נידון למאסר עולם (צילום: רויטרס)
בית המשפט העליון בארה"ב. יעשה שוב היסטור | צילום: רויטרס

דרמה בארצות הברית: בית המשפט העליון של ארצות הברית הסכים היום (שני) לדון בתיק עם פוטנציאל להשפיע באופן דרמטי על מערכות הבחירות העתידיות במדינה: תיק היוצא נגד שינוי גבולות מחוזי ההצבעה במדינת וויסקונסין. למעשה, שופטי בית המשפט יכריעו לראשונה האם מדובר במהלך המפר את החוקה. הדיונים יתחילו באוקטובר הקרוב.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

שינוי הגבולות על ידי המפלגה השלטת בכל מדינה בתקווה לחזק את כוחה בבחירות הבאות היא פרקטיקה מקובלת בפוליטיקה האמריקנית, המכונה "Gerrymandering". מדובר בנושא שנוי מאוד במחלוקת, כאר אפילו הנשיא היוצא אובמה הצהיר כי אחד מהדברים המרכזיים בהם יעסוק לאחר עזיבתו את הבית הלבן הוא המלחמה בפרקטיקה המפלגתית הזו.

שתי המפלגות הגדולות עשו בה שימוש לאורך השנים, כשהן מתאימות את הגבולות באופן כזה שיגדיל את הסיכוי שיזכו בכמה שיותר מהן הן בבחירות לסנאט והן בבחירות הכלליות. עם זאת, במידה והמהלך יוכרז כלא-חוקי, המפסידים הגדולים יהיו הרפובליקנים, המחזיקים כיום ברוב משמעותי של מחוקקים ברמת המדינות.

את התביעה הגישו 12 מצביעים מוויסקונסין, לאחר שבית משפט במדינה לא הצליח להכריע בסוגיה. לדבריהם, הראיות שהוצגו במשפט המקומי הוכיחו כי "מחוקקים רפובליקנים אישרו הליך שרטוט סודי ומדיר, שנועד לוודא כי מפלגתם תזכה לרוב גדול שיישאר, ללא קשר למה שיקרה בבחירות עתידיות". ואכן, לאחר הבחירות במדינה התגלה כי למרות שהרפובליקנים זכו רק ב-48.6% מהקולות, בזכות חלוקת המחוזות המחודשת הם זכו ליתרון של 60 מושבים בפרלמנט המקומי לעומת 39 מושבים דמוקרטים.

בשנת 2004 דן בית המשפט העליון בתיק דומה, אולם לא הצליחו להכריע מתי אינסטינקטים פוליטיים בריאים הופכים להפרה של זכויות הפרט של המצביעים באמצעות "דילול" השפעת קולותיהם. ארבעה שופטים התנגדו להתערבות  משפטית בנושא לעומת ארבעה שתמכו, אם כי לא הצליחו להסכים על האופן בו הדבר צריך להיעשות. השופט התשיעי - השופט אנתוני קנדי - אמר כי במקרה הנקוב אין הצדקה להתערבות בית המשפט, אולם השאיר פתח להתערבות עתידית, כפי שעשוי להתרחש הפעם. השופט קנדי עודנו שופט עליון מכהן, כאשר מקרב המתנגדים להתערבות משפטית נותר כיום שופט בודד בבית המשפט העליון, לעומת שניים מקבוצת התומכים.