משלחת צפון קוריאנית תשתתף באולימפיאדה? (צילום: רויטרס)
ניסתה לקבל הכרה. צ. קוריאה | צילום: רויטרס

המתיחות הגבוהה בין ארצות הברית וצפון קוריאה הולכת וגוברת. רטוריקה מלחמתית משני הצדדים, תרגילים וניסויים בכלי מלחמה מתקדמים נראה שמוליכים את האזור כולו לקראת מלחמה שעלולה גם להפוך לגרעינית. ד"ר ג'ואן רי מהאוניברסיטה העברית בירושלים, מומחית לצפון קוריאה טענה בשיחה עם חדשות 2 Online שחלק גדול מהמתיחות הנוכחית היא תוצאה של מדיניות טראמפ.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ד"ר רי הסבירה כי המתיחות הנוכחית בין שתי המדינות היא ממש לא הראשונה. "קוריאה פיתחה את פצצת האטום כדי לקבל הכרה ותשומת לב מארצות הברית", סיפרה רי. "פיתוח נשק לא קונבנציונלי נועד למשוך את ארצות הברית לדבר איתה".

קים ג'ונג און. ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
קים בעת ניסוי טילים | צילום: רויטרס, חדשות

רי סיפרה כי בשנות ה-90 נחתם הסכם בין ארצות הברית של קלינטון וצפון קוריאה לפיו הקוריאנים יפסיקו את פיתוח פצצת הגרעין, עליה עמלו משנות ה-70, תמורת הטבות כלכליות. הקוריאנים הפרו את תנאי העסקה והניסויים המשיכו.

ד"ר רי
ד"ר רי | צילום:

"המשבר הנוכחי הוא בגלל שתי סיבות עיקריות", הסבירה המומחית הדרום קוריאנית המלמדת בישראל. "ראשית, הצבת מערכת ההגנה מפני טילים בדרום קוריאה, שהלחיצה את השכנים מצפון, ודבר נוסף הוא שינוי היחס האמריקני לסין".

רי טענה כי מערכת היחסים הטובה יחסית בין מנהיגי סין וארצות הברית עלולים לגרום לצפון קוריאה לחשוש ליחסיה עם סין ולאיים על המערב. "כולם חושבים שסין יכולים לשלוט בצפון קוריאה", הסבירה רי. "האמת היא שהם לא באמת שולטים, אבל יש להם יכולות השפעה רבות".

הנשיא הצפון קוריאני קים (צילום: dailymail\Reuters)
הנשיא הצפון קוריאני קים | צילום: dailymail\Reuters

"ביפן אנשים די היסטריים ביחס למצב", סיפרה ד"ר רי."הם מכינים תכניות חירום לפינוי האוכלוסייה והכנסתם למקלטים. הם חוששים ממצב בו ארצות הברית תחליט שלא להגן עליהם כפי שהתחייבה. בדרום קוריאה למשל, ממש לא חוששים ודיי רגילים למצב הזה, הרבה יותר מדאיג אותם הבחירות המקומיות".

רי אמרה שלדעתה האישית, האזור לא קרוב למלחמה. "אני חושבת שלאף אחד מהצדדים אין מה להרוויח מהתנגשות צבאית בשלב הזה", הסבירה. "כל הצדדים רוצים לסיים את המתיחות בדיפלומטיה ולא בעזרת תמרונים צבאיים".