דונלד טראמפ (צילום: CNN, חדשות)
הנשיא טראמפ, ארכיון | צילום: CNN, חדשות

בצל סערת חוקי ההפלות בארה"ב, ואחרי שעבר חוק מחמיר במיוחד במדינת אלבמה האוסר על ההליך גם במקרים של אונס או גילוי עריות - הנשיא דונלד טראמפ הצהיר כי הוא דווקא תומך בהחרגת מקרים מסוימים מהאיסור. "כפי שמרבית האנשים יודעים, עמדתי היא 'בעד חיים'", כתב היום (ראשון) טראמפ בטוויטר. "אולם, ישנם שלושה מקרים חריגים - אונס, גילוי עריות, וסכנה לחיי האם".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

דבריו של טראמפ הגיעו על רקע החוק שאושר השבוע בידי הסנאט של אלבמה, שאוסר כמעט לחלוטין על ביצוע הפלות במדינה. החוק החדש כולל בין היתר עונשי מאסר כבדים לרופאים שיבצעו את ההליך. ביקורת חריפה התעוררה נגד המהלך בטענה שאינו חוקתי, ושהוא עלול להניא רופאים מלבצע הפלות - גם במקרים בהם נשקפת סכנה בריאותית.

הפגנה באלבמה נגד חוק ההפלות (צילום: רויטרס, חדשות)
הפגנה באלבמה נגד חוק ההפלות | צילום: רויטרס, חדשות

חוק זה שנוי במחלוקת בייחוד בשל העובדה שאינו מחריג מקרים של אונס או גילוי עריות, אלא רק מקרים בהם נשקפת סכנת חיים לאם או לעובר. אלבמה הצטרפה בכך למדינות נוספות בארה"ב שחוקקו חוקים דומים לאחרונה - בהן ג'ורג'יה, שם חתם המושל רק בשבוע שעבר על חוק שיאסור הפלה מהרגע שלעובר יש דופק, סביב השבוע השישי להריון.

החוק של אלבמה ייכנס לתוקף בעוד כ-6 חודשים. עם זאת, הוא צפוי עד אז לעבור מסכת התנגדויות קשה, בעיקר מצדם של ארגוני זכויות האדם בארה"ב, המאיימים לנקוט בהליכים משפטיים לביטולו. המחאה מתבססת על הטענה כי החוק אינו תואם את חוקת ארה"ב, ופוגע בחירויות בסיסיות המעוגנות בו. מוקדם יותר השנה נפסלו בארה"ב חוקים מקבילים להגבלת הפלות שעברו במדינות קנטקי ואייווה.

"יחששו לסייע - גם במצב של סכנה למטופלת"

באלבמה מקווים לצלוח את המאבק החוקתי בטענה כי הזכות לחיים של העובר מתעלה על זכויות חוקתיות אחרות. עומדת לטובתם העובדה שבבית המשפט העליון קיים כעת רוב של שופטים שמרנים, לאחר שהנשיא דונלד טראמפ מינה שני שופטים מטעמו. אם יאושר החוק, יהיה זה שינוי בעמדת בית המשפט העליון שנקבעה בפסק דין מ-1973, לפיה עומדת לכל אישה הזכות לבחור בהפלה.

ארגוני רופאים בארה"ב מביעים התנגדות לחקיקה נגד הפלות בטענה שהמהלך עלול להביא להשלכות בריאותיות חמורות ולהעמיד נשים בסכנה. "רופאים יחששו ולא ירצו לסייע למטופלות בעת הצורך, גם במקרים שההיריון מסכן את המטופלת", הסבירה ד"ר יאשיקה רובינסון המתנגדת לחוק. "הם יעדיפו לא לפעול מחשש שיעמדו למשפט ואף ייענשו על הטיפול שהעניקו".

ארגון הנשים הלאומי בארה"ב הדגיש את הטענה כי החוק אינו חוקתי וטען כי מדובר במהלך פופוליסטי. "מדובר בניסיון לזכות ברווח פוליטי לקראת הבחירות הקרובות", נמסר בהצהרת הארגון. "החוק מאיים לפגוע באופן ישיר בבריאות הנשים במדינה, בעצמאותן ובמרדפן אחר האושר".