"חיי פולארד בסכנה, עת לשחררו" (צילום: AP)
"ההחלטה לא מוצדקת". פולארד | צילום: AP

אחרי שאתמול דחתה ועדת השחרורים של משרד המשפטים האמריקני את בקשתו של המרגל היהודי ג'ונתן פולארד להשתחרר מהכלא בתנאים מגבילים, 29 שנים לאחר שהחל לרצות את מאסרו, פנו בכירים אמריקנים לנשיא אובמה וטענו כי ההחלטה אינה מוצדקת.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

"מסקנות הוועדה התקבלו לאחר תהליך קבלת החלטות פגום ביותר", טענו הגורמים האמריקנים, בהם בכירים לשעבר בקהילת המודיעין בארצות הברית. "הטענה לפיה פעולות הריגול שביצע פולארד מהוות את הפגיעה החמורה ביותר בביטחון ארצות הברית היא שקרית לחלוטין".

עוד הוסיפו הבכירים כי ועדת השחרורים התעלמה מכל העדויות שנמסרו לחבריה, התומכות בשחרורו המוקדם של פולארד. "עונשו של ג'ונתן פולארד הוא קשה ובלתי מידתי", ציינו הבכירים בפנייתם לאובמה. "בהתחשב בהתנהגותו הטובה כאסיר במשך שלושת העשורים האחרונים, שחרורו מהכלא היה צריך להיעשות מזמן".

בחודש יולי האחרון התקיים שימוע ובו התברר כי פולארד אכן עומד בקריטריונים לשחרור מבחינת משך הזמן הארוך שריצה בכלא ובשל התנהגותו כאסיר למופת, אולם הממשל החליט להתנגד בחריפות לשחרור ומנע אותו בטענה כי שחרורו כעת "יהווה זלזול בחומרת העבירה ויקדם חוסר כבוד כלפי החוק".

יערי: ממילא כולם יודעים במה מדובר (צילום: רויטרס)
אובמה התנגד לשחרור | צילום: רויטרס

"שחרור על רקע הומניטרי מתקבל על הדעת"

עמדתו הנחרצת של הממשל האמריקני נראית תמוהה במיוחד לנוכח העובדה שבחודש אפריל האחרון הסכימה ארה"ב עקרונית לשחרורו של פולארד במסגרת המאמצים להארכת המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. הדיווחים על עסקה אפשרית לא עוררו התנגדות פומבית של ראשי מערכת המודיעין בארה"ב, שהודיעו כי יימנעו מהבעת התנגדות לסוגיה.

שתיקתה של מערכת המודיעין האמריקנית עמדה בניגוד בולט לעמדה הנחרצת והפומבית שהביעה כאשר שחרורו של פולארד עמד על הפרק במסגרת הסכם וואי בשנת 1998. גם גורמי ביטחון שהביעו התנגדות לשחרורו של פולארד כחלק מהעסקה האחרונה, הצהירו במקביל כי שחרורו על רקע הומניטרי דווקא מתקבל על הדעת לנוכח תקופת מאסרו הארוכה.

הנשיא האמריקני אובמה התייחס בעצמו לאפשרות שחרורו של פולארד במסגרת ריאיון שהעניק לחדשות 2 ערב ביקורו בישראל ב-2013. "אינני מתכוון לשחרר את ג'ונתן פולארד באופן מיידי, אולם מה שאני כן עומד לעשות זה לוודא שהוא, כמו כל אמריקני אחר שנענש, יקבל את אותו סוג של בחינה ואותה בדיקה של ההגינות שכל אזרח אמריקני זכאי לה", אמר אז.