ארבעה ימים לאחר שסופת הטייפון "הייאן" הותירה שובל הרס בלתי נתפס בפיליפינים, הרשויות במדינה ממשיכות במאמצים אדירים באיתור ניצולים וסיוע למאות אלפים שנותרו ללא קורת גג. מניין ההרוגים הרשמי בסופה טיפס היום (ג') ל-1,744, אך החשש הוא כי מניין ההרוגים הסופי יהיה גבוה מ-10,000. התמונות המתפרסמות בפיליפינים, במקביל למאמצי סיוע מרחבי העולם, חושפות את מימדי האסון במדינה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי נתונים של האו"ם, לפחות תשעה מיליון בני אדם הושפעו מהסופה האימתנית. כ-660 אלף בני אדם נעקרו מבתיהם ורבים אחרים מצאו עצמם ללא גישה למזון, מים ותרופות. אלפי בני אדם עדיין מוגדרים נעדרים. "אני יודע על כאלפיים הרוגים", אמר נשיא הפיליפינים ל-CNN. "המספר עשוי לעלות, אך אינני חושב שיגיע לעשרת אלפים. ההערכה הזו הייתה מעורבת בדרמה רגשית".

"ישנם עוד מאות כפרים ועיירות שהיו במסלול מעבר הסופה והקשר איתם ניתק לחלוטין", אמרה היום נטשה רייס, מתאמת פעולות חירום במדינה. "אף אחד לא יודע מה המצב באותם אזורים מרחוקים ויעבור עוד זמן מה עד שנקבל תמונה מלאה". הרשויות בפיליפינים חוששות כי מניין ההרוגים עלול לזנק עם ההגעה לאותם יישובים מבודדים.

התושבים משוועים למזון ומים. ארכיון (צילום: רויטרס)
מדינה מוכת אסון | צילום: רויטרס

אל משלחות החילוץ והסיוע מרחבי העולם תצטרף בימים הקרובים נושאת מטוסים אמריקנית שעל סיפונה יותר מ-5,000 חיילים ו-80 כלי טיס. את נושאת המטוסים האמריקנית ילוו ארבע ספינות נוספות של חיל הים שיישאו עליהן סיוע. בריטניה שולחת גם היא ספינה של חיל הים ועליה ציוד התפלה.

"כפרים שלמים נמחקו"

בתחילת השבוע המריא מישראל כוח חלוץ של פיקוד העורף וחיל הרפואה לפיליפינים. הכוח מונה חמישה משתתפים ובהם קציני חילוץ והצלה, קציני רפואה ונציג משרד החוץ. "זו חורבה, נמחקו פה כפרים שלמים וכל ההנהגה המקומית לא מתפקדת", אמר לחדשות 2 Online סגן-אלוף (במיל') צפריר שיפמן, מפקד המשלחת הישראלית שנשלחה לפיליפינים מטעם "פירסט", ארגון הגג של יחידות החילוץ בישראל. לדבריו, החל גל של ביזה, פריצות וגניבות.

חשש מהתפרצות מחלות (צילום: רויטרס)
מאות אלפים נעקרו מבתיהם | צילום: רויטרס

"דיברנו עם האחראי על האבטחה מטעם המשטרה והוא אמר שהיעד הראשון שלו זה הבטחת שלום הציבור", ציין שיפמן והוסיף כי יש דיווחים על טייפון נוסף שנמצא בדרכו לפיליפינים. "אנחנו מחוברים לארגונים מקומיים והבנו מהם שגופות תקועות בשטח ויש בעיה קשה של חשמל, תשתיות, דלק ותקשורת".

חברי המשלחת האזרחית נחתו אתמול בבירה מנילה והתקבלו על ידי עמיתיהם מיחידות חילוץ מקומיות. בהמשך, הם נפגשו עם מפקד משטרה בכיר בדרגת גנרל, שתיאם עבורם מבנה שבו יוכלו להמתקם בעיר טקלובאן. הם רכשו במקום ציוד לוגיסטי כמו: אוהלים, גנרטור ומים מינרליים, וכן כמות גדולה של תרופות המתאימות לסוגי פציעה שונים.