הסנקציות מתגברות: האיחוד האירופי החליט היום על הטלת אמברגו על נפט המיובא מאירן, לצד מספר סנקציות כלכליות נוספות. החרם החדש מצטרף למספר צעדים שהוטלו על ידי אירופה וארצות הברית, במטרה לעצור את תכנית הגרעין האירנית.

ראש הממשלה נתניהו מיהר לברך על ההחלטה בפתח ישיבת סיעת הליכוד. "היום החליט האיחוד האירופי להטיל סנקציות על ייצוא נפט מאירן. אני חושב שזה צעד בכיוון הנכון", דברי ראש הממשלה. 

"נכון שאי אפשר לדעת מה תהיה התוצאה של הסנקציות האלה, אבל דרוש לחץ חזק ומהיר מאוד על אירן, ואת הסנקציות יש לבחון בהתאם לתוצאות. נכון להיום, אירן ממשיכה לייצר נשק גרעיני ללא הפרעה".

באירן הגיבו בזעם על ההחלטה של האיחוד. פוליטיקאי בכיר בטהרן השמיע שוב את האיום לפיו אירן תחסום את המעבר במצרי הורמוז, דרכם עוברת כמות משמעותית מתצרוכת הנפט העולמי. פוליטיקאי אירני נוסף הצטרף לדבריו ואמר כי "על אירן להפסיק לאלתר את אספקת הנפט לאיחוד האירופי".

במידה וטהרן תחליט ליישם את ההפסקה המיידית של אספקת הנפט, הנפגעות העיקריות יהיו המדינות החלשות כלכלית באיחוד, דוגמת יוון ואיטליה, אשר נסמכות ברובן על נפט אירני. האיחוד האירופי אישר למדינות אלה תקופת חסד עד 1 ביולי, אז יצטרכו להצטרף גם הן. אולם, במידה ואירן אכן תפסיק את הייצוא לאירופה לאלתר, מדינות אלו יספגו מכה קשה מאין כמוה.

חרם על נפט ועל הבנק המרכזי בכל אירופה

הישג טכנולוגי אירני, ארכיון (צילום: הטלוויזיה האירנית)
אירופה נגד אירן, טהרן מאיימת בחזרה | צילום: הטלוויזיה האירנית

נציגי 27 המדינות החברות באיחוד נפגשו היום בבריסל וקיבלו את ההחלטה. גוש האירו מהווה את הצרכן השני בגודלו לנפט אירני אחרי סין. ההחלטה שקיבלו מטילה חרם על ייבוא, רכישה או שינוע נפט מתוצרת אירן. החרם ייכנס לתוקפו ב-1 ביולי, על מנת לאפשר למדינות אשר נמצאות תחת חוזה לא להפר אותו.

בנוסף לחרם על הנפט, הסכימו נציגי האיחוד להקפיא את נכסי הבנק האירני המרכזי הנמצאים באירופה ולהחרים כל מסחר במתכות עם הבנק. הסנקציות הללו, בשילוב עם הסנקציות שהטילו האמריקנים, אמורות להוות חנק כלכלי לאירן, בתקווה שזו תשקול מחדש את המשך תכנית הגרעין שלה.

"אני מעוניינת שהלחץ של סנקציות אלה יובילו למשא ומתן", אמרה שרת החוץ של האיחוד קתרין אשטון, "אני רוצה לראות את אירן חוזרת לשולחן ואו שתיקח את כל ההצעות שהשארנו על השולחן, או שתציע רעיונות משלה".

המשטר האירני מצידו ממשיך לטעון בתוקף כי תכנית הגרעין במדינה מיועדת לדרכי שלום וכי אינם מפתחים נשק גרעיני. האירנים אמרו לאחרונה כי הם מעוניינים לנהל שיחות עם אירופה, אך ללא תנאים מקדימים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק