"מדובר בעסקה טובה לכל הצדדים":  נשיא ארצות הברית ברק אובמה שב והדף את הביקורת על הסכם הגרעין בין המעצמות לאירן. בריאיון לתומאס פרידמן מה"ניו יורק טיימס", שנערך שעות ספורות לאחר החתימה על ההסכם, אמר אובמה כי "ההסכם חוסם עבור אירן את הדרך להשגת נשק גרעיני".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לדבריו, "ההסכם מבוסס על מנגנוני פיקוח על אירן, ולא על אמון בין הצדדים". אובמה ביקש ממבקריו לשפוט אותו "רק על דבר אחד: האם ההסכם מונע מאירן להשיג נשק גרעיני בעשור הקרוב והאם היא טובה יותר מהחלופות האחרות".

אובמה ציין כי הוא לא סומך בעיניים עצומות על המשטר באירן, שממשיך לתמוך בטרור: "אנו לא מודדים את העסקה על פי מידת השפעתה על המשטר באירן, ומטרת ההסכם אינה פתרון כל הבעיות בעולם הקשורות באירן והפשעים להם היא אחראית", אמר נשיא ארצות הברית. "המדד היחיד על פיו צריכה העסקה להימדד הוא יכולתה של אירן להשיג נשק גרעיני בעתיד".

צפו בריאיון הבלעדי עם היועץ הבכיר של אובמה (צילום: רויטרס)
"דאגה לגיטימית". נתניהו ואובמה, ארכיון | צילום: רויטרס

"הדאגות של ישראל לגיטימיות, נמשיך לשתף פעולה"

"אני סבור שנוכל להוכיח כי ההסכם הוא הדרך הטובה ביותר לוודא שאירן לא תשיג נשק גרעיני בעתיד באמצעות שיתוף פעולה בינלאומי, ותוך הימנעות ממלחמה נוספת במזרח התיכון", הסביר הנשיא האמריקני. "הפעלנו נגד אירן את משטר הסנקציות היעיל ביותר אי פעם. הסנקציות פגעו קשות בכלכלת אירן והן שהביאו אותה לשולחן המו"מ".

עוד הוסיף אובמה כי העסקה "מונעת מלחמה נוספת במזרח התיכון. ההסכם הוא לא נאיבי - הוא נבע מהבנה שאפשר לפתור לפחות חלק מהבעיות בלי שימוש בכוח. הבהרנו לאירן שעל סמך עברו של המשטר אנחנו לא יכולים לסמוך עליהם שיקימו תכנית גרעין רק למטרות שלום".

בריאיון הדגיש הנשיא האמריקני את מחויבותו לשמור על האינטרסים של ישראל: "נשתף פעולה עם בנות הברית שלנו - ישראל ומדינות המפרץ - כדי להילחם בטרור שיוצא מאירן ובשנאה לארה"ב ולישראל. אנחנו קשובים לדאגות, אבל השגנו את היעד המרכזי: מנענו גרעין אירני".

למרות הביקורת שנמתחה על ניהול המשא ומתן, אובמה טען כי אירן הסכימה לדרישות לא פשוטות בשל מאזן האימה בין המדינות: "אירן יודעים שאנחנו יכולים להביס את הצבא שלהם - הוכחתי שאני יודע ומוכן להשתמש בכוח צבאי כדי להגן על האינטרסים שלנו".

הנשיא סירב להתייחס מפורשות לתוכן שיחתו עם נתניהו, אך הוסיף כי "הדאגות של ישראל לגיטימיות ואירן פועלת באופן מסוכן". לדבריו, לאחר שההסכם יאושר בקונגרס ארצות הברית וישראל ימשיכו בשיתוף הפעולה הביטחוני ובפיתוח "כיפת ברזל" על מנת להגן על האזרחים. "אני מבין שדעת הקהל בישראל נגד ההסכם", אמר.