קים ג'ונג און בתרגיל צבאי - ארכיון (צילום: רויטרס)
קים ג'ונג און, ארכיון | צילום: רויטרס

מסר מפתיע מהאי הקוריאני: צפון ודרום קוריאה יערכו פסגת משותפת ראשונה אחרי יותר מעשור בסוף חודש אפריל, כך מדווחים הבוקר (שלישי) ממשרדו של הנשיא הדרום-קוריאני - לאחר שמשלחת מסיאול נפגשה עם בכירים צפון קוריאנים ובראשם המנהיג קים ג'ונג און. גם הנשיא טראמפ התבטא באופטימיות בנושא ואמר היום כי "בפעם הראשונה מזה שנים נעשה מאמץ רציני של כל הצדדים".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על פי הדיווחים בדרום קוריאה, קים ג'ונג און אמר שהוא לא צריך להמשיך ולפתח את תכנית הגרעין של ארצו - כל עוד היא לא נמצאת תחת איום צבאי ושלטונו לא עומד בספק או תחת איום מבחוץ.

אחד מבכירי המשלחת מדרום קוריאה, צ'אנג איו יונג, אמר לתקשורת כי צפון קוריאה פתוחה לשיחות עם ארצות הברית לפירוק הגרעין במדינה כדי לקדם יחסים נורמליים בין המדינות. הפסגה אמורה להתקיים, על פי הפרסום, בגבול שבין הקוריאות – בישוב שנקרא פאנמונג'ום וישתתפו בו המנהיגים מהצפון ומהדרום. גם קו התקשורת בין המדינות צפוי להישאר פתוח - לאחר ההפשרה ביחסים שאירעה במהלך אולימפיאדת החורף.

גם הנשיא טראמפ, שתקף מספר פעמים את המנהיג הצפון קוריאני ואת התנהלותו שלח היום מסרים אופטימיים לאור החדשות מחצי האי הקוריאני. "זו הפעם הראשונה מזה שנים שנעשה מאמץ רציני משני הצדדים", אמר הנשיא והסתייג: "זו יכולה להיות גם הונאה של צפון קוריאה - אבל ארצות הברית מוכנה ללכת בכוח לכל כיוון".

לפי הדיווחים בדרום קוריאה, השכנה מצפון מוכנה לעצור גם את ניסויי הטילים הבליסטיים והגרעיניים - במסר שמסמן פתיחות מפתיעה לעולם - וקים אף התחייב לא לתקוף בנשק גרעיני את השכנה מדרום. אם דברי המשלחת נכונים, מדובר בפעם הראשונה שההנהגה הצפון קוריאנית מודיעה שהיא מוכנה לוותר על הנשק הגרעיני בתמורה להבטחת ביטחונה מארצות הברית.

המשלחת המשותפת באולימפיאדת החורף (צילום: רויטרס)
המשלחת המשותפת באולימפיאדת החורף | צילום: רויטרס

"אין כוונה לבצע פרובוקציות אסטרטגיות"

עד כה, הצפון קוריאנים אמרו שתכנית הגרעין שלהם אינה נתונה למו"מ. "צפון קוריאה הביעה את נכונותה לקיים דיאלוג כן מלב-אל-לב עם ארה"ב על סוגיית פירוק הנשק הגרעיני ונירמול היחסים עם ארה"ב", נכתב בהודעה שפורסמה בתקשורת הדרום-קוריאנית - וטרם זכתה לאישור מהמדינה הרודנית.

"צפון קוריאה הבהירה שבעוד הדיאלוג נמשך, אין לה כוונה לנסות ולבצע פרובוקציות אסטרטגיות כמו ניסויי גרעין או ניסויים בטילים בליסטיים", הוסיפה באופטימיות רבה המשלחת מסיאול.

בשבוע שעבר שיגרה דרום קוריאה מסר נדיר מהשיחות עם פיונגיאנג, לפיו צפון קוריאה מעוניינת לפתוח בשיחות עם ארצות הברית. מדובר בצעד דיפלומטי נדיר שמגיע בתום שנה מתוחה במיוחד בין המדינות, בין היתר בעקבות הניסויים שערכה צפון קוריאה בשיגור טילים בליסטיים ובהתקדמות בתכנית הגרעין של המדינה המסוגרת.

טראמפ, פנס וקלי (צילום: רויטרס, חדשות)
מוכנים למו"מ? טראמפ, פנס וג'ון קלי | צילום: רויטרס, חדשות

למרות שבחודש שעבר האחרון הכריז ממשל טראמפ על הטלת סנקציות נוספות על עשרות ישויות וגורמים מצפון קוריאה, סגן הנשיא האמריקני מייק פנס אמר לפני כשלושה שבועות שוושינגטון תסכים לקיים שיחות ישירות עם צפון קוריאה.

"נפעיל מקסימום לחץ וניצור מגעים בו זמנית", הבהיר פנס לעיתון הוושינגטון פוסט. "הנקודה היא לא להוריד את הלחץ מצפון קוריאה עד שהם יעשו צעד שיגרום לנו להאמין שמדובר בצעדים כנים להתפרקות מנשק גרעיני", הוסיף פנס. "קמפיין המקסימום לחץ יימשך באופן אינטנסיבי. אבל אם ירצו לדבר אז נדבר".

בריאיון אישר פנס כי וושינגטון וסיאול כבר הסכימו על תנאים לקיום מגעים דיפלומטיים עם פיונגיאנג. תחילה השיחות יתקיימו בין שתי המדינות בחצי האי הקוריאני ולאחר מכן ככל הנראה וושינגטון תקיים שיחות ישירות, ללא תנאים מקדימים עם צפון קוריאה.