביר וונטרל.

צרפת ובריטניה, התומכות הגדולות ביותר של ביטול האמברגו, אמרו כי הן עדיין לא החליטו סופית על חימוש המורדים. אבל ארצות הברית כבר הביעה את תמיכתה במהלך. "הצעד הזה יעיל מכיוון שהוא יישלח מסר למשטר אסד, לפיו התמיכה באופוזיציה רק הולכת להתרחב", אמר דובר מחלקת המדינה, "מהלך כזה ייתן לחברות באיחוד האירופי את הגמישות הנדרשת כדי לסייע לאופוזיציה - כל אחת בדרכה".

טילי ה-S-300 (צילום: רויטרס)
טילי המריבה. ה-S300 הרוסי | צילום: רויטרס

החלטת האיחוד האירופי מגיעה בעוד הלחימה בסוריה רק מחריפה, זולגת בימים האחרונים גם ללבנון, והביאה למותם של כ-80,000 בני אדם עד כה. ארצות הברית ורוסיה כבר הציעו כינונה של וועידת שלום כדי לנסות ולסיים את שפיכות הדמים.

וונטרל אומר עם זאת כי ממשל אובמה עדיין מאמין שפתרון פוליטי מוסכם הוא עדיין הפתרון המועדף לסיום המשבר בסוריה. הוא הוסיף וציין כי וושינגטון בוחנת כעת את צעדיה לגבי המשך העזרה למורדים, כולל שקילת האפשרות לחמש אותם. "עדיין לא קיבלנו החלטה, לכאן או לכאן", הוא הסביר, "אנו ממשיכים לספק למורדים אמצעים אחרים, אבל ממשיכים לבחון בזהירות את האפשרויות בעתיד".