"לא יכול להמליץ לחבוש כיפה" (צילום: רויטרס, חדשות)
"לא יכול להמליץ לחבוש כיפה" | צילום: רויטרס, חדשות

ביקורת נוקבת על דברי אחד מבכירי הממשל בגרמניה, שאמר כי לא ימליץ ליהודים לחבוש כיפה: ציטוטיו של הבכיר פליקס קליין, נציג המאבק באנטישמיות, זכו לתגובות סוערות בקהילה היהודית וגם בישראל. נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין אמר כי דברי הבכיר "הותירו בי זעזוע עמוק".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"האחריות לשלומם, חירותם וחופש אמונתם של בני הקהילה היהודית בגרמניה מונחת על כתפי רשויות האכיפה והממשלה בגרמניה", הוסיף ריבלין. "אנו מוקירים ומעריכים את עמדתה המוסרית של ממשלת גרמניה ומחויבותה לקהילה היהודית החיה במדינה, אך החשש לביטחונם של יהודי גרמניה מהווה כניעה לאנטישמיות. כניעה שכזו כמוה כהודאה בכך שיהודים אינם בטוחים, שוב, על אדמת גרמניה".

הנשיא ריבלין, ארכיון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
הנשיא ריבלין, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

עוד הדגיש הנשיא: "לעולם לא ניכנע, לא נשפיל מבט ולא נגיב בתבוסתנות אל מול האנטישמיות ואנו מצפים ודורשים מבנות בריתנו לנהוג באותו האופן". שר הפנים של מדינת בוואריה, יואכים הרמן, התייחס לדברים וסתר אותם: "כולם צריכים ויכולים לכבוש כיפה - אפשר ללבוש אותה מתי ואיפה שרוצים". לדבריו, "אם נכנע לשינאת היהודים, נשאיר את השטח למדיניות הימין הקיצוני".

רבה של ברלין, הרב יהודה טייכטל, הגיב הבוקר לדברי הבכיר ואמר: "המאבק באנטישמיות הוא בראש סדר העדיפויות ולכן אנחנו מעריכים כי הממשלה נותנת לזה את תשומת הלב מטעם נציגה בעניין זה". הרב טייכטל הוסיף: "עם זאת אסור להתבלבל: הכיפה היא סמל מובהק לזהות יהודית ולכן נמשיך ללכת איתו בגאווה וכך נמליץ לכל יהודי".

הרב טייכטל הדגיש כי כל אמצעי הביטחון צריכים להילקח בחשבון, אך "הסתרת הזהות היהודית מעולם לא הייתה הפיתרון. אנחנו תמיד צריכים להיות מודעים לזהות שלנו. בלי עבר איו עתיד. עם ישראל חי". 

הבכיר הגרמני קליין אמר אתמול בריאיון לעיתון מקומי כי לא ימליץ ליהודים לחבוש כיפה באזורים מסוימים בגרמניה. קליין, שלא ציין באילו איזורים לדעתו כדאי שלא לחבוש כיפה, אמר בשנה שעברה שהוא מייעץ לאנשים לחבוש כיפה בערים הגדולות באירופה. "לצערי שיניתי את דעתי, המצב לא כמו שהיה פעם", אמר בריאיון לעיתון.  "אני לא יכול להמליץ לאנשים לחבוש כיפה בגרמניה בכל מקום ובכל זמן".

על פי הנתונים שפרסמה ממשלת גרמניה בתחילת החודש, כמות התקריות האנטישמיות והאירועים נגד מהגרים זרים נמצא בעלייה בגרמניה, זאת למרות הירידה בפשיעה ממניעים פוליטיים. 

שושי חתוקה וסיון רהב-מאיר השתתפו בהכנת הידיעה.