גילויי אנטישמיות, ארכיון (צילום: אשדודנט)
גילויי אנטישמיות נגד יהודים, ארכיון | צילום: אשדודנט

ערב יום השואה מפרסם המכון לחקר אנטישמיות וגזענות של יהדות אירופה באוניברסיטת תל-אביב דוח, לפיו חלה ירידה משמעותית של 46% בכמות גילויי האנטישמיות בשנה האחרונה נגד יהודים ברחבי העולם. עם זאת, שנת 2010 היתה השנה השלישית בחומרתה מבחינת אירועים אנטישמיים ברחבי העולם מאז החל איסוף הנתונים בסוף שנות ה-80.

במסיבת עיתונאים שנערכה הבוקר באוניברסיטת תל אביב הוצג דוח מצב האנטישמיות העולמית בו נקבע כי בשנת 2010 התרחשו 614 מקרי אנטישמיות ברחבי בעולם בעוד שבשנת 2009 נרשמו 1,129 מקרים - ירידה של 46%. מנתוני הדוח עולה כי 40% ממקרי האלימות בשנה האחרונה כוונו כלפי אזרחים, 15% מהם כלפי בתי כנסת והיתר כלפי רכוש, בתי קברות ואתרי זיכרון. 56% מהאירועים כללו וונדליזם, ב-24% מהם הופעלה אלימות פיזית, וב-1% מהאירועים היו גם הצתות. המספר הגבוה ביותר של אירועים אנטישמיים אלימים ב-2010 נרשם באנגליה, צרפת וקנדה והוא מהווה כ-60% מכלל האירועים הללו בעולם כולו.

חוקרי המכון מעריכים כי השקט היחסי ששרר בשנת 2010 נובע מכך שבשנת 2009 התקיים מבצע "עופרת יצוקה" שגרר אחריו גל אנטישמיות רחב היקף. ההשתלטות של צה"ל על המשט הטורקי לעזה בחודש מאי 2010 אומנם עוררה תגובות אנטישמיות, אך בהיקף מצומצם יותר מכיוון שהאירוע נמשך זמן קצר ומספר הנפגעים בו היה נמוך משמעותית בהשוואה למבצע "עופרת יצוקה".

עורכי הדוח הציגו גם את העובדה כי התקשורת החדשה והאינטרנט היוו את במה מרכזית להפצת תעמולה אנטישמית בשנת 2010. התכנים האנטישמיים התמקדו בקשר היהודי-ציוני וכוחו בעולם, וכן דה-לגיטימציה ודמוניזציה של ישראל על ידי הקבלתה לגרמניה הנאצית או הוקעתה כמדינת אפרטהייד. לטענתם, גורמי היסוד לאנטישמיות הם עדיין אנטישמיות מסורתית שבמרכזה סטריאוטיפ יהודי שלילי וראייתה של מדינת ישראל כבעלת תכונות יהודיות שליליות.