יאקיב פאליג' נלקח מביתו בניו יורק (צילום: AP‎, חדשות)
יאקיב פאליג' נלקח מביתו בניו יורק | צילום: AP‎, חדשות

קשיש בן 95 מניו יורק שנחשד כי שימש כשומר במחנה ריכוז נאצי בפולין גורש היום (שלישי) לגרמניה על-ידי רשויות ההגירה האמריקניות - כך מסר הבית הלבן. בהודעת הממשל נכתב כי יאקיב פאליג' היה שומר במחנה טרווניקי, שפעל גם כמחנה עבודה, ובו נורו למוות כ-6,000 גברים, נשים וילדים ב-3 בנובמבר 1943 במה שנחשב לאחד ממעשי הטבח הקשים ביותר בשואה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הרשויות בארה"ב ניסו להוציא את פאליג' משטחן מאז שהוצא נגדו צו גירוש ב-2004. רק לאחר שיחות קדחתניות עם גורמים בכירים בממשלתה של אנגלה מרקל, גרמניה הסכימה לקבלו. בעיתון פרנקפורטר אלגמיינה צייטונג דיווחו כי פאליג' נחת בנמל התעופה בדיסלדורף במטוס צבאי ומשם הוא נלקח לבית אבות. סגירת התיק נגד פאליג' הינה משמעותית במיוחד עבור משרד המשפטים האמריקני שכן מדובר בתיק הפעיל האחרון שקשור לתקופה הנאצית שנמצא בטיפול המשרד.

פאליג' נולד בחלק של פולין שכיום נחשב באוקראינה והיגר לארה"ב ב-1949. שמונה שנים לאחר מכן הוא קיבל אזרחות אמריקנית. בבית הלבן הדגישו שזה קרה בזכות העובדה שפאליג' הסתיר את עברו הנאצי ושיקר אז לרשויות כשטען שבמהלך מלחמת העולם השנייה עבד בחווה ובמפעל.

רק ב-2001 פאליג' סיפר למשרד המשפטים האמריקני שקיבל הכשרה במחנה טרווניקי של ה-SS. כשנתיים לאחר מכן שופט פדרלי שלל את אזרחותו ונקבע שפאליג' יגורש ב-2004. עם זאת, אף מדינה באירופה לא הסכימה לקבלו. בשל גילו המופלג, מצבו הבריאותי והחשש מפני היעדר ראיות, לא היה ברור אם הרשויות בגרמניה יסכימו להעמיד לדין אזרח ללא מדינה.

התמונה של פאליג' בוויזה שלו מ-1949 (צילום: רויטרס‎, חדשות)
התמונה של פאליג' בוויזה שלו מ-1949 | צילום: רויטרס‎, חדשות

בין השנים 1945 ל-2005, בתי משפט במערב גרמניה, וגם לאחר איחוד גרמניה, הרשיעו 6,656 פושעים נאצים מתוך יותר מ-36 אלף חקירות ומעל 170 אלף חשודים, כך לפי מחקר מ-2008. הלשכה המרכזית בגרמניה לחקירת פשעי הנאצים עדיין חוקרת מספר חשודים.

ינס רומל, ראש הלשכה, סיפר לסוכנות הידיעות רויטרס כי לפי החוק הגרמני חברות בארגון פשע כמו ה-SS לא מהווה בסיס מספק להעמדה לדין. לפיכך, לא עומד נגד פאליג' צו מעצר, וחוקרי הלשכה ייאלצו להמתין כדי לראות "אם תהיה הערכה מחדש של התיק או אם יצופו ראיות חדשות שיאששו את החשדות נגדו".

עם זאת, הרשעתו ב-2011 של ג'ון איוון דמיאניוק, ששימש כשומר במחנה המוות סוביבור, העניקה ללשכה רוח גבית היות שזו הייתה הפעם הראשונה שמעורבות במחנה היוותה בסיס מספק להעמדה לדין גם ללא ראיות לביצוע עבירה ספציפית. אולם דמיאניוק ערער על ההחלטה ומכיוון שנפטר לפני שהערעור נידון, לפי החוק הגרמני הוחלט לבטל את האישומים נגדו.

צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אומנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה – וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/