הרס רב בפיליפינים, ארכיון (צילום: רויטרס)
הרס רב בפיליפינים, ארכיון | צילום: רויטרס

סופת הטייפון הקטלנית "הייאן" הגיעה לחופיה הצפוניים של וייטנאם. כלי התקשורת המקומיים דיווחו הלילה (ב') כי לפחות 11 בני אדם נהרגו כתוצאה מפגיעת הסופה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

רשת BBC דיווחה כי הסופה שהכתה באיי הפיליפינים וגרמה למותם של לפחות 10,000 בני אדם הגיעה כבר לוויטנאם סמוך לגבולה המשותף עם סין. על פי הדיווחים, כ-600 אלף בני אדם פונו מהאזורים הנתונים בסכנה.

יחד עם זאת, עוצמתה של "הייאן" פחתה בשעות האחרונות, והיא נחלשה בהרבה מכפי שהורגשה בפיליפינים. הרוחות שנשבו בסוף השבוע באיים במהירות של כ-140 קילומטרים לשעה והביאו להגדרת הסופה בדרגה 5, נחלשו בהרבה וכעת עוצמתה של "הייאן" מוגדרת בדרגה 1.

מימדי הסופה נחשפים

כשלושה ימים לאחר ש"ייאן"החריבה את האזור, באיי הפיליפינים נחשף גודלו של האסון. סוכנות הידיעות AP דיווחה כי הרשויות במדינה פרסמו הערכה לפיה לפחות 10,000 בני אדם מתו כתוצאה מהטייפון הקטלני, אך במקביל הזהירו כי אומדן ההרוגים צפוי לגדול.

במקביל, צוותי ההצלה הפועלים בפיליפינים סיפרו כי הם נתקלים בקשיים בדרכם להגיש סיוע לנזקקים ובהעברת הציוד. לדבריהם, דרכים רבות נחסמו ושדות תעופה הושבתו כליל. אנשי החילוץ אף סיפרו כי ספינות ששהו בלב ים נצפו על פני היבשה לאחר שנסחפו בעקבות הרוחות העזות.

ברחבי העולם נערכים להגשת סיוע

אחרי הסופה הקטלנית, העולם מתגייס לעזור לפיליפינים. ארה"ב, גרמניה, תכנית המזון העולמית של האו"ם במלזיה וגם ישראל שלחו היום (א') צוותי סיוע ועזרה הומניטרית למדינה מוכת האסון, לאחר שהטייפון "הייאן" שעבר במדינה הותיר בה, על פי ההערכות, יותר מ-10,000 קורבנות וזרע הרס רב.

בהנחייה של שר הביטחון משה (בוגי) יעלון והרמטכ"ל רב אלוף בני גנץ המריא הערב מישראל כוח חלוץ של פיקוד העורף וחיל הרפואה לפיליפינים. הכוח מונה חמישה משתתפים ובהם קציני חילוץ והצלה, קציני רפואה ונציג משרד החוץ.

"מדובר בקבוצה מצומצמת של אנשי פיקוד העורף שיבחנו את השטח והיכן ניתן יהיה להקים בית חולים שדה", אמר מוקדם יותר הערב גורם בפיקוד העורף לחדשות 2 Online. "בהמשך ייבחן האם תצא משלחת גדולה יותר". 

מארה"ב עושה את דרכה לאזור האסון קבוצה של כ-90 חיילי מארינס - כחלק מהגל הראשון של הסיוע העולמי. שר ההגנה האמריקני צ'אק הייגל הורה בסוף השבוע ליחידות של צבא ארה"ב באזור האוקיינוס השקט לסייע בחיפושים ובפעולות החילוץ ולספק סיוע אווירי אחרי שהסופה, שהוגדרה כחזקה בהיסטוריה, הכתה במדינה.

אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
חבילות סיוע בפיליפינים | צילום: רויטרס

במקביל, קבוצות סיוע אמריקניות ישגרו סיוע כספי של מיליוני דולרים למדינה הפגועה. זאת בנוסף למשלוח של שמיכות וברזנטים שצפוי להגיע לפיליפינים מחר - כצעד ראשון בתוכנית לעזרה ל-400,000 בני אדם שנפגעו כתוצאה מהטייפון.

גרמניה: "ננסה להקל על הסבל"

שר החוץ הגרמני גידו וסטרוולה הבטיח לשלוח סיוע מיידי אחרי אסון הטבע. "אנו אבלים על המוני הקורבנות, אנו אבלים עם המשפחות הרבות מאוד שאיבדו יקיריהן", אמר לאחר שובו מהשיחות בז'נבה. "גרמניה תהיה בין מי שינסו להקל על הסבל".

מחפשים מקום יבש להעביר הלילה (צילום: רויטרס)
מדינה מוכת אסון | צילום: רויטרס

בגרמניה מתכוונים להעביר עזרה כספית של 500,000 יורו ובטווח הארוך יישלחו גם יסייעו טכנולוגית בכל הנדרש. "צוות של תמיכה טכנית כבר בדרכו, ובעזרת מרכזי אסון שיוקמו בשגרירויות של גרמניה נחליט מה עוד ניתן", הוסיף וסטרוולה. "אנחנו רוצים להקל את הסבל של האזרחים מוקדם ככל הניתן".

תכנית המזון העולמית של האו"ם (WFP) נערכת גם היא לשליחת סיוע מיוחד. במשרדי הארגון, הממוקמים בבירת מלזיה, נערכו הערב להטסת משלוח הסיוע הראשון. "אנו מעלים על המטוס שתי מערכות לוגיסטיות מרכזיות", הסביר בכיר בארגון. "מדובר במעין בסיס חירום לוגיסטי. עם הגעת המשלוח לפיליפינים, הצוות שלנו יחל בפעולות הסיוע באופן מיידי".

רוחות בעוצמה של יותר מ-300 קמ"ש (צילום: רויטרס)
רוחות בעוצמה של יותר מ-300 קמ"ש | צילום: רויטרס
מאות אלפים פונו מבתיהם (צילום: רויטרס)
מאות אלפים פונו מבתיהם | צילום: רויטרס

בווייטנאם - היעד הבא שבו צפויה לפגוע הסופה הטרופית הקטלנית "הייאן" - מתכוננים לתרחישי קיצון ולתסריטי אימים כגון אלו שנראו בימים האחרונים במדינת האיים. עם זאת, על פי חלק מהערכות, הסופה הולכת ונחלשת והנזק עשוי להיות קטן יותר.