טראמפ והכור האירני (צילום: רויטרס, חדשות)
טראמפ וכור אירני | צילום: רויטרס, חדשות

קמפיין הלחץ המקסימלי של הנשיא טראמפ נגד אירן נמצא בצומת דרכים: הממשל האמריקני יצטרך להחליט עד יום חמישי אם להסתכן בהעמקת המתחים הבינלאומיים על ידי ביטול אחד המרכיבים האחרונים שנותרו מהסכם הגרעין ולהטיל סנקציות על חברות זרות שלוקחות חלק בתוכנית הגרעין האזרחית של אירן, כפי שמותר במסגרת ההסכם.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הרחבת הסנקציות תיחשב להמשך ישיר של קמפיין הלחץ המקסימלי והיא נתמכת על ידי בעלי בריתו של טראמפ בקונגרס, שדוחפים להקשחת המדיניות כלפי אירן. עם זאת, הצעד עלול להחמיר את המתיחות עם אירן ועם כמה מבנות בריתה האירופאיות של ארה"ב.

גורמים בוושינגטון טוענים כי ממשל טראמפ, שחלוק בסוגיה, עשוי להשאיר את הסנקציות הקיימות לזמן קצוב ולא להרחיבן בשלב זה. לטענת אותם גורמים, עצם העובדה שהממשל דחה את ההכרעה בסוגיה כבר פעמיים טמונה בשורת האיתותים המבלבלים ששלח טראמפ לאירנים, מה שגורם לבלבול בקרב תומכי ומבקרי הנשיא באשר למה בדיוק הוא מקווה להשיג במדיניות שהוא נוקט כלפי הרפובליקה האסלאמית.

טראמפ פורש מהסכם הגרעין. ארכיון (צילום: AP, חדשות)
טראמפ פורש מהסכם הגרעין. ארכיון | צילום: AP, חדשות

מומחים בתחום מעלים חשש שהמסרים הסותרים שמפיץ טראמפ עלולים לעורר סכסוך גלוי בין המדינות, על רקע ריכוז הכוחות האמריקניים באזור המפרץ הפרסי. "זו תמיד בעיה כשאין לך מדיניות קוהרנטית מכיוון שאתה חשוף למניפולציות. המסרים המעורבים יכולים להביא להבנה שגויה של המצב", אמר קארים סדג'דפור, מומחה אירני מטעם קרן קרנגי לשלום עולמי. "טראמפ הסלים את המצב מול אירן תוך שהוא מבהיר לאירנים שהוא סולד מסכסוך".

לקראת יום חמישי יצטרך הממשל להחליט אם להטיל סנקציות על חברות אירופאיות, רוסיות וסיניות שיעבדו במתקני הגרעין האזרחיים של אירן. גורמים המעורים בנושא אומרים כי התקבלה החלטה עקרונית להטיל את הסנקציות, אולם סביר להניח שהמצב הקיים יוארך ב-90 ימים נוספים כדי לתת לחברות זמן לסיים את קשריהן עם אירן.