בהודעה רשמית לתקשורת, הודיעו הלילה (בין שלישי לרביעי) מזכיר המדינה, מייק פומפאו, ושגרירת ארה"ב באו"ם, ניקי היילי, על פרישת מדינתם ממועצת זכויות האדם של האו"ם. הסיבה שניתנה לפרישה היא אי היכולת של ארה"ב לבצע שינויים הנדרשים במועצה אותה הגדירו כ"גוף צבוע שמשרת את עצמו". מלשכת ראש הממשלה נמסר: "ישראל מברכת על ההודעה האמריקנית, החלטת ארה"ב לפרוש מהגוף המוטה הזה מהווה אמירה חד-משמעית - עד כאן".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בנאומה אמרה היילי: "במשך זמן רב מדי המועצה הייתה מגינתם של אלו המפירים את זכויות האדם. מדינות אלו משתתפות פעילות במועצה ונבחרות אליה. המשטרים הכי פחות הומניים בעולם, ממשיכים להתחמק מביקורת והמועצה מוסיפה להיטפל למדינות בעלות רקע של התנהגות הומנית על מנת להסיט את השיח מהמדינות הלא הומניות בשורותיה". היילי הבהירה כי הפרישה אינה התרחקות מדאגה לזכויות אדם אלא להפך, משום שהמוסר של ארה"ב לא מאפשר לה להמשיך להיות חלק מ"ארגון צבוע, שמשרת את עצמו ועושה צחוק מזכויות אדם".

בנאומה התייחסה היילי לסיבה נוספת לפרישת ארה"ב מהמועצה: "מספר מדינות כן חולקות ערכינו והן עודדו אותנו להשאר במועצה, הן נבוכות מההתנהגות הלא הוגנת האובססיבית כלפיי ישראל וחולקות את הזעזוע שלנו לנוכח הצביעות בה קובה, ונצואלה, קונגו ומדינות נוספות הן מדינות המשתתפות במועצה. אך מדינות אלה לא היו מוכנות לעמוד מאחורי עמדתן אלא רק מאחורי דלתיים סגורות". 

"הפלסטינים ירוויחו יותר והישראלים יצטרכו להסתכן... (צילום: רויטרס, חדשות)
גינתה את המועצה פעמים רבות. היילי | צילום: רויטרס, חדשות

בתגובה להודעה אמר נשיא המועצה, זייד ראאד אל חוסיין, כי החלטת ארה"ב מאכזבת: "בהתחשב במצב של זכויות האדם בעולם, ארה"ב צריכה לקחת יותר אחריות ולא לפרוש". מנגד, בישראל בירכו על ההחלטה. לשכת ראש הממשלה מסרה:"ישראל מודה לנשיא טראמפ, למזכיר המדינה פומפאו ולשגרירה היילי על החלטתם נגד הצביעות והשקרים של מועצת "זכויות האדם" של האו"ם. במשך שנים, המועצה הוכיחה שהיא גוף מוטה, עוין ואנטי-ישראלי שבוגד במשימתו להגן על זכויות אדם. במקום לעסוק במשטרים המפרים באופן סדרתי זכויות אדם, המועצה מתמקדת באובססיביות בישראל, הדמוקרטיה האמיתית היחידה במזרח התיכון".

גם שר הביטחון ליברמן הצטרף לברכות וציית בחשבון הטוויטר שלו: "מברך את ידידת האמת שלנו שיצאה ממועצת הצבועים המתקראת גם מועצת זכויות האדם של האו"ם. שוב ושוב אנו רואים שאין לישראל ידידה גדולה יותר מארצות הברית".

בבית הלבן הודיעו מוקדם יותר אתמול כי שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי ומזכיר המדינה מייק פומפאו צפויים לפרסם הצהרה מטעמם בדבר המועצה, אך לא הוסיפו פרטים נוספים. בישראל אישרו את הדיווח וגורם במשרד החוץ מסר: "קשה לתאר מציאות שבה ישראל תשתף פעולה עם המועצה אפילו ברמה מינימלית אחרי פרישת ארה"ב".

השגרירים דנון והיילי, ארכיון (צילום: שחר עזרן, חדשות)
היילי ושגריר ישראל באו"ם, דנון | צילום: שחר עזרן, חדשות

ההודעה על הפרישה הצטרפה לנסיגות נוספות של ממשל טראמפ מהסכמים וארגונים בינלאומיים, כמו הסכם האקלים, הסכם הגרעין, הטלת המכסים על ייבוא מוצרים מאירופה ואסיה ועוד. המשמעות היא שארה"ב לא תהיה עוד מעורבת בשמירה על זכויות אדם במקומות רבים בעולם.

לפני חודש הצביעה המועצה ברוב מוחץ בעד הקמת ועדת חקירה לבדיקת האירועים ברצועת עזה. רק 2 מדינות התנגדו, לעומת 29 שתמכו ו-14 שנמנעו. השגרירה היילי הגיבה אז בזעם ואמרה :"אף אחד לא נהג בריסון יותר מישראל".

כוננות ספיגה בירושלים. מועצת זכויות האדם (צילום: רויטרס, חדשות)
מועצת זכויות האדם, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

גם בישראל זעמו על ההחלטה. משרד החוץ אמר כי ההחלטה הוכיחה שוב שהמועצה "היא גוף בעל רוב אנטי ישראלי אוטומטי שבה שולטים הצביעות והאבסורד. תוצאות ועדת החקירה עליה החליטה המועצה ידועות מראש, והוכתבו בנוסח ההחלטה עצמה. ברור לכל שהמטרה של המועצה איננה חקר האמת, אלא פגיעה בזכותה של ישראל להגנה עצמית ודמוניזציה ייחודית למדינה היהודית".

המשרד אף הוסיף כי "פעם אחר פעם המועצה מתעלמת מפגיעות אמיתיות בזכויות אדם בעולם. במקום זאת היא בוחרת לתקוף את הדמוקרטיה היחידה במזה"ת ומקבלת יותר החלטות נגד ישראל מאשר נגד כל מדינות העולם גם יחד. בניגוד גמור לטענות הנשמעות במועצה, הרוב המוחלט של ההרוגים בצד הפלסטיני הם פעילי חמאס, כפי שראשי ארגון הטרור אמרו בקולם".