AP (צילום: sky news)
הואשם בתקיפה מינית. מוניס | צילום: sky news

עד כניסתו לבית הקפה במרכז סידני והפיכתו למוקד תשומת הלב של התקשורת העולמית, נתפס שייח' מאן הארון מוניס כדמות שולית ותמהונית בקרב הקהילה האסלאמית בעיר. פעילותו הקיצונית הפכה לידועה לשמצה בעיקר בשל התבטאויותיו נגד ממשלת אוסטרליה לאורך השנים האחרונות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מוניס, שהגדיר עצמו גם כמרפא רוחני, השיג את התדמית הבעייתית שלו לאחר ששלח מכתבים בוטים להורים וקרוביהם של אזרחים אוסטרלים שנהרגו בפיגועים באינדונזיה, כמו למשפחותיהם של חיילים שנהרגו באפגניסטן.

מוניס, יליד אירן, ביקש מקלט באוסטרליה בשנת 1996. בריאיון שהעניק לרשת ABC בשנת 2001 סיפר מוניס כי הוא נמלט לאחר שהסתבך עם המשטר בטהרן, שלדבריו הטיל על אשתו וילדיו מעצר הבית.

שמו של מוניס נקשר גם לעבירות מיניות שיוחסו לו בתקופה בה עסק כ"מרפא רוחני". המשטרה האוסטרלית עצרה אותו בחשד שביצע 22 מעשים של תקיפה מינית בנסיבות מחמירות ו-14 עבירות של מעשים מגונים. הוא אף נעצר והואשם שהיה מעורב ברציחתה של אשתו לשעבר.

בת ערובה נחלצת מבית הקפה
בת ערובה נחלצת מבית הקפה | צילום:

בשבוע שעבר הודיע מוניס באופן רשמי כי הוא ממיר את דתו משיעה לסונה ונשבע אמונים למדינה האסלאמית. על אף ההודעה, שפורסמה באתר ששימש את מוניס לקדם את משנתו, בקהילה הסונית בסידני התנערו ממנו ועל פי משטרת אוסטרליה את מתקפת הטרור בבית הקפה הוא הוציא לפועל ללא סיוע מצד פעילי דאע"ש.

לפחות שלושה בני אדם נהרגו במהלך ניסיון ההשתלטות של כוחות המשטרה המיוחדים על מתחם בית הקפה "לינדט" שבסידני, שבו הוחזקו במשך 16 שעות בני ערובה יחד עם החוטף החמוש - הארון מוניס - שנהרג גם הוא בתקרית. במקום התנהל קרב יריות שבמהלכו נפצעו לפחות חמישה בני אדם - בהם שוטר אחד.

שוטרים מחוץ לבית הקפה, היום
שוטרים מחוץ לבית הקפה, היום | צילום:

כל המתנה נוספת הייתה עלולה לעלות בחיי אדם

בחילופי הדברים בינו לבין המשטרה, שהתנהלו לפני שמבצע ההשתלטות יצא לפועל, איים מוניס לפוצץ שתי פצצות שלטענתו הוא נשא על גופו ושני מטעני נפץ נוספים שהוטמנו סמוך למתחם. לפחות 10 מבני הערובה שהוחזקו בבית הקפה הצליחו מוקדם יותר להימלט מהמקום.

אנדרו סיפיון, מפקד משטרת המחוז, מספר שכוחות הביטחון החליטו לפרוץ אל תוך המבנה לאחר ששמעו קולות ירי מבית הקפה. "כוחות המשטרה החליטו לפרוץ פנימה משום שהאמינו שכל המתנה נוספת, עלולה לעלות בחיי אדם נוספים" אמר סיפיון. "עד שהחלה פעולת החירום, האמנו שאיש לא נפגע בתוך בית הקפה. מאוחר יותר זה השתנה ויחד עם זאת השתנתה גם הטקטיקה. אני יכול רק לדמיין את רגעי האימה שעברו על בני הערובה" הוא הוסיף. "הם אנשים אמיצים שרק רצו לקנות כוס קפה ונקלעו למצב האימים הזה".