פגישת טראמפ קים בסינגפור פומפיאו, בולטון, קלי (צילום: SKY NEWS, חדשות)
יצמצמו את הלחץ הצבאי? | צילום: SKY NEWS, חדשות

המסרים המפויסים והאופטימיים נמשכים: מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו אמר היום (חמישי) כי "התחלנו בתהליך שמרחיק את כולנו מפתחה של המלחמה ולעבר השלום". הוא הוסיף כי "סין, יפן ודרום קוריאה מכירות כולן בכך שהמצב בחצי האי הקוריאני השתנה". נשיא רוסיה ולדימיר פוטין העביר באמצעות בכירים צפון קוריאניים הזמנה לקים לביקור ברוסיה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לדברי פומפאו, כל המדינות הסכימו על השארת הסנקציות על צפון קוריאה עד לסיום תהליך ההתפרקות מנשק גרעיני. "אני מודה לסין על עזרתה בדרך שהובילה לפסגה", אמר, אך הוסיף כי "יש עוד עבודה רבה לעשות בנושאים הקשורים לצפון קוריאה". הוא אמר עוד כי הוא חושב שטראמפ יכול להגיע להסרת האיום הגרעיני עד 2020.

נשיא דרום קוריאה מון ג'אה-אין אמר היום כי ארצו תצטרך להיות "גמישה" בנוגע למדיניות הפעלת הלחץ הצבאי על שכנתה מצפון. הנשיא הדרום-קוריאני ציין כי המדיניות תיבחן בהתאם למעשיה של פיונגיאנג - שיוכיחו אם כוונותיה לפירוז מנשק גרעיני כנות. כמו כן הוסיף כי הוא ישקול מחדש את שיתוף הפעולה הצבאי בין מדינתו לבין ארצות הברית, וינחה את פקידי הממשל לדון בכך עם נציגים בממשל טראמפ.

"אם צפון קוריאה תפורז מנשקה הגרעיני ואם הדיאלוג בינה ובין דרום קוריאה וארצות הברית ימשיך בכיוון הנכון עד כדי צמצום העוינות, יהיה זה צעד נכון לצמצם באופן מכריע את הלחץ הצבאי המופעל על פיונגיאנג, ברוח הכרזת פנמונג'ום", הודיע מון.

הנשיא הדרום קוריאני התייחס בדבריו להסכם שנחתם עם הנשיא הצפון קוריאני בפסגה שנערכה בחודש אפריל - הצהרה שקראה ליצירת קשרים טובים יותר בין המדינות השכנות. מון הוסיף כי ארצו "תשקול את המדיניות" לגבי התרגילים המשותפים - לאחר שטראמפ הודיע על כוונתו לבטל אותם.

"הקלה בסנקציות? רק כשיהיה פירוז"

נשיא קוריאה הצפונית קים ג'ונג און, ששב לארצו מהפסגה בסינגפור, התקבל בתשואות - כך דווח בסוכנות הידיעות הרשמית בצפון קוריאה. ערוצי החדשות במדינה שידרו שוב ושוב את תמונות לחיצות הידיים ההיסטוריות בין הנשיאים וניתחו את שאירע בפגישה ואת הנאמר בה - ובעיקר את ההשלכות על עתידה של צפון קוריאה.

קים ומון בפסגה הקודמת (ארכיון) (צילום: AP, חדשות)
הפסגה ההיסטורית שהתקיימה באפריל | צילום: AP, חדשות



בעוד בפיונגיאנג טענו כי טראמפ הסכים להסיר את הסנקציות באופן מלא, מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפיאו הבהיר הלילה במסיבת עיתונאים כי הסנקציות עדיין בתוקף - והקלה תגיע רק כאשר צפון קוריאה תתפרק לחלוטין מגרעין. פומפיאו שב והדגיש כי פיונגיאנג התחייבה להתפרק מנשק גרעיני, אך הוסיף כי מדובר "בתהליך לא קל".

בינתיים, כלי תקשורת בארצות הברית דיווחו כי התרגיל המשותף עם קוריאה הדרומית, שהיה מתוכנן להתקיים באוגוסט, יתבטל - כמחווה לקוריאה הצפונית - כפי שהכריז טראמפ. ביום שלישי האחרון, לאחר הפגישה ההיסטורית בין נשיא צפון קוריאה קים ג'ונג און ובין נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, האחרון גם הוא הביע את כוונתו לצמצם כעת את היקף האימונים הצבאיים המשותפים בין הצבאות: גם בצבא ארה"ב וגם בדרום קוריאה הופתעו מדברי טראמפ.

בארה"ב אופטימיים לאחר הפסגה

יותר מחצי מהאמריקנים ציינו כי הם תומכים באופן שבו הנשיא דונלד טראמפ מתנהל עם קוריאה הצפונית, כך עולה מסקר שפרסמה אמש סוכנות הידיעות רויטרס. עם זאת, רק רבע מהם מאמין שהפסגה ההיסטורית שנערכה השבוע עם קים ג'ונג און תוביל לפירוז חצי האי קוריאה מנשק גרעיני.

בהודעה המשותפת שמסרו בתום פגישתם בסינגפור ביום שלישי, שליט קוריאה הצפונית התחייב לפירוק מלא של הארסנל הגרעיני שלו, ואילו טראמפ הכריז כי ארה"ב תעניק ערובות ביטחוניות. 40% מהנשאלים בסקר השיבו שהם לא מאמינים שהמנהיגים יעמדו בהתחייבויותיהם. מנגד, 26% מהמשיבים מאמינים שארה"ב וצפון קוריאה ימלאו אחר הצהרותיהם. 34% ציינו שהם לא יודעים עם ההבטחות יבוצעו.

הפגישה תוביל לשינויים צבאיים באזור? (צילום: רויטרס, חדשות)
הפגישה תוביל לשינויים צבאיים באזור? | צילום: רויטרס, חדשות

לגבי השאלה כיצד הפסגה השפיעה על איום המלחמה הגרעינית בין ארה"ב לקוריאה הצפונית, 39% מהנשאלים ענו כי היא צמצמה את האיום, בעוד קצת יותר מ-37% השיבו שהיא לא שינתה דבר. טראמפ, ששב אתמול לוושינגטון, הכתיר את הפגישה עם קים כהצלחה שהסירה את איום הגרעין הצפון קוריאני. הפסגה שנראתה חברית למדי סימנה שינוי חד משגרת החלפת המסרים המאיימים והרטוריקה הלוחמנית בזמן שפיונגיאנג ערכה את ניסויי גרעין וטילים הגדולים ביותר בתולדותיה.

טראמפ זכה בסקר ל-51% תמיכה בנוגע להתנהלות שלו עם קוריאה הצפונית וגם מככב בראש רשימת המנהיגים שצריכים לקבל את מירב הקרדיט עבור הפסגה וההסכם המשותף. 40% מהנשאלים ציינו שמנהיג ארה"ב צריך לזכות ברוב הקרדיט. אחריו מגיע נשיא דרום קוריאה מון ג'איה אין עם 11% וקים הגיע במקום השלישי עם 7%.