מוגריני וזריף בשיחות הגרעין. יש תקווה? (צילום: רויטרס, חדשות)
הם מרוצים, אבל יש גם קולות אחרים | צילום: רויטרס, חדשות

כמה ימים חלפו מאז חתימת הסכם הגרעין ההיסטורי בין אירן למעצמות ומחגיגות ההישג הגדול ברחובות טהרן, אלא שלא כולם ברפובליקה האיסלמית מרוצים מההסכם: בדרשה שנשא היום (שישי) איש דת בכיר במדינה לרגל עיד אל-פיטר, חג סיום צום הרמדאן, הוא כינה את דרישות המערב מאירן "מעליבות".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לדברי האייתוללה מוחמד עלי מוהבדי קרמאני, כמה מהמדינות החתומות על ההסכם אינן אמינות ודרשו מאירן דרישות מוגזמות שהן לא פחות ממעליבות. "שמעתי שכמה מהתנאים שהציב חמינאי לצוות המשא ומתן האירני כלל לא כובדו בהסכם", הוסיף.

איש הדת הבכיר אף בחר להעביר מסר למערב לפיו אירן לא תכבד את ההסכם - אלא אם הסנקציות שהוטלו עליה יוסרו מיד: "בנוסף על המערב להפשיר מיד את הכספים שאמורים לעבור לידינו ולהבטיח שעקרונותינו יישמרו".

קרמאני לא חסך גם התייחסות לישראל ולגורמים משפיעים נוספים במזרח התיכון, שלא בהכרח מרוצים מן ההסכם: "העובדה שגם ישראל וגם סעודיה זועמות על ההסכם מעידה על ההצלחה האירנית".

בטהרן חגגו את ההסכם ההיסטורי

צעירים רבים יצאו לרחובות אירן השבוע, כשהם עטופים בדגלי הרפובליקה האיסלמית ומניפים פוסטרים של רוחאני, מריעים, צופרים, רוקדים ברחובות ומחלקים ממתקים לעוברים והשבים. ההמונים יצאו לחגוג את ההסכם שאמור לשים קץ לשנים של סנקציות כלכליות ועשורים של בידוד בינלאומי.

"רוחאני, תודה!", צעקו צעירים וסימנו בידם "וי" לאות ניצחון. כמה חוגגים נשאו שלטים שעליהן נכתב "לעולם אל תוותרו על התקווה" – סלוגן שמזוהה עם מיר-חוסיין מוסאווי, אחד משני מנהיגי האופוזיציה האירנית שהושם במעצר בית ב-2011 אחרי שהנהיג הפגנות שדוכאו על ידי המשטר.

צפירות רמות בכבישים ובכיכרות
צפירות רמות בכבישים ובכיכרות | צילום:

במשך החודשים האחרונים עקבו מיליוני אזרחים ברפובליקה האסלאמית בדאגה ובתקווה אחר השיחות האינטנסיביות בין הצדדים. חייהם, כך הם מקווים, יהיו מעתה יציבים וקלים יותר. "זהו הצעד הראשון לקראת הפיכה לחָבֵרה בעולם", אמרה בהאר גורבאני, עקרת בית בת 36 מאיספהאן. "אני חושבת שההישג הגדול ביותר בעסקת הגרעין הוא הניצחון ההגיוני והדיאלוג על פני חרחורי המלחמה והאלימות".