לפחות חמישה בני אדם, בהם אם ותינוקה, נהרגו לפנות בוקר (שבת) בצפון קרוליינה כתוצאה מנזקי הסופה הטרופית "פלורנס" שמכה ביממה האחרונה בדרום-מזרח ארה"ב. הסופה, שנחלשה מאז שפגעה ביבשה וכבר לא מוגדרת הוריקן, מתקדמת בקצב איטי במיוחד מעל חופי צפון ודרום קרוליינה כשהיא מלווה בגשמים עזים שיצרו הצפות נרחבות עם מים בגובה של לפחות מטר. כמיליון תושבים נותקו מחשמל ומאמצי החילוץ נמשכים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

שניים מהקורבנות הם אם ותינוקה, שנהרגו לאחר שעץ קרס על ביתם בווילמינגטון שבצפון קרוליינה. אב המשפחה נפגע גם הוא והועבר לטיפול בבית החולים. בעיירה המפסטד צוותי החירום לא הצליחו להגיע לאישה שהזמינה אמבולנס בשל אירוע לבבי וכשהפרמדיקים הגיעו הם מצאו אותה ללא רוח חיים. ההרוג הרביעי שזהותו לא ידועה בשלב זה מת לאחר שניסה לחבר כבל חשמל לגנרטור והתחשמל כתוצאה מההצפות. שעות לאחר מכן נהרג גבר בן 77, תושב העיר קינסטון, לאחר שיצא החוצה כדי לבדוק מה קורה עם כלביו.

האסונות רק יגברו (צילום: רויטרס, חדשות)
האיום המרכזי - הצפות ענק | צילום: רויטרס, חדשות

למרות שעוצמת הרוחות נחלשה, הסכנה העיקרית הנשקפת לתושבים היא ההצפות בשל הכמויות האדירות של המשקעים ש"פלורנס" מביאה עמה, לצד קצב ההתקדמות האיטי. "היום התחיל במצב מאוד מסוכן וזה הולך להיות יותר גרוע", הזהיר מושל צפון קרוליינה רוי קופר במסיבת עיתונאים. "לאלה שנמצאים בנתיב הסופה - אם אתם יכולים לשמוע אותי, בבקשה הישארו במקום מוגן. הסופה תמשיך להכות בארה"ב במשך כמה ימים".

הרשויות מזהירות מאסון (צילום: AP, חדשות)
הרשויות מזהירות מאסון | צילום: AP, חדשות

מוקדם יותר ביקש מור מממשל טראמפ סיוע מיוחד מחשש לאסון כבד. תושבים תועדו מתחננים לפינוי ומטפסים על בתים באזורים שהוצפו, חלקם כאלה שבחרו תחילה שלא להתפנות ולאחר מכן נתקעו. התושבת קים דאן אמרה בשיחת טלפון עם רשת ABC שהיא חוששת שלא יצליחו לפנות אותה: "אני מנסה לקרוא לעזרה, יש אנשים עם סירה שבאים לכיווני, הם במרחק חצי קילומטר ממני, אני לא יודעת אם הם יצליחו להגיע לכאן". 

עצים קרסו, אנשים בסכנת חיים (צילום: AP, חדשות)
עצים קרסו, אנשים בסכנת חיים | צילום: AP, חדשות

ביל סאפו, ראש העיר ווילמינגטון שבצפון קרוליינה, סיפר על הנזקים האדירים שנגרמו: "אין חשמל בכול העיר, העיר חשוכה. אני חי כאן כל חיי ומעולם לא ראיתי הוריקן כזה, הוא הולך להישאר איתנו יומיים". כ-70 איש הוצאו מתוך מלון בעיר בצפון קרוליינה, לאחר שהתעורר החשש שהבניין יקרוס: עוד כ-150 תושבים לפחות ממתינים לפינוי דחוף.

רחובות שלמים הוצפו (צילום: AP, חדשות)
רחובות שלמים הוצפו | צילום: AP, חדשות

יותר מ-1,300 מאות טיסות בוטלו, וקרוב ל-10 מיליון בני אדם מתגוררים באזורים המועדים לאסון. למרות חשש כבד לחיי אדם, חלק מהתושבים בחרו להישאר בבתיהם וחשש שמיליוני אנשים ינותקו מחשמל.

על פי התחזיות, צפויה "היחלשות ניכרת" של הסופה במהלך סוף שבוע ובתחילת השבוע הבא, אך לפי ההערכות, במשך יומיים יירדו "גשמים של שמונה חודשים" ותשתיות הניקוז באזורים נרחבים צפויות לקרוס כתוצאה מהעומס. 

"הסופה תמשך מספר ימים" (צילום: רויטרס, חדשות)
"הסופה תמשך מספר ימים" | צילום: רויטרס, חדשות
מחלצים אנשים מהסופה (צילום: רויטרס, חדשות)
צוותי החירום מחלצים תושבים | צילום: רויטרס, חדשות

כבר שלשום החלו גשמים עזים המלווים ברוחות בעוצמה של סופה טרופית להתפשט לאורך רצועת החוף של צפון קרוליינה, עם פגיעת ההוריקן בארה"ב. "אם אתם מתכוונים לעזוב, עזבו", התריע מושל דרום קרוליינה הנרי מקמסטר. "אם עוד לא ברחתם, ברחו. הזמן הולך ואוזל".

ירדה לדרגת "סופה טרופית" (צילום: רויטרס, חדשות)
חלק מהאנשים בחרו שלא להתפנות | צילום: רויטרס, חדשות
עדיין מתאוששים מ"פלורנס", ארכיון (צילום: AP, חדשות)
הוכרז מצב חירום | צילום: AP, חדשות

"עשרות אלפי מבנים צפויים להיות מוצפים, ורבים נוספים כתוצאה מעליית מפלסי הנהרות והנחלים", הזהיר המושל מור. מומחים מעריכים שהסופה תמטיר כ-38 טריליון ליטרים של גשם בצפון קרוליינה בלבד - כמות שמספיקה למלא 15 מיליון בריכות שחייה אולימפיות.

10 מיליון צפויים להיות מושפעים מהסופה

לפי המודלים של החזאים, הסופה צפויה להמשיך לאורך רצועת החוף בכיוון דרום מערב ומשם להמשיך פנימה לתוך היבשה. "רוחות בעוצמה של סופה טרופית יורגשו לאורך מאות קילומטרים של רצועת החוף עם גשמים עזים ומסכני חיים", מסרו במרכז להוריקנים.

עיירה שלמה הוצפה (צילום: sky news, חדשות)
עיירה שלמה הוצפה | צילום: sky news, חדשות

עד כה פונו מבתיהם יותר ממיליון תושבים בדרום ובצפון קרוליינה ובווירג'יניה. עשרות אלפים הועברו למקלטים, מרביתם בני הגיל השלישי. באזורים נרחבים לאורך החוף בדרום קרוליינה הוכרז עוצר ובתי הספר ומוסדות הציבור יישארו סגורים לפחות עד יום שני.

במרכז האמריקני לחיזוי מזג אוויר מעריכים שכ-10 מיליון בני אדם מתגוררים באזורים שצפויים להיפגע במידה כזו או אחרת מההוריקן. בשל כך, בתי מגורים ועסקים רבים מוגנו באמצעות קרשים ודיקטים על החלונות.