פרלמנט האיחוד האירופי. ארכיון (צילום: משה מילנר, לע"מ)
האיחוד האירופי, ארכיון | צילום: משה מילנר, לע"מ

המערב ממשיך לגנות את סיפוחו של חצי האי קרים לרוסיה, ובארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה הוחלט לשלוח משקיפים לאוקראינה - כך דיווחה הערב (ו') סוכנות הידיעות רויטרס.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מוקדם יותר היום, חתם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על צו הסיפוח ובכך השלים את הליך הצירוף של חצי האי קרים לפדרציה הרוסית. בתוך כך, האיחוד האירופי הודיע על סנקציות נוספות על מקורבים לנשיא פוטין ובהם גם סגן ראש ממשלת רוסיה דמיטרי רוגוזין ושניים מעוזריו של פוטין עצמו. במסגרת העיצומים החדשים יחולו הקפאת הנכסים במדינות האיחוד ואיסור כניסה לכל מדינות איחוד אירופה.

למהלך החתימה על צווי הסיפוח קדמה הסכמה פה אחד של הבית העליון ברוסיה שהתקבלה שעות ספורות לאחר הצהרת אובמה על הסנקציות שיורחבו על המערכת הכלכלית של רוסיה ועל בכיריה. מוקדם יותר היום הצהיר פוטין כי אין בכוונתו לפעול בשלב זה כנגד הצעד האמריקני או להטיל סנקציות נוספות בתגובה. לדברי פוטין, "אין צורך מיידי בתגמול רוסי".

בארה"ב עדיין חוקרים את המעורבות הרוסית (צילום: רויטרס, חדשות)
חתם על צווי הסיפוח. פוטין | צילום: רויטרס, חדשות

פוטין הוסיף בהלצה בנאומו בפני מועצת הביטחון הנשיאותית, כי בכוונתו לפתוח חשבון ב"בנק רוסיה", עליו הוטלו סנקציות חריפות. הבוקר דווח כי חברות כרטיסי האשראי "ויזה" ו"מאסטרקארד" חדלו לעבוד עם הבנק באופן מיידי ופגעו בכך במיליוני אזרחים רוסים.

רוסיה מעדיפה להימנע מעימות חריף מול ארה"ב

שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב מתח היום ביקורת חריפה על פעולות ארה"ב, ואמר כי הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו על ארצו "אינן חוקיות באופן מוחלט". לברוב טען כי פעולות אלו מציבות מחסום מלאכותי בין רוסיה לבין המערב.

יצניוק וקמרון חותמים (צילום: רויטרס)
יצניוק וקמרון חותמים | צילום: רויטרס

רוסיה מעדיפה להימנע מעימות חריף יותר מול ארצות הברית וממקדת את מאמציה מול אוקראינה. ראש הממשלה הרוסי, דמיטרי מדבדב, טען היום כי אוקראינה צריכה להחזיר לארצו לפחות 11 מיליארדי דולרים, מכיוון שהסכם הגז בין המדינות אינו בתוקף עוד.

לדבריו, העימות בין המדינות סביב הוא עילה לביטול הסכם מכירת הגז, שסיפק גז בעלות זולה מאוד מרוסיה לאוקראינה. מדבדב ציין כי היקף החוב הכולל של אוקראינה הוא כ-16 מיליארד דולרים.

כצעד נגדי, הממשלה הזמנית באוקראינה הידקה את שיתוף הפעולה עם האיחוד האירופי. נשיא אוקראינה ארסני יצניוק חתם בבריסל עם ראש ממשלת בריטניה קמרון על הסכם פוליטי עם הממשלה הזמנית באוקראינה. בהסכם התחייבו הצדדים לחייב את הסכם הסחר לו התנגד הנשיא הקודם ינוקוביץ', שהודח מתפקידו. הסכם הסחר ייחתם במלואו רק לאחר הבחירות לנשיאות במדינה בחודש מאי.