"האיומים נגד היהודים הפכו יצירתיים מאוד": נתוני הסקר העגום של CNN על האנטישמיות באירופה שפכו אור על תופעה מטרידה במיוחד, שמתחזקת אפילו בגרמניה. כתבת הרשת קלריסה וורד התלוותה למחאות הימין הקיצוני, בהשתתפות מאות מפגינים, בהם ניאו-נאצים רבים שתועדו צועדים לאור יום בברלין הבירה. אחד מהם אף ביצע הצדעה נאצית - מועל יד - לעיני המצלמה, למרות שמדובר בעבירה פלילית - שדינה, על פי החוק, מאסר בפועל.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הימין הקיצוני חוזר למרכז סדר היום באירופה, תופעה שגוררת לצדה "קאמבק" של תחושות הלאומנות וההתנגדות לתהליכי הגלובליזציה - וגם עלייה מטרידה מאוד באנטישמיות: בחמש השנים האחרונות זינק מספר המתקפות על רקע אנטישמי ב-20%. הפרות החוק של פעילי ימין קיצוני עלו כמעט בשליש. על פי נתונים רשמיים של ממשלת גרמניה, יותר מ-90% מהמתקפות האנטישמיות בגרמניה מתבצעות על ידי גורמי ימין קיצוניים.

"הכול אצלכם נוגע לכסף, אתם עוד תשלמו"

הכרזות אנטישמיות עשויות להוביל לעונשים על פי החוק הגרמני, אבל כריסטיאן וייסברגר, פעיל ימין קיצוני בעברו, מסביר שנאו-נאצים מוצאים דרכים חדשות ויצירתיות לעקוף את החוק. "אני סבור שזו צורת אנטישמיות מוסווית, הסביר. "הם לא מדברים על היהודים יותר, הם מדברים על הציונים, הגלובליסטים או הבנקאים, הם גם מעוררים תנועות ישנות".

שנאת המהגרים עולה, ועמה גם האנטישמיות (צילום: רויטרס, חדשות)
שנאת המהגרים עולה, ועמה גם האנטישמיות | צילום: רויטרס, חדשות

חשוב לזכור: לא מדובר כאן בעוד מדינה - זו גרמניה. רק מאות מטרים מצעדת הימין שבה תועדה ההצדעה הנאצית, נמצא אתר הזיכרון לזכר מיליוני היהודים שנרצחו על ידי מכונת המלחמה של גרמניה הנאצית במהלך מלחמת העולם השנייה. יותר מ-70 שנה אחרי השואה, העבר עדיין מטיל צל על גרמניה - ולמרבה ההפתעה, האנטישמיות שוב הופכת לבעיה שמתעצמת. זו לא תחושת רדיפה של היהודים: 50% מהאוכלוסייה הכללית בגרמניה מסכימים שהיהודים אכן נמצאים עכשיו בסכנה עקב האלימות על רקע גזעי.

"תמיד הייתה אנטישמיות בגרמניה"

במסעדה הישראלית "פיינברג", הבעלים יוראי אמר לרשת CNN שהוא מתמודד עם איומים על בסיס יומיומי. תחילה זה התחיל באיומים של אלימות "שגרתית", אך לאחרונה הוא נתקל באדם שאמר לו במפורש: "יהודים יגמרו בתאי הגזים, הכול אצלכם נוגע לכסף, אתם עוד תשלמו, אף אחד לא רוצה אתכם כאן".

הפגנת ימין קיצוני בגרמניה (צילום: רויטרס, חדשות)
הפגנת ימין קיצוני בגרמניה | צילום: רויטרס, חדשות

גם בשנות ה-90 נרשמה עלייה באנטישמיות ובכמות המקרים על רקע זה, אך את הקהילה היהודית גרמניה מדאיגה גם הגעתם למדינה של כ-14 מיליון מהגרים מוסלמים בשלוש השנים האחרונות חלקם הגדול מהמזרח התיכון. הרשויות בגרמניה מבינות שהן ניצבות בפני בעיה עמוקה, ולאחרונה אפילו מונה גורם ייעודי שיתמודד עם האנטישמיות.

פליקס קליין כך בונה מערכת לאומית שמטרתה לתעד פשעים אנטישמיים. "תמיד הייתה אנטישמיות כאן, גם אחרי 1945", הסביר. "עכשיו היא מראה את פניה המכוערים בפתיחות רבה יותר - דברים שאנשים לא היו מעזים להגיד בבר או במסעדה או אפילו במקומות פרטיים נאמרים עכשיו ברשתות החברתיות או ברשת".